Örgütlü Yalana Karşı Venezuela Gerçeği

Emperyalist ambargolara karşı savaşan Venezuela’ya ve onun Devlet Başkanı Maduro’ya Türkiye Gençlik Birliği’nden bir kez daha selam olsun!

Örgütlü Yalana Karşı Venezuela Gerçeği
Emre Oflaz
Emre Oflaz
YAZAR

Bugün çok küçük bir azınlığın mutluluğu, büyük bir çoğunluğun mutsuzluğu sayesindedir (dünyadaki en zengin 26 kişi ile en fakir 3.8 milyar kişinin serveti birbirine eşittir[1]). Ortada apaçık bir sömürü ve azınlık hegemonyası vardır. Bu mutlu azınlık, kurmuş olduğu hegemonyayı, tarih boyunca çoğunluk kesime gerçeği olduğu gibi değil de onu ters yüz ederek gösterdiği için kurmuştur. Diğer bir deyişle gerçeği değil yalanı aracı kılmış; insanların inançlarını, değerlerini ve ilkelerini kullanmıştır. Bu durum, insanlara zarar vermekle kalmamış, var olan sorunları daha da büyütmüştür. Eğer dünyada var olan sorunlara karşı doğru çözümü bulup onu uygulamak istiyorsak, elinde çok fazla imkan bulunduran bu örgütlü yalana karşı, gerçeği örgütleyeceğiz ve insanları gerçeklerden mahrum bırakmayacağız.

“Örgütlü Yalan”ın Ortaya Çıktığı Son Yer

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Venezuela’da, 1998’de sosyalist lider Hugo Chavez’in başa geçmesi ve petrol şirketlerini millileştirmesi sonucu çıkarlarının zarara uğradığını gören ABD, o yıldan beri Venezuela düşmanlığını artırarak sürdürdü. ABD, 2002’de Chavez’e darbe girişiminde bulundu ancak halkın sokaklara inmesi sonucu bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. 2014 ve 2017 yıllarında Chavez’in siyasetlerini sürdürmekte kararlı olan halkı Maduro’ya karşı protesto gösterilerine kışkırttı ve gene başaramadı. 2014 yılında protestoları bastırmak için şiddet kullandığı iddiasıyla Venezuela’ya ambargo koydu ve enflasyon yüzde binlere kadar çıktı. 2018’de Maduro’ya konuşma yaptığı esnada drone ile suikast girişiminde bulundu. Son olarak 23 Ocak 2019 tarihinde Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, geçtiğimiz yıl yapılan ve Maduro’nun %68’lik oy oranıyla kazandığı Venezuela Devlet Başkanlığı seçimlerine hile karıştığı iddiasını ortaya atarak kendisini Devlet Başkanı ilan etti. ABD Başkanı Trump, attığı bir tweetle Guaido’yu Devlet Başkanıo larak tanıdığını açıkladı; ancak aynı sonu bir kez daha yaşadı. Uzun süredir ABD emperyalizmine direnen Venezuela halkı milyonlar halinde ülkenin her yerinde sokaklara döküldü ve bir kez daha Maduro’ya sahip çıktı. Venezuela halkının hükümete canı pahasına sahip çıkmasının, emperyalizmin ne olduğunun ve neler getirip neler götürdüğünün farkında olması haricindeki bir sebebi de ABD yalanlarının aksine, Chavez döneminde başlayan ve Maduro’yla da devam eden halkçı sosyalist (yoksullara eğitim seferberliği, sağlığın ücretsiz hale getirilmesi) politikalardır.

 

Donald Trump: "Venezuela vatandaşları uzun süredir gayrımeşru Maduro yönetimi altında acılar çekiyor. Bugün, Venezuela’nın geçici başkanı olarak Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu resmi olarak tanıyorum."
Donald Trump: "Venezuela vatandaşları uzun süredir gayrımeşru Maduro yönetimi altında acılar çekiyor. Bugün, Venezuela’nın geçici başkanı olarak Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu resmi olarak tanıyorum."

Petrolün Olduğu Yerde ABD’nin Yalanları da Olur

Senaryo oldukça tanıdık: “Diktatörü(!) bul, Demokrasiyi(!) getir”. ABD’nin bu senaryosunu daha önce birçok yerde gördük. Libya’da Kaddafi “insan katlediyor” deyip onu engellemek için Libyalıları bombala, Irak’ta “Saddam cehennem silahlarına sahip (Irak işgali sırasında İngiltere Başbakanlığı yapan Tony Blair 2016 yılında bunun gerçek olmadığını itiraf etti)” deyip dünyayı korumak için Iraklılara tecavüz et, Afganistan’da Taliban “kız çocuklarını okula yollamıyor” deyip oraya müdahale et ve dünyadaki eroin üretiminin %93’ünün Afganistan’da üretilmesini sağla. Hollywood stüdyolarında çektiğin görüntüleri, Suriye’de Esad “kimyasal silah kullanıyor” diye ortaya atıp PKK’yı meşrulaştırmaya çalıştır... Diktatörün(!) olduğu yerde yaşayacak insan bırakmayan ABD, doğal olarak insanların ezilmesini de engellemiş oluyor!

Peki, gittiği her yere kan, vahşet ve gözyaşı götüren ABD neden hala ambargo yüzünden ekonomik krize soktuğu Venezuela halkını düşünüyor ve halkın ezici çoğunluğunun oyunu alarak seçilen Maduro’yu gayrımeşru ilan ediyor?

Yukarıdaki resimde en büyük petrol rezervlerine sahip 10 ülkeyi görüyoruz. Sorunun cevabı da burada. Listeye baktığımızda ABD’nin kendisi hariç kalan 9 ülkeden hiçbiriyle ilişkisi normal değil. ABD, bu ülkelerin bir kısmına ya ambargo uygulamış (hatta doğrudan askeri müdahalede bulunmuş) ya da kendine bağlı birer uydu haline getirmiş. Durum böyleyken ABD’nin, dünya petrolünün %20’den fazlasına sahip bir ülkeye demokrasi taşımak istememesi imkansız olurdu!

Yalanlar Nasıl Yayılıyor?

Yazının başında da belirttiğimiz üzere yalan, gerçeğin ters yüz edilerek insanların değer yargılarının sömürülmesi ve mutlu azınlığın hegemonyasını sürdürmesi için bir araçtır. 24 Temmuz 2015’te Türk ordusunun PKK’yı hendeklere gömmesiyle başlayan süreçte “Erdoğan Kürtleri katlediyor” deniyor, çünkü PKK’nın aldığı her darbe ABD’nin 2. İsrail hayallerini suya düşürüyor ve ABD’den gelen dolarla çalışan STK’larla PKK’nın siyasi kolu HDP aracılığıyla bu yalan örgütlenmeye çalışılıyor. “Çin, Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde milyonlarca Uygur’a işkence yapıyor” deniyor ve bu yalan gene ABD’den aldığı kaynaklarla Rabia Kadir ve Seyit Tümtürk gibiler tarafından dünyaya yayılıyor. Venezuela’da “Maduro halkını aç bırakıyor” deniyor ve ABD, işbirlikçileri ve Maduro’nun Türkiye sevgisini beğenmeyen, onun yerine ABD’den on binlerce TIR silah alan PKK/PYD’yi özgürlük savaşçısı olarak gören tatlı su solcularımız tarafından yayılmaya çabalanıyor. Irak, Libya, Afganistan, Suriye’de yapılmaya çalışılanlardan yukarıda zaten bahsettik.

Kısaca tüm bu yalanlar, yalanı ortaya atmaktan çıkarı olanlar ve bu çıkardan pay alan yerli işbirlikçiler tarafından yayılıyor.

Dünyadaki Saflaşmanın Venezuela Üzerindeki Yansıması ve Türkiye
Dünya yalanlarla değil gerçeklerle dönüyor, gerçekler önünde sonunda açığa çıkıyor. ABD’nin senelerce yalanlarla sürdürdüğü tek kutuplu hegemonyası, bugün gerçekler karşısında yenik düşüyor ve kendi çöküşünü hızlandırıyor. Olmayan diktatörler yaratıp, ülkelere demokrasi götürme bahanesini artık kimse yemiyor. Terör örgütlerini barış ve demokrasi savunucusu olarak göstermek artık tutmuyor. Ülkemizde ABD karşıtlığının %95’i aşması da bunu kanıtlıyor.

Çöken ABD yalanlarına karşı yükselen Avrasya gerçeği ise önümüzde duruyor. Suriye meselesi Cenevre’de değil Astana’da; Türkiye, İran ve Rusya tarafından görüşülüyor. 2. İsrail olan Barzanistan’a karşı Türkiye, Irak ve İran ortak tavır alarak bu girişimi bozguna uğratıyor. ABD, Suriye’den çekileceğini tüm dünyaya ilan ediyor. Bütün bu başarılar, bölge ülkelerinin fiili birlikteliğini pekiştiriyor.

Venezuela’da yaşanan son gelişmeler karşısında ülkeler tarafından alınan tavırlar da bu saflaşma doğrultusunda gerçekleşiyor. Özellikle ülkemiz açısından incelediğimizde gerek devlet düzeyinde gerek halk düzleminde Maduro’ya desteğin çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Ocak gecesi Maduro’yu ilk arayanlardan biri olması ve Twitter'da kısa sürede dünya gündemine giren #WeAreMaduro etiketiyle en çok etkileşimde bulunan ülkenin Türkiye olması bu desteğin somut örnekleridir[2]. Venezuela’da gerçekleşen darbe girişimi karşısında Maduro’yu destekleyen diğer ülkeleri incelediğimizde Rusya, İran, Çin ve Suriye ile bir kez daha aynı cephede buluştuğumuzu görüyoruz. Bu durum bir tesadüf değil, aynı tehdit karşısında birlik halinde hareket etmesi gereken ülkelerin kader ortaklığıdır. Venezuela’daki gelişmeler bize, bu ülkelerin sadece bulundukları bölgede değil, dünyanın neresinde olursa olsunlar sorunlara karşı çözümlerinin ortaklaştığını göstermektedir.

Hiç şüphesiz ABD, her geçen gün yenilgisini berraklaştırmakta ve insanın insanca yaşadığı bir dünyaya doğru yürüyüşümüzü hızlandırmaktadır. Bu yürüyüşün en önünde yer alan, yalana karşı gerçekle savaşan Venezuela’ya ve onun Devlet Başkanı Maduro’ya Türkiye Gençlik Birliği’nden bir kez daha selam olsun!

 

Emre Oflaz

TGB İstanbul İl Yönecitisici

TGB Boğaziçi Üniversitesi Birim Başkanı

 

Kaynakça
[1] https://www.aydinlik.com.tr/o-zaman-hep-birlikte-batsin-bu-dunya-huseyin-vodinali-kose-yazilari-ocak-2019
[2] https://tr.sputniknews.com/yasam/201901241037267424-maduroya-en-buyuk-sosyal-medya-destegi-turkiyeden/

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler