Hangi oylar geçerli hangi oylar geçersiz?

Yüksek Seçim Kurulu kullanılan oyların hangi durumlarda geçersiz veya geçerli sayılacağını pusulalar üzerinde örnekler vererek açıkladı.

Hangi oylar geçerli hangi oylar geçersiz?

Yüksek Seçim Kurulu kullanılan oyların hangi durumlarda geçersiz veya geçerli sayılacağını pusulalar üzerinde örnekler vererek açıkladı.

 

İşte oyların geçerli ve geçersiz olduğu durumlar:

1. İttifak unvanı bölümünde "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılması halinde, bu o ittifakın ortak oyu sayılır.

 

2. İttifak alanı içerisinde "EVET" veya "TERCİH" mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy "F" partisine sayılır.

 

3. İttifak alanı içerisinde "EVET" veya "TERCİH" mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy "A" partisine sayılır.

 

4. İttifak alanı içerisinde "EVET" veya "TERCİH" mührünün hem bir siyasi partiye ayrılan alanlara hem de ittifak unvanı bölümüne basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy ittifakın ortak oyu sayılır.

 

5. Bir siyasi parti ittifak alanına basılan "EVET" veya "TERCİH" mührünün alanları ayrılan çizgili bölgeye taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy "B" partisine sayılır.

 

6. İttifak alanı içerisinde bir siyasi partiye ayrılan alana taşacak şekilde "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılması halinde bu o pusulaları geçerli kabul edilir ve ittifakın oyuna sayılır.

 

7. Aynı ittifak içerisinde yer almayan birden fazla siyasi partiye ayrılan alanlara "TERCİH" veya "EVET" mührü basılmış oy pusulaları geçersiz sayılır.

 

8. Birden fazla ittifaka ayrılan alanlara "TERCİH" veye "EVET" mührü basılmış oy pusulaları geçersiz sayılır.

 

9. Birden fazla ittifak alanı içerisinde yer alan siyasi partiye ve ittifak alanı içerisinde yer almayan siyasi partiye "EVET" veya "TERCİH" mührü basılmış oy pusulaları geçersiz sayılır.

 

10. Bir siyasi parti alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayrılan çizgili bölgeyi taşıp başka bir partiye ayrılan alana taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılar.

 

11. İttifak ünvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyasi partiye ayrılan "EVET" veya "TERCİH" mührünün basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy "H" partisine sayılır.

 

12. İttifak alanı içerisinde "EVET" ve "TERCİH" mührünün bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde bu oy pusulaları geçerli kabul edilir ve bu oy "G" partisine sayılır.

 

13. Başka bir siyasi parti veya ittifak alanı dışına taşmamak kaydıyla siyasi parti ittifak alanına birden çok "TERCİH" ve "EVET" mührü basılması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy ittifakın ortak oyu sayılır.

 

14. Bir siyasi parti alanına basılan "TERCİH" ve "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması halinde diğer siyasi partinin alanına geçmediği için oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy "C" partisine sayılır.

 

15. Bir siyasi parti, ittifak alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması oy pusulasını geçersiz kılmaz ve bu oy "B" partisine sayılır.

 

16. İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partiye ait bölüme birden fazla "EVET" veya "TERCİH" mührü basılması halinde bu oy geçerli sayılır ve "A" partisinin oyu olarak kabul edilir.

 

17. İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partiye ait bölüme birden fazla "EVET" veya "TERCİH" mührü basılması halinde bu oy geçerli sayılır ve bu oy "A" partisinin oyu olarak yazılır.

 

18. İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partilerden hangisine ait olduğu belirlenemeyen ancak ittifak alanına basılan "EVET" veya "TERCİH" mührü bulunana oy pusulası geçerli olup, bu oy ittifakın oyu olarak kabul edilir.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler