Devlet kurumlarına güven vermeyen atamalar

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki dokuz ayrı Politika Kurulu’na 76 kişi atandı. Yapılan atamaların içerisinde güven vermeyen isimlerin olması tepki çekti.

Devlet kurumlarına güven vermeyen atamalar

Cumhurbaşkanı kararıyla, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki dokuz ayrı Politika Kurulu’na 76 kişi atandı. Devletin kamu politikalarını oluşturmakla görevli bu kurullarda görev yapacak kişilerin içinde; İlnur Çevik, Burhan Kuzu, Beril Dedeoğlu, Adnan Tanrıverdi, İskender Pala gibi isimlerin olması, tepki çekti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte oluşturulan Politika Kurulları üyeliklerine getirilen isimler, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Meclis yetkilerinin tırpanladığı yeni hükümet modelinde kurulan bu kurullar, devlete stratejik yön belirlemek için gerekli araştırmaları yaparak kamu politikalarının oluşturulması görevini üstlenecek. Atamalarla ilgili Aydınlık’a değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, yeni hükümet modelini ve kurulların sistemdeki rolünü şöyle anlattı:

“Yeni hükümet modeli, bir ‘güneş sistemi’ şemasıyla tarif ediliyor. Güneşin en yakınında 9 adet Politika Kurulu bulunuyor. Bunlar devletin kamu politikalarını belirleyecek birimler. Daha sonra bu politikaların, Cumhurbaşkanı emriyle bakanlıklara gönderilmesi ve uygulamaya konulması bekleniyor. Bu model, Amerikan kamu politikası (public policy) anlayışının eseri. Amerikan yönetimcileri, kurulların yapacağı işe ‘policy formulation’ diyorlar; politika oluşturma. Bakanlıklara bırakılan iş ise ‘policy implementation’, yani politika uygulama.”

Atama usulüyle Politika Kurulları’nda görevlendirilen kişilerden bazıları şöyle:

BARZANİ’Cİ ÇEVİK VE SADAT’ÇI TANRIVERDİ

Atamalarda dikkat çeken kurulların başında Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu geliyor. Barzani’ye yakınlığıyla tanınan, “PYD de bir Barzani olamaz mı” sözleriyle oldukça tepki çeken İlnur Çevik, bu kurulda görevlendirildi.

İrticai faaliyetler nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli edilen SADAT Yönetim Kurulu Başkanı Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi de bu kurulda görevlendirilen bir diğer kişi. Tanrıverdi’nin başında olduğu SADAT, Suriye ve Libya’da ılımlı muhalif olarak gösterilen terörist gruplara gayrınizami harp eğitimi vermek için kurulmuştu.

YENİ ANAYASACILAR HUKUK KURULU’NDA

Yeni Anayasa’nın yazılmasında aktif görev alan, Meclis’in yetkilerinin elinden alınmasında büyük rol oynayan kişiler de Politika Kurulları’na girdi. Erdoğan’ın başdanışmanlarından Mehmet Uçum ile Anayasa Profesörü Burhan Kuzu Hukuk Politikaları Kurulu’na atanırken, Şükrü Karatepe Yerel Yönetim Politikaları Kurulu’nda görev aldı. Eski Kayseri Belediye Başkanı da olan Karatepe, Fehmi Koru ve Abdullah Gül ile birlikte 1976-1978 yılları arasında Milli Kültür Vakfı’nın bursuyla İngiltere’deki Exeter Üniversitesi’nde okumuştu.

BERİL DEDEOĞLU

Ege Üniversitesi Rektör Vekili olan Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’na atandı. FETÖ’nün altın yıllarında Samanyolu TV’de program yapan, Today’s Zaman’da makaleler yazan Beril Dedeoğlu, 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra görevden alınan kimi isimleri tekrar üniversiteye getirmişti.

"KRİPTO FETÖ’CÜ" DİYE ŞİKAYET EDİLMİŞTİ

Ataması yapılan isimler arasında “Kripto FETÖ’cü” denilerek Cumhurbaşkanlığı’na şikayet edilen eski YÖK Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar da yer aldı. Aydınlık, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na atanan, aynı zamanda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından biri olan Yavuz Atar’ın, Konya’da FETÖ’nün yayınevi olduğu iddia edilen Mimoza Yayınları’na ortak olduğunu ortaya çıkarmıştı.

"ALEVİ ÇOCUKLARINI İMAM HATİPE GÖNDERELİM"

Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na seçilen isimlerden birisi Ahmet Gündoğdu. Gündoğlu, eski AKP milletvekili ve 12 yıl Hükümet’e yakın Eğitim Bir-Sen ve yedi yıl yine Hükümet’e yakın Memur-Sen Genel Başkanlığı görevini yürüttü. Gündoğdu, Memur-Sen Başkanı olduğu dönemde Alevi çocuklarının İmam Hatiplere gönderilmesi gerektiğini savunmuştu. Ahmet Gündoğdu, 2011 yılında da şu ifadeleri kullanmıştı: “Fetullah Hoca cemaatinin Türkçe olimpiyatları ve Türk okullarıyla yaptığı hizmetlerin tartışmaya açılmasını doğru bulmuyoruz. Bu hizmetlere destek olamayanlar bari gölge olmasınlar.”

KÜLTÜR-SANAT KİMLERE EMANET!

Erdoğan’ın Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’na atadığı isimler ise şöyle: FETÖ’nün kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarı Prof. Dr. İskender Pala, Tarihçi Murat Bardakçı, Alev Alatlı, Hülya Soydan Koçyiğit, Mehmed Özçay, Orhan Gencebay, Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Yeni Şafak yazarı Rasim Özdenören ve Akşam yazarı Havva Hümeyra Şahin.

DERİN TARİH’İN YAZARI

Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’na atanan Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret içeren yazılar nedeniyle tepki toplayan "Derin Tarih" isimli derginin yazarı. Çelik bir dönem Hükümet’e yakın Güneş gazetesinde de köşe yazarlığı yaptı. Çelik, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevini de yürütmüştü.

"BAYKAL’IN PRENSİ"

Listede dikkat çeken diğer bir isim ise Korkmaz Karaca... CHP’lilerin yakından tanıdığı Karaca, son olarak Erdoğan’ın yanında, Rabia işareti yaparak ‘özçekim’ fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşınca gündeme gelmişti. Karaca siyasi hayatına ilk olarak Anavatan Partisi’ne yakın Arı Grubu’nda başladı. Daha sonra Cem Boyner’e yakın oldu. Ardından Mustafa Sarıgül’ün yanında yer aldı ve CHP’ye geldi. Deniz Baykal’a yaklaştı ve CHP’nin Parti Meclisi’ne girdi. “Baykal’ın Prensi” denilen Korkmaz Karaca, daha sonra Erdoğan’ın yanında saf tuttu. Öyle ki Erdoğan’ın seçim programlarını adım adım takip etti.

EKONOMİDE ZEYBEKÇİ

Eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Ekonomi Politikaları Kurulu’na atandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanları Cemil Ertem ve Yiğit Bulut da bu kurulda görevlendirildi.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler