Avrasya Ülkeleri Teröre Karşı İşbirliğini Büyütüyor

Tahran'da Türkiye, Rusya ve İran arasında gerçekleşen zirvede, ulusa devletleri tehdit eden teröre karşı işbirliğinin büyütülmesi gündeme geldi.

Avrasya Ülkeleri Teröre Karşı İşbirliğini Büyütüyor

Tahran'da Türkiye, Rusya ve İran arasında gerçekleşen zirvede, ulusa devletleri tehdit eden teröre karşı işbirliğinin büyütülmesi gündeme geldi.

Tahran’da gerçekleştirilen "Terörizmle ve Aşırıcılıkla Mücadele konulu Meclis Başkanları İkinci Toplantısı", İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Çin Meclis Başkan Yardımcısı Çen Zu, Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin, Pakistan Milli Meclisi Başkanı Esed Kayser, Afganistan Ulusal Meclis Başkanı Abdul Rauf İbrahimi’nin katılımıyla yapıldı.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, zirvede terörle mücadelede bölgesel işbirliğinin başarılı olabilmesi için önce kavramlarda ve söylemlerde bir birliktelik oluşturulması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Eğer bir ülkedeki terör örgütü diğer ülkelerde terör örgütü olarak görülmüyorsa burada fazla bir mesafe almamız zor olur. O bakımdan burada bir harmonizasyona ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Terörle mücadelede bedel ödeyen ülkeler bölge ülkeleridir, terörün içinde yer alan ülkelerdir. Ancak gördüğümüz şekliyle bu bedelin ödenmesi bölge ülkeleri tarafından karşılanmasına rağmen terörün sebeplerini, kaynaklarını oluşturanların, planlayanların, ne yazık ki hiçbir bedel ödemediğini görüyoruz.”

"BU COĞRAFYA KADERİMİZ"

“Bizim inancımız, insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yaşat ki insanlık yaşasın esasına dayanıyor. Bölgede sorunların çözülmesini, bu acıların artık sona ermesini önemsiyoruz. Bu yüzden de bölgesel işbirliğini İran, Rusya, Türkiye olarak sürdürmeye kararlıyız. Bu konferansa iştirak eden diğer ülkelerin de bu birliktelik içerisinde olması en büyük arzumuzdur.”

İbni Haldun’un “Coğrafya bir kaderdir” sözüne göndermede bulunan Yıldırım, “Kaderimizden kaçamayız. O halde coğrafyanın kaderini değiştirecek ve gelecek parlak yıllara ulaşacak işbirliğimizi geliştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Toplantıya gözlemci olarak Afganistan, Pakistan ve Çin'in bölgesel işbirliğine katılmaları da gündeme geldi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler