"15 Temmuz Emperyalist Darbe Girişimlerine Karşı Sonsuza Dek Lozan!"

Kadıköy Cumhuriyet Platformu'nun çağrısıyla Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümünde bir çok kitle örgütü ve siyasi partiler bir araya geldi.

"15 Temmuz Emperyalist Darbe Girişimlerine Karşı Sonsuza Dek Lozan!"

Kadıköy Cumhuriyet Platformu'nun çağrısıyla Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümünde bir araya gelen ADD, CKD, ÇYDD, DSP, Eğitim-İş, İKKB, Kadıköy Belediyesi, MSD, TGB, TÜMOD, Vatan Partisi ve 10. Köy Derneği üyeleri, Kadıköy İskele Meydanı'nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklaması, 15 Temmuz'da kaybedilen vatandaşlarımız için gerçekleştirilen 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Lozan'ın önemine, batılı emperyalistlerin Sevr dayatmalarına ve Sevr'e geri dönüş isteklerine vurgu yapılan basın açıklamasında, ABD güdümlü Fethullahçı darbe girişiminin Lozan'a daha sıkı sarılmamız gerektiğini açıkça sergilediği vurgulandı.

Basın açıklamasının tam metni ise şöyle;

"15 Temmuz emperyalist darbe girişimlerine karşı sonsuza dek Lozan!

Yeni Sevr hesaplarına karşı sonsuza dek Lozan!

Tapumuzu deldirmeyeceğiz, Cumhuriyet'i ilelebet yaşatacağız!

24 Temmuz 1923, Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalayıp Türkleri Asya’ya sürmek isteyen emperyalist planların bozguna uğratıldığının belgelendiği gün.

Bağımsızlık savaşından galip çıkan Türklerin itilaf devletleriyle eşit olarak masaya oturup imzaladığı Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu niteliğindeki Lozan Barış Antlaşması'nın 93. yıl dönümünde aşağıda imzası bulunan kitle örgütleri, meslek kuruluşları ve siyasi partiler olarak bizler "Lozan"a sahip çıkıyoruz.

Lozan, "hasta adam" olarak kabul edilen Osmanlı İmparatorluğu'ndan çağdaş ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolun en önemli temel taşıdır.
Lozan, tarihimizdeki ulusal diriliş, onur ve gurur belgemizdir.
Lozan, ekonomide, hukukta, dış politikada ve ülke yönetiminde tam bağımsızlık ilkelerinin temelidir.
Lozan, bağımsız ve özgür bir ülkede yaşamak için yıllarca şehitler vererek savaşan Türklerin Anadolu'daki zaferlerinin taçlandırıldığı belgedir.
Lozan, Türklerin yurtta, bölgede ve dünyada barış istek ve iradelerinin açık ifadesidir.
Lozan, Birinci Dünya Savaşı'nda yenik sayılarak işgale uğramış, yurtlarından koparılmış Türk milletinin bedel ödeyerek bağımsızlığını ve Batılı devletler karşısında hak eşitliği ve saygınlığını onaylattığı minderdir.
Lozan, Büyük Atatürk'ün söylevinde belirttiği gibi "Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı sanılmış, büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir. Osmanlı dönemine ait tarihte benzeri görülmemiş bir zaferin eseridir!"

Oysa Lozan’ı genç kuşaklara bir yenilgi gibi göstermeye çalışan Cumhuriyet ve devrim düşmanları geçmişte olduğu gibi emperyalistlerle işbirliği içinde Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmaya çalışmaktadır.

Nitekim 15 Temmuz’da Cumhuriyetimize, Gazi Meclis’e ve ülkemize karşı yapılan ABD emperyalizminin güdümündeki Fethullahçı darbe girişimi ve alçakça saldırılar temelde Lozan’ı yıkmayı Sevr’i yeniden gündeme getirmeyi amaçlamaktadır. Ancak ABD evindeki hesapları çarşıya uymamış, Fethullahçı çetenin oynadığı kumar, terörist saldırıları, kamikazeye dönüşerek sonuçta yenilmişlerdir. Bunda askerin ve polisin ve Türk milletinin karşı direnişi ve Meclis’teki partilerin milli birlik ve beraberlikle karşı duruşları etkili olmuş, darbe girişimi püskürtülerek başarıya ulaşamamıştır. Lozan’a sahip çıkmanın, önemini kavramanın, onu savunmanın, unutturmamanın ne kadar önemli olduğunu bu darbe girişimi hepimize bir ders gibi bir kez daha göstermiştir. Bu mücadeleler sırasında bir çok yurttaşımız şehit düşmüş ya da yaralanmıştır. Şehit düşen bütün vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, ülkemize geçmiş olsun diyoruz.

Lozan Antlaşması’na gölge düşürmek isteyen bir başka akım ise Lozan'da emperyalistlerle 100 yıllık gizli anlaşmalar yapıldığı hurafelerinden güç almaya çalışmaktadır.

Günümüzde Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Ortadoğu ülkeleri dinsel, mezhepsel, etnik kökenli emperyalist projelerle parçalanmakta, Ulus Devletlerin bittiği, yerini mikro devletlere bıraktığı yalanı telkin edilmeye çalışılmaktadır. Oysa Fransa, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkeler ulus devletlerini devam ettirmektedirler. Sadece gelişmemiş ülkelere ‘ Ulus Devletlerin bittiği’ telkini yapılmakta ve bu ülkeler parçalanmaktadırlar. Bu bağlamda Lozan Antlaşmasıyla tapusu alınan Türkiye Cumhuriyeti de bölünmek, parçalanmak, ya da bölünmeden önceki aşama olan eyaletlere bölünmek istenmektedir. Yani Lozan Antlaşması ortadan kaldırılmak istenmektedir. Türk Milleti bu emperyalist oyunu bozacaktır.

Ayrıca karşı devrim sürecinde Lozan Antlaşmasının 100 yıllık süreyle yapıldığı, yalanları yayılmaktadır. Lozan Antlaşması süresiz olarak, sonsuza kadar yapılmıştır. Lozan antlaşmasıyla sosyal, siyasal, ekonomik bağımsızlığımızı kazandık. Bu antlaşma sayesinde yer altı, yer üstü madenlerimiz Türkiye Cumhuriyeti tarafından çıkarılmış, işletilmiştir. Bu kuruluşlara örnek Eti Holding, Tüpraş, Petkim, Ereğli Demir Çelik, Seka , Sümerbank vb. işletmeleridir. Tam tersi günümüzde sözde özelleştirme kapsamında Cumhuriyetimizin 93 yılda kurduğu işlettiği bu varlıklarımız yok pahasına yabancılara satılmış, yani yabancılaştırılmıştır.

Günümüzde Türkiye'ye dayatılmak istenen yeni Sevr planları ise Lozan'ın değerini ve anlamını göstermektedir. Yurdumuzda ve bölgemizde milyonlarca insanın ölümüne, yaralanmasına, göçlere zorlanmasına, kan ve gözyaşı dökmesine yol açan bu planlara karşı Lozan Barışını savunuyoruz. Yurtta barış, dünyada barış, bölgemizde barış istiyoruz.

Bize bu onuru kazandıran

Bağımsızlık savaşlarımızın şehit ve gazilerine,
İsmet İnönü başkanlığında Lozan görüşmelerine katılan heyetimize,
Özellikle, başta Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tam bağımsızlık irade ve kararlılığını gösteren Laik Cumhuriyetimizin kurucularına yürekten şükran ve minnet duyuyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

KADIKÖY CUMHURİYET PLATFORMU

Tarih:
Diğer Haberler