Başdanışmandan başkanlık itirafı: "Risk var!"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, başkanlık sisteminin uygulanmasının riskli olduğunu itiraf etti.

Başdanışmandan başkanlık itirafı: "Risk var!"

Başkanlık Sistemi'nin mimarlarından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, önceki gün katıldığı bir televizyon programında 18 maddelik anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Başkanlık Sisteminde Şehir Yönetimi” başlıklı bir makalesinde, anayasa değişikliğinin ardından eyalet sistemine geçilmesini istediği şeklindeki eleştirilere de yanıt veren Karatepe, üniter devletten yana olduğunu fakat şehir yönetimini anlatırken ilçelere belediye, büyükşehir yönetimleri yerine de şehir yönetimi kavramlarının kullanılması gerektiğini ileri sürdü.

BAKTIK OLMUYOR, DEĞİŞTİRİRİZ

Meclis'in bütçe yapma yetkisinin elinden alınmasıyla ilgili değişiklik önerisini de açıklayan Karatepe, denge-denetleme esasını gözettiklerini, yeni düzenlemede hem Başkan'ın direnme yetkilerini hemde Meclis'in Başkan'a karşı direnme yetkilerini indirdiklerini söyledi. Pratikte sistemin nasıl işlediğini daha rahat görebileceklerini belirten Karatepe, “Uygularız 3 sene 5 sene, baktık olmuyor, toplanır parlamento tekrar değiştirir” ifadelerini kullandı. Ahmet Hakan'ın “Bu deneme yanılma tahtası mı” sorusuna “Netice itibariyle bilmediğimiz bir sisteme geçiyoruz biz” diyen Karatepe, Hakan'ın “Peki risk yok mu” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Herşey de risk var. Bakın nerede risk var. İşte böyle bir sistemi bir politik liderin gündeme getirmesinde bile risk var. Ama risk var da, riskin de keyifli tarafı şu: Öyle bir risk ki bunu göze alıyorsunuz. Çıkıyorsunuz hiç bilinmeyen birşeyi, hem de bundan bir sene önce kamuoyu yoklaması yaptığınız da halkın yüzde 25'inin desteği var. Siz bunu gündeme getiriyorsunuz. Herşeyin riski var. Risk her zaman vardır. Keyfi orada.”

BİLMİYORUZ

Partili Cumhurbaşkanlığı'na ilişkin tartışmaların da yapıldığı programda, Cumhurbaşkanı'nın parti genel başkanı seçilmesi durumunda hem yürütmenin hem de yasamanın başında olacağına dikkat çekildi. Parti liderlerinin eline liste alıp milletvekillerini belirlediğini hatırlatan Hakan'a, Karatepe'nin yanıtı şöyle oldu:
“Parlamenter sistemin kaynağı olan İngiltere'de parti disiplini gelişti. Çünkü parti disiplini olmazsa parlamenter sistem çalışmıyor. Yani parlamentoda güvenoyu almış bir hükümetin varlığını sürdürebilmesi için gruba sahip olmanız ve grubun hükümete desteğinin devam etmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi olan ülkelerde bu kadar parti disiplini yok. Tamamen disiplinsiz de demek istemiyorum ama bilmiyoruz.”

Kaynak: Aydınlık

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler