Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Neler Oluyor?

TGB İstanbul'dan Nurcan Kaya yazdı...

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Neler Oluyor?

YAZAR

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği öğrencileri olarak yıllardır süregelen sorunların sebep olduğu zor koşullarda eğitimlerini tamamlamayı ve halkçı sağlıktan yana hekimler olmayı hedefliyoruz.Bu süreçte gerek gece yarılarına kadar pratik ödevlerimizi yaptık, gerek hastaların mali külfetini yüklendik, gerek yetiştirmemiz gereken hastalar için bir stajdan diğerine koştuk. Son bir yıldır tüm emeklerimize rağmen sorunların katlanarak artması, hiçbir çözüme ulaşılmaması ve öğrencilerin asla menfaatine olmayacak sonuçlara mecbur bırakılması üzerine Marmara Diş Hekimleri Öğrencileri bir araya gelip sorunlarını ve haklı taleplerini dile getirmiştir

 

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının başında fiziki olarak hiçbir şekilde yeterli olmayan bir bölgeye,Başıbüyük Yerleşkesi'ne, taşınılmış ve hem bizim eğitim hakkımız hem de hastaların sağlık hizmeti alma hakkı ellerinden alınmıştır. Herhangi bir devlet kurumunun öngörülebilir bir neden olmayan koşullarda yeterli klinik ihtiyaçlarının temin edilmemesi ve 2.5 – 3 ay boyunca bundan dolayı hizmet vermemesi kabul edilemez bir nedendir. Üstüne üstlük stajını tamamlayamayan ve mağdur olan öğrenciler iken, hiçbir şekilde mağduriyetimiz giderilmemiş ve günden güne artarak devam etmiştir.

 

5. sınıf öğrencileri mezun olmayı beklerken sene sonunda hasta puanları iki katına çıkarılmıştır.Birçok öğrenci DUS(Dişhekimliğinde Uzmanlık Sınavı) için dershanelere kayıt olup yüklü miktarlarda para ödemişken mezun olamama ihtimali ile karşı karşıyadır ve DUS'a girme hakları da ellerinden alınmıştır.

 

Eğitim ve araştırma hastanesi diye adlandırılan bir okulda , bölümlerin bilimsel ve özerk bir eğitim vermek yerine, sadece hasta sirkülasyonunu ve okula girecek döner sermaye parasını düşünmesi öğrencinin mesleğine ve okuluna duyduğu güveni azaltmaktadır, motivasyonunu düşürmektedir.

 

Sene içinde gündeme gelmeyen hatta birçok öğretim görevlisi tarafından önemsiz gibi gösterilen yoklamalar, sene sonunda sırf öğrencileri daha fazla okulda tutmak gerekçesi öne sürülmüştür. Bununla da kalmayıp öğrencilerin sınıfta bırakılmayla tehdit edilmesi ile yazokulu kapısı gösterilerek bu durumdan kar sağlanmaya çalışılmaktadır. Yönetmelikte açıkça belirtildiği gibi final tarihinden 1 hafta önce devamsızlık durumlarının duyurusunun yapılması gerekmektedir ve idarenin öne sürdüğü bu koşulun yasal bir haklılığı yoktur.

 

Yıllardır katlanarak artan bu sorunlar dayanılmaz bir hal almıştır. Sorunların sadece Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği ile sınırlı kalmadığını biliyoruz.Ülkenin geldiği süreç bu zemini yaratmaktadır. Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK)'ün bütünleme sınavını AKP'nin atadığı rektörlüklerin ve üniversite idaresinin inisiyatifine bırakması bu koşuları tetiklemektedir.

 

Süreç öğrencinin hem kalifiye elemana dönüştüğü, pratik dersin pratik yükümlülüğe ve puan yetiştirme zorunluluğuna evrildiği, bilimsellikten ve halk sağlığından uzak koşullar yaratmıştır. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Öğrencileri bu sorunları çözme yolunda sağlıklı eğitim koşulları yaratılana kadar eylemlerine devam edeceklerdir.

 

"Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder." Mustafa Kemal

Tarih:
Diğer Haberler