Barış elçileri Ryom Tae-Ok ve Kim Ju-Sik

Batının hegemonyasını sporda da kırılmaya devam ediyor ve insanlığa ümit vere değerler doğudan yükseliyor.

Barış elçileri Ryom Tae-Ok ve Kim Ju-Sik
Hakkı Erman Ergincan
Hakkı Erman Ergincan
YAZAR

Yeni yıl için geçtiğimiz günlerde herkes iyi dileklerini sunuyor, yeni yıldan bambaşka beklentilerini açıklıyordu. Uçuk kaçık, bireysel beklentilerin yanı sıra naif ve toplumsal beklentiler de vardı: Dünya barışı, bölgede huzur, dostluk, mutluluk… Beklentilerin hayata geçirilmesi sadece dileyerek olmuyor tabii ki. Birilerinin elini taşın altına koyması, dilek ve arzuları için çabalaması, mücadele etmesi gerekiyor. 2018 nice güzel ihtimalle beraber büyük spor etkinliklerine de gebe ve görünen o ki spor, 2018’de güzel dileklerin yerine gelmesi için önemli bir araç olacak.

Haziran ayında tüm dünyanın gözlerini kilitleyeceği, uzak diyarlardan binlerce kilometre yol kat edip gelerek Dünya Kupası’nı izleyeceği Moskova’da Türkiye Milli Futbol Takımı maalesef olamayacak ama spor sadece futbol değildir diyenler için Şubat ayında büyük bir organizasyon mevcut: 2018 Kış Olimpiyatları. Bu sene Kore Cumhuriyeti’nin Pyeongchang şehrinde düzenlenecek olan etkinliklerde Türkiye sadece 1 branşta, artistik buz pateninde, 1 çift sporcuyla boy gösterecek; bu sporculardan biri Alper Uçar, diğeri ise Ukrayna kökenli Alisa Agafonova. Türkiye’nin uluslararası spor organizasyonlarındaki katılımının düşüklüğünü ele almak ve sporcularımıza başarı dilemek bir yana bu yazıda Kış Olimpiyatları’nın dünya barışına sağlaması muhtemel katkıdan bahsedeceğiz.

Türkiye gibi Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kore DHC) de sadece artistik buz pateni dalında seçmeleri geçerek olimpiyatlara oyuncu gönderme hakkı kazandı. Ancak Kore’nin iki tarafında ki devletlerin arasındaki gerginlik, emperyalizmin Kore DHC’yi dünyanın geri kalanında izole etme çabası sebebiyle bu oyuncuların akreditasyonu yapılmadı, yapılamadı. Kore DHC Devlet Başkanı, aynı zamanda Kore İşçi Partisi Genel Sekreteri, Kim Jong Un’un yeni yıl mesajında Kış Olimpiyatları’nı görkemle düzenlenmek, Korelilerin birliğini ve gücünü göstermek için aradaki buzların erimesini ve 2018’in Kore için tarihi bir yıl olarak kayıtlara geçmesini arzuladığını vurgulayarak önemli bir adım attı. Bu adımı 2 yıldır kesik olan görüşme hattının tekrar açılmasına izin vermesi izledi ve önümüzdeki günlerde resmi görüşmelerin yapılarak Kore DHC heyetiyle beraber en azından 2 sporcunun olimpiyatlara katılımının sağlanması bekleniyor. Tabii ki bu süreçte en büyük pay sahiplerinden biri de 2017 Mayıs’ında göreve gelen ve geldiği günden beri eski başkanlara kıyasla Amerika’nın hegemonyasına karşı daha dik duran Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı Moon Jae-in.

Iki devlet arasinda resmi gorusmelerin yapilmasini saglayan sinirdaki iletisim ofisi
Iki devlet arasinda resmi gorusmelerin yapilmasini saglayan sinirdaki iletisim ofisi

ABD’nin provakasyonları sebebiyle tansiyonun zaman zaman yükseldiği kardeş Kore halkları için bu organizasyon bu yüzden büyük önem taşıyor. Ayrıca özellikle Kore DHC’nin yüksek önem verdiği, Kore Cumhuriyeti’nin kimi partilerince de savunulan yeniden birleşme/kavuşma politikası açısından da bu adım büyük önem arz ediyor. Bu gelişmeler karşısında ABD’nin tehdit ve kışkırtmaları da gecikmedi. Senatör Lindsey Graham’ın “Güney Kore’nin bunu reddedeceğine güveniyorum ve inanıyorum ki eğer Kuzey Kore katılırsa ABD Kış Olimpiyatları’na katılmayacaktır” sözleriyle hali hazırda sürdürdüğü ekonomik hegemonya ve yaptırımlara sportif tehditleri de ekledi. Tüm baskı ve yaptırımlarına rağmen Kore DHC’nin yükselişini engelleyemeyen ABD belki de yeni bir mağlubiyeti sportif alanda almaktan korkmaktadır. Kore’nin kahraman insanlarının 1950-1953 tarihleri arasında emperyalist işgalcilere nasıl direndikleri hafızalarda oldukça bu korkunun yaşanması normaldir. Ayrıca Kore DHC’li sporcuların olimpiyatlardaki başarı oranı da küçümsenecek boyutta değildir. Bugüne kadar katıldıkları 10 yaz olimpiyatında 16 altın, 16 gümüş, 22 bronz olmak üzere toplam 54, 8 kış olimpiyatında ise 1 gümüş, 1 bronz olmak üzere toplam 2 madalya ile ülkelerine dönmüşlerdir. Bu rakamlar popülasyon başına düşen madalya sıralamasında Kore DHC’yi 50. sıraya taşımış durumda. Bu listede ABD 43., Türkiye 65. sırada yer alıyor. Bu oranlara Kore DHC’nin birçok olimpiyatı boykot ederek katılmadığını yani madalya kazanma şansı bulamadığını göz önünde bulundurarak bakmak daha anlamlı sonuçlar verecektir. Bu liste bir ülkenin sporcu yetiştirmeye verilen değer ve dolaylı olarak ülkenin spor imkanlarının gelişmişliğini tespit etmek için oldukça faydalı. Kore DHC’nin olimpiyatlara sporcularını göndermek istemesi hakkında yürütülen kara propagandalara da cevap niteliği taşıyor. Hem ülkede spor müsabakalarının sonuçlarının doğru yansıtılmadığı hem de ülkenin açlıktan kırıldığı, vatandaşlarına bakamadığı gibi yalanlara bu etkinlikler sayesinde cevap verecektir.

Spor müsabakalarının milletler arasında dostluğa aracı olması olimpiyatların temel amaçları arasında yer alıyor. Günümüzdeki olimpiyat komitesinin resmi stratejilerinden birisi “spor aracılığıyla barış” olarak karşımıza çıkıyor. Sporun bencilliği, tüketimi, kavgacılığı ön plana çıkartmaya çalıştığı “modern çağda” barış, kardeşlik, dayanışma duygularını kaybetmediğini görmek insanlığa ümit veriyor. Batının hegemonyasını sporda da kırılmaya devam ediyor ve insanlığa ümit vere değerler doğudan yükseliyor.

Hakkı Erman Ergincan

Kırmızı Beyaz Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler