Öyle Koridora Böyle Kalkan

TGB İstanbul İl Başkanı Okan Özkan yazdı

Öyle Koridora Böyle Kalkan

YAZAR

Türkiye 24 Ağustos 04.00’da başlayan operasyonla gözlerini açtı güne. Sadece Türkiye mi? Elinde pek çok dosyayla birlikte Türkiye’ye ayar vermeyi hedefleyen Joe Biden da şaşkınlık içinde kalanlardandı. ABD açısından evdeki hesap çarşıya uymadı. Cerablus meselesi, Türkiye-ABD ilişkilerinde 15 Temmuz’dan beri ters giden işlerin bir yansımasıydı.

15 Temmuz Amerikancı FETÖ darbe girişimini püskürten Türkiye, 1,5 aydır Rusya-Suriye-İran üçgeninde geliştirdiği ilişkilerle safını dosta düşmana gösterdi. Milletin FETÖ nezdinde ABD’ye duyduğu güvensizlik meydanlara da yansımıştı artık. Türkiye bir yol ayrımının başındaydı: Ya ırksal, mezhepsel ve dini açıdan bölünmüş bir Türkiye’yi kabul eden ABD ve AB emperyalistlerinin ya da Türkiye’yi bir bütün olarak kabullenen ve toprak bütünlüğüne saygı duyan Avrasya’nın yanında yer alacaktı. Tavrını gelişen ve büyüyen Avrasya’dan yana belirtmenin faturası Van, Elazığ ve Bitlis’te PKK, Gaziantep’te IŞİD saldırılarıyla kesildi. Türk milletini yıldırmaya çalışarak güzel yurdumuzu cehenneme çevirmek isteyen ABD’nin piyonları, topyekun saldırıya geçtiler. Türk ordusunun 24 Ağustos’ta Cerablus’a harekatı işte tüm bu saldırılara en net cevaptır.

 

FIRAT KALKANI

Uzun bir süredir ABD’nin planladığı Kürt Koridoru’nu tamamlama peşinde olan PYD, doğu-batı istikametinde Menbiç-Azez, kuzey-güney istikametinde ise Cerablus-Menbiç hattını birleştirmeyi amaçlamaktaydı. Türkiye’nin hemen güney sınırında işleme konan bu plan tamamlanmak üzereyken Fırat Kalkanı’na tosladı. Türk ordusunun harekatı öncesinde Suriye’nin kuzeyindeki son durum, PYD’nin lehine olarak Cerablus’ta kesin zaferle sonuçlanacağı yönündeydi. IŞİD daha fazla tutunamayacağı Cerablus’tan tasını tarağını toplayarak geri çekilmek için son hazırlıkları yapmaktaydı. ABD’nin planı tıkır tıkır işliyordu.
24 Ağustos sabahı Türk toplarının, tanklarının, F16’larının sesi, planları alt üst edercesine kulakları çınlattı. Sınırı geçen Türk ordusunun harekatı, ABD’nin bölgede tek söz sahibi olma ve Kürt Koridoru’nu oluşturma emellerine doğrudan saldırı niteliğindeydi.

 

ESAS HEDEF KORİDOR

Fırat Kalkanı operasyonu başlar başlamaz nereye yöneleceği merak konusuydu. IŞİD Cerablus’ta mevzilendiği için karşı karşıya gelinecek kuvvet elbette ki oydu. Ancak eş zamanlı vurulan PYD hedefleri Türk ordusunun Cerablus operasyonunun da şifrelerini vermekteydi: Kürt Koridoru’na kalkan çekiliyordu.
Türk ordusunun ilerleyişini devam ettirdiği saatlerde Joe Biden Türkiye’deydi. Biden’la birlikte açıklama gerçekleştiren Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Operasyonu ABD ile birlikte planladık.” söylemi, harekatın Amerikancı olduğu yönünde algılara yol açtı. CIA’nın Türkiye Uzmanı Henri Barkey, Çavuşoğlu’nun yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Barkey, anti-Amerikancı bir hamlenin ABD ile planlanmış olmasını anlamsız buluyordu.

Operasyon başlangıcında Türkiye’yi bozguna uğratmakla tehdit edenler, Cerablus’tan IŞİD’in kovulmasını kaygıyla izlediler. PYD Lideri Salih Müslim’in tehditkar olduğu kadar talihsiz bu açıklaması, 14 saat içinde tam tersini doğurarak, kendi kuvvetlerinin bozguna uğramasını hızlandırdı. 24 Ağustos sabah saatlerinde Fırat’ın batısında kalmakta ısrar eden PYD, Türkiye’nin zor gücü karşısında bugün efendisi tarafından geri çağrılıyor. Geldiğimiz noktada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fırat’ın doğusuna geçme adımlarının atıldığını ifade etti.


KÖŞEYE SIKIŞANLARIN FERYADI

TSK Cerablus’ta IŞİD’i bombalıyor, çığlıkları Ankara’dan duyuluyor. HDP’li İdris Baluken, Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirmekle PKK’yi kurtarabileceğini umuyor. PKK ve yandaşları yıllardır IŞİD’e karşı üniversitelerde, Kobane’de savaştıklarını söyleyip dururken, TSK’nin Cerablus’u temizlemesinin karşısında yer alıyor. Tezatlıklar ardı sıra. Köşeye sıkışanların feryadıdır bu. Türk ordusunun IŞİD’İ Cerablus’ta yok ettikten sonra kendilerine yöneleceğini gören PKK’lılar koridora sıkışmış vaziyette.

“Fırat Kalkanı Suriye’nin toprak bütünlüğünü ortadan kaldıracak” propagandası da ölü doğmuştur. 1,5 yıldır IŞİD ve PYD arasında alan kavgasına dönen topraklar terör örgütlerinin yuvası haline gelmiştir. Suriye devletinin egemenlik sınırları ile operasyon bölgesi arasında 300 kilometrelik hat vardır ve Türkiye burayı aşmayacağının güvencesini vermiştir.

 

ŞANLI ORDUNUN ŞANLI ZAFERİ

15 Temmuz Amerikancı FETÖ darbe girişimi sonrasında ABD, AB ve NATO ile ilişkilerimizi sorguluyoruz. Bu ilişkilerin dostu düşman, düşmanı dost yaptığının farkındayız. Türkiye, Büyük Ortadoğu Projesi’nin mimarlığını bırakmış; birlik ve kardeşlik temelinde ABD’nin desteklediği gerici ve bölücü teröre karşı mücadele noktasına gelmiştir. Artık topraklarımıza geldiklerinde ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’a, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a söyleyeceğimiz iki çift söz vardır: ABD! Nerdesin! Gel de piyonlarını kurtar! Tıpkı bugünden tam 94 yıl önce Büyük Taarruz’u yöneten Mustafa Kemal kararlılığıyla...

 

Okan Özkan

Tarih:
Diğer Haberler