Türk Sanatının Öncüsü Osman Hamdi Bey

Çağdaş Türk sanatının önde gelen ismi, "Kaplumbağa Terbiyecisi" ve "Silah Taciri" gibi eserleriyle bilinen Osman Hamdi Bey'in ölümünün 109. yıl dönümü

Türk Sanatının Öncüsü Osman Hamdi Bey

Çağdaş Türk sanatının kurucusu, “Kaplumbağa Terbiyecisi” ve “Silah Taciri” gibi eserleriyle bilinen Osman Hamdi Bey, dün ölümünün 109. yıl dönümünde anıldı. 1842 yılında dünyaya gelen Osman Hamdi Bey, arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanıdır. Osman Hamdi, Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, müzeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galip Bey’in ağabeyidir. İlk Türk arkeoloğu kabul edilir. En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888’de yaptığı Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılarıdır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahidi’ni bulmuştur.

İLKLERİN İSMİ

Osman Hamdi, çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusudur. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni kurmuş, 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına ekletmişdir. Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nin kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir. Resimlerinde okuyan, tartışan, özlemini duyduğu Türk aydın tipini ve dışarıya açılmış kadın imgesini ele aldı. Dekor olarak tarihi yapıları, aksesuar olarak tarihi eşyaları kullandı. “Kaplumbağa Terbiyecisi” (1906), “Silah Taciri”(1908), ‘’Mihrap’’ (1901), ‘’Arzuhalci’’ (1910) Osman Hamdi’nin en bilinen eserlerindendir. Birçok resmi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Londra, Liverpool ve Boston müzelerinde sergilenmektedir.

Tarih:
Diğer Haberler