Umudun kaynağı TGB'den formasyon zaferi

Türkiye Gençlik Birliği üniversite öğrencilerinin umududur, umudun olduğu her yerde TGB vardır.

Umudun kaynağı TGB'den formasyon zaferi

YAZAR

Ülkemizde her geçen gün üniversite ve bağlı bölüm sayısı artmaktadır. Ancak belli bir plan dâhilinde gelişmeyen bu artış, öğrencilerin mezun olduğunda iş bulamamasına neden olmaktadır. Günümüzde Türkiye İstatistik Kurumu’na (TUİK) göre her 4 işsizden 1’i üniversite mezunu ve toplamda 774 bin üniversite mezunu işsiz var. İş olanaklarının yetersizliği ve plansızlık gençleri işsizliğe ve hayalini kurduğu meslek yerine ömür boyu sevmedikleri mesleklere mahkûm ediliyor. Burada ki esas çözüm üniversiteyi, kontenjanları arttırmak değil, gençleri ilgi duydukları ve yetenekli oldukları alanlara yönlendirerek, doğru istihdam ve planlamaktan geçmektedir.

Fen-Edebiyat Fakültesi’nin temel amacı bilim insanı ve araştırmacı yetiştirmektir. Üniversite sayısını arttırarak bölümlerin içi boşaltılıyor, ezberci eğitim ile birlikte nitelikli eğitime set çekiliyor. Böylelikle Fen ve Edebiyat fakültelerinden mezun olan kişilerin öğretmenlik dışında başka seçenekleri neredeyse bulunmuyor. Üniversitelerden mezun olan binlerce genç, işsizlik kervanını daha da büyütürken, Fen Edebiyat Fakülteleri'nden mezun olanlar bu kervanın başını çekiyor. Fen ve Edebiyat Fakülteleri'nden mezun olup, öğretmenlik yapabilmek için alınan formasyon sertifikası da öğrencilerin öğretmen olup atanabileceğinin garantisini vermiyor ama en azından böyle bir umut kapısını aralıyor. Bu umut kapısı da, Yüksek Öğretim Kurulu’nun üniversitelere gönderdiği yazıyla birlikte pedagojik formasyon eğitiminde ki katılım kontenjanlarına kısıtlama getirerek kapanmaktadır. Bu kısıtlamayla birlikte geriye kalan öğrencilerin gelecek ümitleri hiçe sayılmakta, ülkenin geleceği ve öğretmeni olan gençleri geleceksizleştirmekte, mezun olduktan sonra iş bulma umudu kısıtlanmaktadır.

Türkiye Gençlik Birliği, bütün bu kapılar kapandığı anda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerinin umudu oldu. Önceki yıllarda da pedagojik formasyona getirilen kısıtlamayı kaldırtarak herkese verilmesine, kampüs içi otobüslere uygulanan %1000 zammı geri çektirerek ücretsiz olmasına önderlik ettik. Üniversite öğrencisini yakından ilgilendiren pek çok soruna anında müdahale eden ve doğru eylem çizgisiyle çözen TGB, bu sene de Pedagojik Formasyona getirilen kısıtlamayı kaldırarak, öğrencilerin geleceklerinin kapısını açmaya önderlik etti.

“Sabahın sahibi vardır.
Gün daima bulutta kalmaz.
Herhal ilerdedir
yaşanacak günlerin
en güzelleri...”

Türkiye Gençlik Birliği ülkemizin sorunlarına çözüm ürettiği gibi, üniversitelerimizi aydınlatarak, gençliğin sorunlarını çözmekte, geleceğini inşa etmektedir. Türkiye Gençlik Birliği, üniversite öğrencilerinin umududur, umudun olduğu her yerde TGB vardır, mücadele vardır. Büyük usta Nazım Hikmet’in de yukarıdaki dizelerde belirttiği gibi “Gün daima bulutta kalmaz” tabi; örgütlü gücün TGB oldukça.

Melda KARAKAŞ
TGB Muğla İl Yöneticisi

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler