ABD’nin Boş Tehditlerine Türkiye’den Cevap Gecikmedi

ABD, İsrail, Yunanistan ve GKRY'nin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü sondaj faaliyetlerine Türkiye'den cevap gecikmedi

ABD’nin Boş Tehditlerine Türkiye’den Cevap Gecikmedi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sondaj faaliyetleri niyetini duyurmasından derin kaygı duyulduğu ifade edildi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Margan Ortagus'un yaptığı açıklamada, "ABD, Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölge olarak tanımladığı alanda sondaj faaliyetlerini yapma niyetini duyurmasından derin kaygı duyuyor. Bu adım oldukça provokatif ve bölgede tansiyonu artırma riski taşıyor. Türk yetkililerini bu faaliyetleri durdurmaya ve tüm tarafları itidale davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Doğu Akdeniz ile ilgili yaptığı açıklamaya tepki göstererek "Üçüncü tarafların kendilerini adeta uluslararası mahkeme yerine koyarak deniz sınırlarının nereden geçeceğini tayin etmeye çalışmaları kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Rum Yönetimi’nden Fatih’e Tutuklama Tehdidi
Rum yönetimi, Sahil Radyosu aracıyla Fatih gemisinde görev alan personeli tehdit etti. Rum yönetimi, Fatih mürettebatını "haklarında uluslararası tutuklama emri çıkartmakla" tehdit etti. Radyodan yapılan anonsta, "Faaliyetlerinize derhal son verin" denildi.
Çalışmalarla ilgili açıklama yapan Rum Sözcü Prodromos Prodromu da, "Türkiye'nin NATO, ABD ve bütün bölge ülkeleri ile ilişkileri iyi değil. Sahip olduğumuz ve geliştirebileceğimiz olanaklar dahilinde mümkün olan her şeyi yapıyoruz" dedi.

Mavi Vatan’ı Savunma Kararlılığı
Tehditlere aldırış etmeyen Türkiye, mart ayında gerçekleştirdiği “Mavi Vatan” tatbikatıyla denizlerdeki vatanı ile bütünleştiğini ilan etmişti. Mavi Vatan tatbikatının başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere ABD, İsrail, Mısır ve Avrupa Birliği’ne verdiği mesajları Emekli Amiral Soner Polat şöyle özetlemişti:
“Doğu Akdeniz’de tek taraflı olarak yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlandırma antlaşmalarını tanımıyorum. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hilafına yapılan hidrokarbon araştırma faaliyetlerini tasvip etmiyorum. Türkiye kendi araştırma gemileri ile kendi egemenlik alanında sismik/sondaj araştırma yapmaktadır/yapmaya devam edecektir. Bu faaliyeti koruyacak askeri yeteneklere sahiptir. Doğu Akdeniz’de deniz egemenlik alanlarından hiçbir taviz vermeyeceğim. Türkiye, KKTC’nin her türlü hak ve çıkarını koruma ve kollama konusunda kararlıdır. Türkiye, Ege’de kıta sahanlığı, MEB, karasuları, hava sahası, adalar ve diğer ihtilaf alanlarındaki tezlerini destekleyecek güce sahiptir. Oldubittilere asla izin vermeyecek, gerektiği anda harekete geçecektir.”

Rum Yönetimi’ne Anadolu Yıldızı Cevabı
Türk Silahlı Kuvvetleri, geçtiğimiz günlerde düzenlediği “Anadolu Yıldızı- 2019” tatbikatıyla denizlerimizde, Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de ki kararlılığımızı vurguladı

 

Türkiye, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs üzerindeki haklarını savunmak için tüm kuvvetleriyle teyakkuz halinde. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını sonuna kadar savunmak üzere kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. ABD, İsrail ve Rum Yönetimi’nin tehditlerine karşı tüm milletimizle Kıbrıs üzerindeki haklarımıza ordumuzla, milletimizle ve gençliğimizle sahip çıkacağız.

 

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler