Kürk Mantolu Madonna Aramızda Kalsın

Sabahattin Ali'yi öldürenler bir kez daha gün yüzüne çıktı ve onu ikinci kez vurdular.

Kürk Mantolu Madonna Aramızda Kalsın

YAZAR

Bilginin bir öneminin kalmadığı, ağzı olanın konuştuğu bir Türkiye'ye hoşgeldiniz!

Her geçen gün farklı cehalet örnekleriyle karşılaşıyoruz. Bu durum, günümüz Türkiye'sinde kendine sağlam bir yer edindi. İnsanın kendini geliştirmesi ancak okuyarak, merak ederek gerçekleşir. Kendini geliştirmiş her insan toplumu güzelleştirir. Ne yazık ki gün geçtikçe artan cehaletle birlikte bizim toplumumuzda okuyan her birey bulunamaz bir nimet haline geldi. Üzerinde durduğumuz bu durum sadece yüzeysel değil, ideolojik bir geçmişe de dayanır. Emperyalizmin küreselleşme kapsamında sınırlarını ortadan kaldırdığı bir kavram değil aynı zamanda ulusal birliğin, kültürün yok oluşunun bir göstergesidir. Emperyalizme karşı mücadele bizi buralarda savunmasız bırakır. Buralardaki en güçlü silahlarımız, Sabahattin Alileri bilip okumaktır. Ne yazık ki popüler kültürle birlikte "modaya ayak uydurma" hevesine kapılınca iş bu noktalara kadar geliyor. Çünkü siz Nazım Hikmetleri, Aşık Veyselleri önünden koparır ve Sabahattin Ali'yi tanımazsanız kendinizi bu noktada bulursunuz.

Bir konu hakkında konuşmak kolaydır fakat insanın bilgi sahibi olmadığı bir konuda ısrar etmesi ne kadar doğrudur? Edebi tarihimizin önemli yazarlarında Sabahattin Ali'nin şu an gündemde olması şuursuzca bir olaydan dolayı da olsa, yazdığı kitap bize değerini daha net bir biçimde gösteriyor. Milyonlara ulaşmanın en kolay yollarından birisi olan televizyon programları daha çok bilgi ve kültür düzeylerimizi içten içe yok ediyor.

Elbette herkesten bilgili, kültürlü bir insan olmasını bekleyemeyiz fakat bilginin olmadığı yerde fikirler öne sürürek cahilliği yüceltmek, acı verici bir durumdur. Ne kadar farkında olmasak da toplum olarak gün geçtikçe yozlaştırılıyoruz. Her geçen gün bize aşılanan bu yozlaşmanın karşılığını da canlı olarak izliyoruz. Tv8'de yayınlanan "Aramızda Kalmasın" adlı Funda Özkalyoncuoğlu, Sena Keçeli ve Jess Molho'nun sunuculuk yaptığı programda, Sabahattin Ali'nin ölümsüz eseri Kürk Mantolu Madonna'nın beyaz perdeye uyarlanması konuşuldu. Sabahattin Ali'nin kitapta şarkıcı Madonna'yı anlattığını sanan Fulya Özkalyoncuoğlu, Madonna'nın hayatının Türk filminde anlatılmasının ilginç olabileceğini dile getirdi. Jess Molho'nun kitabın 1943'te yazıldığını belirtmesiyle şaşıran Fulya Özkalyoncuoğlu ve Sena Keçeli'nin "Madonna var mıydı o zaman?" demeleri edebi seviyelerini gözler önüne serdi.

Bu tür insanların bilgi yoksunluğu içinde söylemlerde bulunup edebi bir eseri kirletmeleri kabul edilebilecek gibi değil. Cehalet ne kadar da güzel bir şey, herşeyi biliyorsun! Sabahattin Ali bugünlerin yaşanacağını önceden görmüş gibi " Hiç de fena insanlar değillerdi. Yalnız boş, bomboş mahluklardı. Yaptıkları münasebetsizlikler hep buradan geliyordu." diyerek konuyu özetlemiş. Bu konuştuklarınız "Aranızda Kalsın". Sabahattin Ali'yi öldürenler bir kez daha gün yüzüne çıktı ve Sabahattin Ali'yi ikinci kez vurdular.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler