Şincan'da 5 Yalan 5 Gerçek

Emperyalizme karşı yürüttüğümüz savaşta aynı mevzide olduğumuz Çin’e karşı yürütülen kirli propagandaya alet olmamak için hakikatten uzaklaşmalıyız.

Şincan'da 5 Yalan 5 Gerçek
Ozan Attepe ve Atacan Aydın
Ozan Attepe ve Atacan Aydın
YAZAR

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi haberleri medyamızı dört bir taraftan kuşatmış durumda. Televizyon dizilerinde yer edinen, çeşitli programlarda tartışılan sözde “Doğu Türkistan’da zulüm” adıyla yürütülen Uygur provokasyonu birçok yönden incelemek gerekiyor.

Doğu Türkistan İslami Hareketi adıyla kurulan ve daha sonra terörü Asya’ya yaymak amacıyla Türkistan İslam Partisi adını alan [1] terör örgütünün Türkiye’de kamuoyu oluşturma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Öncelikle Türkistan İslam Partisi 2002 yılından beri Birleşmiş Milletler’in terör listesinde bulunuyor[2]. Türkiye sadece BM vasıtasıyla değil direkt olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile görüşmelerinde bu partiyi terör örgütü olarak gördüğünü açıkladı[3]. Rabia Kadir’in başını çektiği bu hareket CIA’ya göbekten bağlı bir oluşum. Çeşitli amaçlarla kullanılan bu terör örgütü son birkaç aydır Türkiye’de etkin faaliyet halinde. CIA destekli yürüttükleri kampanya “Çin’in Doğu Türkistan zulmü” adıyla yürütülüyor. Çin devriminde mücadele etmiş ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı olan Uygur halkını kullanarak milliyetçi hassasiyetlerimiz kullanılmaya çalışılıyor.

Türkiye’de ABD destekli hain terör örgütü PKK’nın Kürtler üzerinden yürütmeye çalıştığı propaganda çalışmalarının bir kopyası bize sunuluyor. Aynı tornadan çıkma bu ayrılıkçı, gerici hareketlerin merkezi olan CIA tüm propaganda araçlarını kamuoyu oluşturmak amacıyla kullanıyor. Mehmetçik Suriye’de Türkistan İslam Partisi’ne karşı savaşırken [4] bu partinin destekçileri, önderleri bazı şehirlerde makamlarda ağırlanıyor. Ne yazık ki yürütülen propagandanın etkisinin kamuoyunda hissedildiği böylece ortaya çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümeti, ordusu bu provokasyonları görebilmiş ve bu yönde mücadelesini sürdürürken Türk milletinin kasıtlı üretilen yalanlara inandırılması kabul edilemez. Bu alanda yanlışları görmek ve gerçeklerin ne kadar göz önünde olduğunu görmek için birkaç haberi derledik.

1) Uygur Türkü bir kadına Çin polisinin işkence yaptığı iddiası

Sosyal medyada sıkça paylaşılan bu görselde Çin polisinin Uygur Türkü bir kadına işkence yaptığı iddiası ortada. Ancak iddialara yönelik herhangi bir kanıt yok. İsimsiz ve kaynaksız paylaşılan haber tamamen yalandan ibaret. Fotoğraf 2004 yılında Chicago’da bir gösteriden. Fotoğraftaki kadınsa Falun Gong adlı radikal bir tarikatın üyesi bir Çinli. [5] Falug Dong, her sene toplanıp çeşitli eylemlerle kendileriyle mücadele eden Çin Halk Cumhuriyeti’ni çeşitli mizansenlerle protesto ediyor.

2) Aileleri katledilen iki küçük çocuk iddiası

Ailelerinin Çin polisi tarafından öldürüldüğü iddia edilen iki kardeşin fotoğrafı geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gündem olmuştu. Bu fotoğrafın orijinaliyse Vietnamlı fotoğrafçı Na Son Nguyen tarafından 2007 yılında Vietnam’da çekildi [6]. Instagram hesabında açıkça görüldüğü üzere fotoğrafın Çin ya da Uygurlarla hiç bir ilgisi bulunmamakta.

3)Uygur Türkü küçük bir kıza işkence yapıldığı iddiası

Sosyal medyada özellikle yoğun takipçi sayısına sahip sayfalardan küçük bir Uygur kıza işkence yapıldığı iddiasıyla servis edilen video da yalandan ibaret. Video 2016 yılında Meksika’da çekildi[7]. Sosyal medyada bir Uygur kızına kola dökülerek işkence yapıldığı iddiasının da yalan olduğu ortada. Bir izci kampında küçük bir kızın üstüne kola dökülen bu olay Meksika’da büyük olay olmuştu. Olayla ilgili hazırlanan haberin videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

4) Namaz kılan bir Uygur Türküne işkence yapıldığı iddiası

Sadece namaz kıldığı için polis tarafından dövüldüğü iddia edilen kişi de aslında Endonezyalı. 2017 yılında Endonezya’da çekilmiş görüntülerde Endonezya polisi tarafından dövülen kişi bir çete lideri[8]. Halkı rahatsız ettiği için dövülen bu şahısın da Çin ya da Uygurlarla herhangi bir bağlantısı yok. Çince yazıların eklenerek paylaşılan videoda Endonezya güvenlik güçlerine ait üniformalar kolayca görülüyor. Videoda kullanılan dilse Malayca.

5) Toplama kamplarında zorla tutulan Uygur Türklerine dair haber

İnternette sıklıkla paylaşılan fotoğraflardan biri olan bu fotoğrafın günümüzle alakası yok. Çin’de olduğu iddia edilen kamplardanmışçasına servis edilen fotoğraflar 2009 Urumçi İsyanı sırasında gözaltına alınan isyancıların tutulduğu bir gözaltı merkezinden alınmış. [9] Türkistan İslam Partisi ve CIA destekli grupların yerel halka ve güvenlik güçlerine saldırdığı olaylarda yüzlerce kişi ölmüştü.

Provokasyonun Türkiye Israrı

Açıkça yalan olan haberlerin nedenini anlamak çok kolay. Bir Kuşak Bir Yol adlı projeyle Çin’den Londra’ya uzanan ve gelişmekte olan ülkelerle iş birliğine dayanan politikasıyla Çin ve konumu itibariyle Avrasya dünyanın yükselen değeridir. ABD, ekonomik ve askeri açıdan en büyük rakibi olan ve hatta artık rekabet edemediği Çin’e baskı uygulayabileceği her olayı kullanacak. Dünya çapında yürütülen Çin karşıtı kampanyayla paralel olarak Türkiye’de özel olarak yürütülen kampanyanın sebebi de çok önemli. Atlantik sisteminden hızla kopan ve emperyalizmin yürüttüğü savaşa asker, polis, millet hep birlikte karşı koyan Türkiye’nin ABD’ye mecbur kalması isteniyor. Bu noktada terör örgütleriyle, ekonomik müdahalelerle ve darbeyle hizaya getirilmeye çalışılan Türkiye’de Uygurlar üzerinden Çin karşıtı kamuoyu oluşturmak ABD’nin yararınadır.

Provokasyona isteyerek ya da istemeyerek dahil olan herkesin süreci okuması için ve gerçekleri anlayabilmesi için yukarıda derlediğimiz haberlerin yanı sıra Çin Komünist Partisi Bilgi Bürosu’nun geçtiğimiz kasım ayında yayımladığı raporu incelemek gerekiyor. [10] “Sincan’da Kültürel Koruma ve Gelişme” adıyla yayımlanmış olan rapordan birkaç alıntı alacağız. Rapor Sincan’da olanlara farklı bir perspektiften bakmak için önem arz ediyor.

“Onlar, tüm etnik gruplar tarafından yaratılan ve tüm etnik gruplar tarafından paylaşılan bir kültürel servetin unsurlarıdır. Sincanlı etnik gruplar birlikte yaşar, birlikte çalışır, birlikte çalışır ve mutluluğu paylaşırlar. Dil, diyet, kostüm, müzik, dans, resim, mimari ve sosyal yaşamın, kültürün ve sanatın diğer yönlerini birbirleriyle etkiler, özümser ve bütünleştirirler. Bu etnik kültürlerin ortak bir özelliği, hepsinin birbiriyle ilişkili olmasıdır.” [11]

“Çin kültürü, Çin'in tüm etnik grupları tarafından yaratılmış, geliştirilmiş ve geliştirilmiştir ve etnik birlik ve ulusal birleşmenin bir bağlarıdır. Gerçekler, Sincan'ın etnik kültürlerinin Çin kültürünün parçaları olduğunu kanıtlamıştır. Bu, Sincan'daki tüm etnik insanlar için her zaman duygusal bağlanma ve ruhsal ev ve etnik kültürlerin gelişimi için dinamik kaynaktır. Çin Merkez Komitesi ve Merkez Askeri Komisyonu başkanı Xi Jinping, “Çin Komünist Partisi, kurulduğundan bu yana, Çin'in gelişmiş kültürünü canlı tutarken Çin'in gelişmiş kültürünü aktif olarak yönlendirdi ve destekledi. Bugün Çin Komünistleri ve Çin halkı yeni kültürel misyonumuza omuz vermeli, kültürel yaratımlar yapmalı ve tarihin ilerleyişi ile birlikte kültürel ilerlemeyi desteklemeliyiz.” [12] 

Sonuç olarak geldiğimiz bu noktada Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye ilişkilerini desteklemeli ve korumalıyız. Emperyalizme karşı yürüttüğümüz savaşta aynı mevzide olduğumuz Çin’e karşı yürütülen kirli propagandaya alet olmamak için hakikatten uzaklaşmamalıyız.

 

Ozan Attepe/TGB İstanbul İl Yöneticisi

Atacan Aydın/TGB İstanbul Üniversitesi Üyesi

 

DİPNOT:

[1] https://www.aydinlik.com.tr/perincek-acikladi-dogu-turkistan-kiskirticilarinin-abd-ve-isid-baglantisi-politika-aralik-2018-3

[2] http://en.people.cn/n3/2017/0803/c90883-9250745.html

[3] https://tr.euronews.com/2017/08/03/turkiye-dogu-turkistan-islami-hareketini-teror-orgutu-olarak-tanidi

-http://en.people.cn/n3/2017/0803/c90883-9250745.html

[4] https://www.aydinlik.com.tr/turk-askeri-daes-e-bagli-sozde-dogu-turkistan-teroristlerini-temizlemedi-mi-dogu-perincek-kose-yazilari-ekim-2018

[5] http://en.minghui.org/emh/articles/2004/5/26/48569.html

-http://www.epochtimes.com/b5/4/5/26/n549966.htm

-https://teyit.org/fotografin-cinlilerin-iskence-ettigi-bir-dogu-turkistanliyi-gosterdigi-iddiasi/

[6] https://twitter.com/nasonnguyen/status/594543607782051840

-https://www.instagram.com/p/0-4mXgketu/

[7] https://www.hoyestado.com/2016/03/video-humillan-a-nina-durante-evento-de-scouts-en-naucalpan/

-https://youtu.be/6KsgtDt_09w

[8] http://medan.tribunnews.com/2017/05/24/viral-video-pria-berseragam-loreng-pecut-dan-tendangi-pria-diduga-anggota-gangster

-http://www.tribunnews.com/bisnis/2017/05/22/warga-jagakarsa-resahgeng-motor-menyerang-warung-dan-warga-dengan-celurit

-https://www.youtube.com/watch?v=2w-oRmz_SAQ

-https://waktuku.com/geng-motor-diringkus-fpi/

-https://teyit.org/videonun-cinde-uygurlu-muslumana-siddet-uygulandigini-gosterdigi-iddiasi/

[9] http://www.jamestown.org/single/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=42416&tx_ttnews%5BbackPid%5D=13&cHash=3537435877336eb86052d24d34622e98

[10][11][12] http://news.cn/english/2018-11/15/c_137607548.htm

-http://english.gov.cn/archive/white_paper/2018/11/15/content_281476391524846.htm

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler