Fındık üretimi memleket meselesi

Türkiye, dünya fındık piyasasının en büyük üreticisi konumunda olmasına rağmen üretici durumdan hiç memnun değil.

Fındık üretimi memleket meselesi

Türkiye, dünya fındık piyasasının en büyük üreticisi konumunda olmasına rağmen üretici durumdan hiç memnun değil. 8 Ağustos'tan itibaren bölgedeki üreticilere yardım için Giresun’a giden Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri meseleyi kapsamlı şekilde ele alıyor. Giresun’daki fındık üreticileri yaşadığı sorunları gençlere anlattı. Üreticiler, ‘Artık düşük fiyatlar sebebiyle fındık ana gelir kaynağı değil, yan gelir kaynağı olarak görülüyor. Tarlanın boyutuna oranla verilen destek parasına köylü muhtaç bırakılmış durumda’ dedi

Artık fındık ana gelir kaynağı değil!

Dünyada toplam fındık üretiminin yüzde 75'ini, ihracatının ise yüzde 70'ini elinde bulunduran ülkemiz fındık piyasasının belirlenmesinde bu konumundan yeterince faydalanamıyor. Bu durum üreticinin ekonomik durumuna da yansıyor. Fındığını düşük fiyattan satan üretici yıllık masrafını karşılamakta zorlanıyor. Devletin yıllar içinde giderek bu piyasadaki etkisinin ve desteğinin azalması, ihracat seçeneklerine yeni pazarlar katılamaması, uluslararası büyük fındık tüccarlarının piyasaya yerleşmesi, bölgede yapılan projeler ve kullanılan ürünlerde çevresel faktörlerin fındığın randımanına etkisinin yeterince hesaplanmadan uygulanması üreticiyi zora sokuyor. 9 Ağustos'ta Giresun'u ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bölgenin ana gündemi olan fındığa değinmemesi de bölge halkında tepkiye neden oldu.

ÇÖZÜM PLANLI ÜRETİM EKONOMİSİNDE

8 Ağustos'tan itibaren bölgedeki üreticilere yardım için Giresun’a giden Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri meseleyi kapsamlı şekilde ele alıyor. Gençler sabahın ilk ışığıyla çiftçilerle birlikte fındık toplamaya gidiyor akşamları da kahvehanelerde köylüler, üreticilerle bir araya geliyor. Bir taraftan fındık bahçelerinde çalışan gençler diğer taraftan köylünün sorunlarıyla yakından ilgileniyor ve beraber çözümler geliştirmeye çalışıyor. Hükümetten ve yetkililerden göremedikleri ilgiyi gençlerden gören bölge halkı TGB'lilerin çalışmalarına destek veriyor. Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip olan fındıktan daha fazla faydalanmak için bir araya gelen köylüler ve gençler çözümü planlı ve milli üretimde buluyor. Devletin sektöre daha fazla dâhil olması, üreticiyi desteklemesi, yeni ihracat pazarlarının oluşturulması, fındığın yan ürünlerinin çeşitlendirilmesi, fındığın veriminin yükseltilmesine dair bilimsel çalışmaların artırılması, genç nüfusu bölgeye tekrar çekecek imkânların yaratılması çözüm olarak beliriyor. Giresunlu fındık üreticileri sorunları TGB'ye dile getirdi;

‘FINDIK FİYATINI ALAKASIZ KİŞİLER BELİRLİYOR’

Fındık Üreticisi Ekrem Ünlü: Öncelikle TGB’li gençleri burada görmek bizleri çok mutlu etti. Onlarla gurur duyuyorum. Fındık konusuna gelince de bugün fındığın fiyatını fındıkla ilgisi olmayanlar belirliyor. Hükümetin tarım ürünlerine desteği yetersiz! Artık düşük fiyatlar sebebiyle fındık ana gelir kaynağı değil, yan gelir kaynağı olarak görülüyor. Tarlanın boyutuna oranla verilen destek parasına köylü muhtaç bırakılmış durumda. Bu desteğe devletin köylüye kullanması için izin verdiği 2B arazileri de dâhil değil. Bu durum genç nüfusun bölgeden göç etmesine sebep oluyor. Fındık toplama işi eğimli arazilerde tamamıyla insan gücüne dayandığı için bu durum köylünün yevmiyeli işçi çalıştırarak masrafını artırmasına sebep oluyor.

‘SATIŞ FİYATI GİDERLERİ KARŞILAMIYOR’

Fındık Üreticisi Aynur Karaman: Fındık, gübresiyle-ilacıyla, 80-100 lira işçi yevmiyesiyle, onların yemek ve ulaşım giderleriyle, ayıklama masrafıyla üreticinin omuzlarında külfet oluşturuyor. Ancak satış fiyatı bu külfeti karşılamıyor. Karşılığını alamayınca üretici fındıktan soğuyor ancak alternatif ürün de bulamıyor. Buna bir çözüm getirilmesi lazım.

Çevredeki diğer köylüler de fındığın para etmediğinden şikâyet ederek bir kaç dönem fındığı toplamayıp fiyatı yükseltmeyi düşündüklerini belirtti.

Üreticilerden '15 lira' kampanyası

Ordu'da fındık üreticileri serbest piyasada henüz açıklanmayan fındık fiyatının 15 lira olması için sosyal medyada kampanya başlattı.

Haber: Çağdaş Karaaslan

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler