Dağa göz değil yürek tırmanır!

Necdet Turhan, 23 yaşında başlayan kornea sorunları nedeniyle görme yeteneğini tümüyle kaybetti.

Dağa göz değil yürek tırmanır!

BURSA’DA yaşayan 60 yaşındaki Necdet Turhan, 23 yaşında başlayan kornea sorunları nedeniyle görme yeteneğini tümüyle kaybetti. Hayata küsmediğini aksine, dört elle sarıldığını söyleyen Turhan, başarı hikayesini Aydınlık’a anlattı. Türkiye’nin görme engelli ilk dağcısı ve maraton koşucusu Necdet Turhan, 15 yıl içinde 5 kıtada 5 maraton koşup 5 de dağa tırmanarak milli sporcumuz olmayı başardı. 1994’te ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden şeref öğrencisi statüsüyle mezun olan Turhan, spora devam ediyor. Turhan, “23 yaşımdan sonra gözlerimin artık görmediğine inanamıyordum, ama yeni yaşamıma
alışmak zor olmadı benim için. Her nedense kör olmanın başlangıcındaki ağır yük ezemedi beni. Yaşama dört elle sarıldım. Her zaman umutla ve inançla her şeyi başarabileceğime inandım” dedi. Turhan, dağlara olan tutkusunun çocuklukta başladığını söyleyerek sözlerine şöyle devam ediyor: Uludağ’a alabalık tutmak için giderdik. O zamanlar görüyordum ve az çok dağların yapısı ve nasıl tırmanacağım konusunda bilgi sahibiyim.


ÇAN SESİYLE TIRMANIYORUM


Görme yetisini kaybettikten sonra Necdet Turhan için dönüm noktası ODTÜ’yü kazanmak olmuş. ODTÜ’de Dağcılık Kolu’na üye olan Necdet Turhan tırmanmaya nasıl başladığını anlattı: Bazı arkadaşlar görme engelli olduğum için başta sıcak bakmadılar. Sonra beni tanıdıkça düşünceleri değişti. Çan sesini  takip ederek tırmanıyorum. Tırmanışlar sırasında önümdeki arkadaşım bir çan tutuyor ve çan sesini takip ediyorum. Çok tehlikeli yerlerde beni yönlendiriyorlar. Eğer, çan sesine yoğunlaşabilirsem, kafamda kendiliğinden fotoğraflar oluşuyor. Tehlikeyi aşağıya çekmiş oluyorum. Kafamdaki fotoğraflarla tırmandığım yeri de hayal ediyorum.

ZORU BAŞARDI


Necdet Turhan, 2002 yılında Ağrı Dağı Zirve tırmanışı ve New York Maratonu ile başlattığı ‘Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve’ projesinin finalini 1 buçuk ay önce gerçekleştirdiğini mutluluk ve gururla anlatıyor: 15 yıl içinde projemi gerçekleştirdim. Maraton koşularım; 2002 New York Maratonu, 2004 Atina Klasik Maratonu, 2005 Japonya Dünya Körler Maratonu, 2006 Sydney Maratonu, 2007 Mısır-Luxor Maratonu. Zirvelere tırmanışlarım ise; 2002 Ağrı 5137 metre, 2008 Klimanjero 5895 metre, 2010 Month Blanc 3500 metre, 2014 Colorado-Sherman 4280 metre ve son olarak final yaptığım 2228 metre ile Avustralya Kosciuszko zirvesi.

Tarih:
Diğer Haberler