Cem Gürdeniz: Afrin, Deniz Jeopolitiğimizi Etkiler

Afrin’i deniz jeopolitiğimizin parçası olarak görmemiz gerekir.

Cem Gürdeniz: Afrin, Deniz Jeopolitiğimizi Etkiler

tgb.gen.tr olarak başlattığımız "Uzmanların Değerlendirmesiyle Zeytin Dalı Harekatı" yazı dizisi için Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ile konuştuk.

Sayın Cem Gürdeniz, tgb.gen.tr için Mehmetçiğimizin Afrin'de ABD'nin kara gücüm dediği PKK'ya karşı düzenlediği Zeytin Dalı Harekatını değerlendirdi.

 

"Kısa dönemde jeopolitik endişelerimizin başında güneyimizde bağımsız bir Kürt devleti kurulması geliyor. Onun da ciddi bir tehdit oluşturması ancak denize çıkışı olması halinde mümkün. Afrin’in önemi de tam bu noktada ortaya çıkıyor. Zira Afrin’in kaybı Suriye Kürtlerinin denize çıkışını mümkün kılacak süreci tetikleyecektir. Denize çıkan yani limanı olan bir Kürdistan’ın deniz yolu ile temin edebileceği askeri malzeme ve ağırlıkları tahmin bile edemeyiz. Ya da bir deniz devleti olacak batı kuklası bir Kürdistan’ın sadece deniz yetki alanları ile değil, aynı zamanda başta İsrail olmak üzere müttefikleri ile sergileyeceği donanma varlığı ile Türkiye’ye mücavir bir alanda yaratacağı risk ve tehditler izahtan varestedir. Bu nedenle Afrin’i deniz jeopolitiğimizin parçası olarak görmemiz gerekir."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler