Milli Teknolojide Büyük Atılım: TEKNOFEST

Türkiye gelecekte göklerdeki yerini alacaktır. Kendi sanayimizi tamamen milli kaynak ve insan gücümüzle üreteceğimiz günler yakındır.

Milli Teknolojide Büyük Atılım: TEKNOFEST

YAZAR

“İstikbal göklerdedir” 

“Ey yükselen Türk gençliği. Cumhuriyeti biz kurduk, onu sürdürecek olan sizlersiniz”

Atatürk, 1920’lerin, 1930’ların Türkiye’sinde bu cümleleri sarf ederken acaba insanlar ne düşünmüşlerdi. Gerçekten yürekten destekliyorlar mıydı yoksa bir hayal olarak mı bakıyorlardı?

Atatürk’le birlikte sıfırdan dünyanın gıpta ettiği bir noktaya gelen Türk sanayisi, Atatürk sonrası çöküşe geçti. Kimseye eyvallahı olmayan bir ülkeden yaptırımlar karşısında yıpranan bir konuma geldik.

Yıllar içerisinde Türkiye üretimden büyük ölçüde uzaklaştı. Üretimin bitmesi bizi dışa bağımlılığa ve borçlanmaya itti. Dış ticarette sürekli olarak cari açık verildi. Fakat değişen yeni dünyaya uyum sağlaması için bu politikadan uzaklaşması, Osmanlı’nın Sanayi Devrimi sırasında yaptığı hataları yapmaması gerekmektedir.

NE OLUYOR BU YENİ DÜNYADA?

Son yıllarda hep konuşuluyor: ABD’nin kurduğu hegemonya çöküyor. ABD’nin kurduğu liberal ekonomi modeli, dünya nüfusunun sürekli artışı ve kaynakların azalmasına cevap veremiyor. Bugün ABD dünyanın en çok borcu olan ülkesi konumunda. ABD’nin yakın ilişkide olduğu devletlerin de durumu benzer. Tükenen kaynaklara karşı çözüm üretemeyen ABD ve Atlantik sistem, aynı zamanda uluslararası alanda saldırgan politikaları nedeniyle de kaybediyor. ABD’nin doğrudan veya paravan örgütleri aracılığıyla saldırdığı mazlum ülkeler ABD’yi yenilgiye uğratıyor. İstiklal Marşı’mızdaki “tek dişi kalmış canavar”ın dönemi sona eriyor. Diğer tarafta ise Asya ülkeleri yükseliyor. Peki ama ne yapıyor da gelişiyor bu Asya ülkeleri?

Öncelikle ABD’nin bilim insanı ithal ettiği dönem sona erdi. Artık bilim insanları ABD’ye gitmek istemiyor. Çünkü artık ABD eski çekiciliğini yitirmiş durumda. İnsanlara tonlarca para verseniz de oraya gitmek istemiyorlar. Gerek sosyokültürel açıdan gerekse siyasi sebeplerden dolayı insanlar ABD’yi tercih etmiyorlar.1 Buna karşılık Çin’den Rusya’ya Hindistan’dan Kazakistan’a Asya ülkeleri üretimde dünyanın bayraktarlığını yapıyor. Dolayısıyla ilgi de buraya çekilmiş durumda. Bilim insanları, girişimciler, yatırımcılar, gençler bu ülkelerde çalışmalar yapmak istiyor. Çünkü çağın yenilikçi ruhu burada yükseliyor.

YENİ CEVHERLER KEŞFEDİLİYOR

İşte Türkiye, bu yeni dünyada yerini alabilmek için yavaş da olsa adımlar atmaya başladı. Bunun en belirgin örneklerini savunma sanayimizdeki atılımlarda görebiliyoruz. Bugün Türk ordusunda Kara, Hava ve Deniz Kuvvetlerinde milli yazılım, milli silahla milli üretim uçak ve gemiler kullanılmaya başlanıldı. MİLGEM projesinde üretilen Ada sınıfı korvetlerde millilik oranı %70. Bu oran diğer ülkelerin gemilerinde %30-35’lerde. Hava Kuvvetleri 2006’dan veri yerli İHA’lar kullanıyor. Kara Kuvvetlerinde kullanılan MPT-76 piyade tüfeği tamamen milli üretim sonucu ordumuza kazandırıldı.

İşte bu mecburiyetler süreci Türkiye’yi teknolojide milli bir atılım yapmaya götürdü. “Milli Teknoloji Hamlesi” bu yeni dönemin parolası oldu. Son 2 yıldır düzenlenen TEKNOFESTİstanbul Havacılık,Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye’deki önemli teknolojik gelişmeleri ve buluşları insanlarla buluşturuyor. TEKNOFEST’te sergilenenler Türkiye'nin dışa bağımlılığına son vereceği, borçlanma ekonomisinden uzaklaşıp üretime yöneleceği dönemin habercisi.

TEKNOFEST sayesinde ülkemizdeki birçok cevher de keşfedilmiş. Gençlerin üretmesi için devlet her türlü desteği sağlıyor. Roket yarışması için devlet roket motorlarını veriyor. Gençler kalan donanımı ve yazılımı icat edip geliştiriyor. Robot, drone ve diğer yarışmalarda da aynı durum mevcut. Devlet girişimci gençleri destekliyor ve teşvik ediyor. Gençler"Bu festival olmasaydı biz böyle bir işe girişmezdik" diyorlar. Festivalin böylesine önemli bir yönü de var.

Hava savunma sanayisinden roket sanayisine, robotikten sualtı araç sistemlerine birçok yeni nesil icat burada sergilendi. İlk milli muharip uçağımız (henüz tasarım aşamasında), dünyanın en modern İHA'sı Akıncı (milli yazılım ve donanım), ilk uçan araba Cezeri (henüz tasarım aşamasında), TSK'nın mevcut kullandığı hava, kara ve deniz araçları, silahları ve sistemleri ve de zırhlı insansız kara araçları burada sergilendi. Bunların bir kısmı seri üretimle kullanılmaya başlanmış. Hatta yurtdışına da ihraç edilmeye başlanmış. Bir kısmı ise tasarım aşamasında.

Bütün bunları görmek gurur verici. Yeterli mi? Elbette değil ama Milli Teknoloji Hamlesiyle milleti bu üretim anlayışına teşvik etmek çok önemli. Üniversitelerin bu konuda daha fazla eğitim vermesi, öğrenci topluluklarını desteklemesi gerekmektedir. Çünkü burada yarışmalara katılan gençler maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olduklarını dile getiriyor. İleride daha iyilerini göreceğimize eminiz. Bu yılla birlikte TEKNOFEST 2. kez düzenlenmiş oldu. Geçen seneki TEKNOFEST’e katılanlar bu yıl sergilenen buluşların geçen yılkilere göre çok daha iyi olduğunu söyledi.

MİLLİ ÜRETİM DÖNEMİ YENİDEN BAŞLIYOR

Türkiye, savunma sanayisinde dünyaya meydan okuyacak yönelime girdi. Gelecek artık burada. Bilim ve teknolojiye önem veren ülkeler daha hızlı büyüyecek ve refahı sağlayacak.

İnanıyoruz ki Türkiye ilerleyen yıllarda milli teknoloji atılımını çok daha iyi yerlere getirecektir. Bu alanda tüm dünya bize gıpta edecek ve dışa bağımlılığımız sona erecek. Hayata geçen milli projelerimizde de görüyoruz ki bu çalışmalar bizleri ileriye götürüyor. Gençler bu üretim sürecine aktif bir şekilde katılmak istiyor. Bu dönemde Türkiye daha çok bilim insanı yetiştirecek ve yabancı bilim insanlarının da daha fazla dikkatini çekecektir. Türkiye’yi her anlamda ileriye taşıyacak bu hamleyi milletçe desteklemeliyiz. Eminiz ki Türkiye gelecekte göklerdeki yerini alacaktır. Kendi sanayimizi tamamen milli kaynak ve insan gücümüzle üreteceğimiz günler yakındır.

Kaan Arslan
Kırmızı Beyaz Genel Yayın Yönetmeni

Dipnot:

1- http://www.hurriyet.com.tr/galeri-en-fazla-beyin-gocu-alan-5-ulke-40359301?p=6 , ABD en çok beyin göçü alan ülkeler sıralamasında 4. sıraya geriledi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler