HDP ‘hassasiyeti’ Atatürk’ü sansürletti

ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel, Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu’nun Yürütme Kurulu’na girmek isteyen TGB için “Eğer TGB gelirse ben çıkarım” dedi.

HDP ‘hassasiyeti’ Atatürk’ü sansürletti

Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu toplantısında “Atatürk” ve “milli eğitim” başlıkları tartışma konusu oldu. Genel Başkan Yardımcımız Bora Çelik, platform tarafından dağıtılan “Veli El Kitabı” broşüründe Atatürk’ün müfredattan çıkarılmasına yer verilmemesini eleştirdi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Aysel Çelikel’in ise, “Herkes aynı düşünceye sahip değil. Birleştirici unsur laiklik ve bilimsel eğitim” görüşünü savunduğu belirtildi.

25 kurumdan oluşan Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu geçen günlerde “Veli El Kitabı” başlığıyla bir broşür yayımladı. Ancak broşürün daha önce “Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi” tarafından dağıtılan broşürle birebir aynı olması dikkat çekti. Broşürde sadece platform ismi ile katılımcı listesinin değiştiği görüldü.

Bunun üzerine platformun katılımcıları arasında bulunan TGB, yürütme toplantısı talep etti. 12 Ekim’de ÇYDD Genel Merkezi’nde kurum temsilcilerinin katılımıyla toplantı düzenlendi. Toplantıya Genel Başkan Yardımcımız Bora Çelik, İstanbul İl Başkanımız Okan Özkan, ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Nihal Kızıl, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Kaya, Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Necla Arat, Çağdaş Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Arif Sönmez, ADD GYK Üyesi Selami Soydan ve Eğitim İş 4 Nolu Şube Başkanı Zekeriya Çakmak katıldı.

EĞİTİM-SEN DE ANADİLDE EĞİTİM İSTİYOR

Toplantıya katılan heyetimiz, yeni müfredata ilişkin yayımlanan broşürde “Atatürk” ve “milli eğitim” vurgularının olmamasını eleştirdi. Bora Çelik, “AKP’nin 15 yıllık eğitim politikasında esas saldırı milli eğitime ve Atatürk’e yönelik oldu. Bildirilerimizde Atatürk ve milli eğitimi saklayarak hata ediyoruz” dedi. Eleştiri üzerine ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel söz aldı. Platformun 25 kurumdan oluştuğunu söyleyen Çelikel şöyle devam etti: “Herkes aynı düşünceye sahip değil. Eğitim-Sen de anadilde eğitim istiyor. Bunu burada tartışmıyoruz. Birleştirici unsur laiklik ve bilimsel eğitim.” Çelikel’in, TGB’nin savunduğu düşüncelerin radikal olduğunu söyleyerek “2019’a yığınak yapmalıyız” dedi. HDP’nin 6 milyon oy aldığını hatırlatan Çelikel, HDP tabanını da düşünerek hareket etmeleri gerektiğini savundu.

Platform PKK’ya yakın grupların broşürünü kullandı
Platform PKK’ya yakın grupların broşürünü kullandı

"KEMALİST DİKTATÖRLÜK’ DÖVİZİYLE DAĞITTILAR"

Tartışma sırasında Bora Çelik broşürün basımına tepkisini dile getirdi: “Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi’nin hazırladığı broşür, Kartal’daki müfredat mitinginde "Kahrolsun Kemalist dikdatörlük" yazan dövizlerin altında dağıtıdı. Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi’nin hazırladığı bu broşürün aynısı platform adına bastırılmış. Biz TGB olarak broşürün hazırlanışına katılmamışız ama arkasında ismimiz duruyor. Kurumumuzun adının bizden habersiz yazılmasını kabul etmiyoruz. Bizim bir birikimimiz var. Neden bunu kullanmıyorsunuz? Bizim yazacağımız bildiriyi ‘kahrolsun Kemalist dikdatörlük’ dövizinin altında dağıtamazlar. Ama bu bildiri dağıtılabilir. Atatürk’ü yazmazsanız oralarda dağıtırlar.”

"ÇELİKEL’E İDDİALARI SORDUK"

TGB’li Çelik, platformun Yürütme Kurulu’na girmek istediklerini açıkladı. Bunun üzerine Çelikel “Eğer TGB gelirse ben çıkarım” diyerek tepki gösterdi.

Telefonla ulaştığımız Aysel Çelikel, “Geçen hafta platform toplantısındaki Atatürk tartışmaları” hakkında aradığımızı söyleyince “Orada konuştuk çocuklarla bitti o iş. Söyleyeceklerimi söyledim bitti. Teşekkür ederim” dedi.

TÜRKAN SAYLAN’IN KEMİKLERİ SIZLADI

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Prof. Dr. Türkan Saylan tarafından 1989’da kuruldu. Atatürk ilkelerini tüm hayatı boyunca yol haritası yapan, Ergenekon kumpasında Gladyo tarafından hapsedilen Türkan Saylan derneğin kuruluş amacının, “Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak” olduğunu her konuşmasında son nefesine kadar yineledi. ÇYDD’nin internet sitesinde ‘hakkımızda’ bölümünde, “Atatürk ilke ve devrimlerini ve Cumhuriyet’in kazanımlarını koruma yolunda, bilimsel düşünme ve sorgulama yetilerini geliştiren, insan haklarına saygılı çağdaş bir yaşam ve eğitim için çözüm üretmek ve kamuoyu oluşturmaktır” deniliyor. Değerlerimiz kısmında ise şu yazılı: “Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık, Demokrasi Kültürü ve Laiklik, Hukukun Üstünlüğü, Dürüstlük ve Güvenirlilik, Çevre Bilinci, Emeğe Saygı.” Tüm bunlara rağmen binlerce insana umut ışığı olan Saylan’ın kurucusu olduğu derneğin şu anki Genel Başkanı Aysel Çelikel’in ‘Atatürksüz Müfredat’ ile ilgili ses çıkartmayarak, ‘Birleştirici unsur laiklik ve bilimsel eğitim’ demesi ise dikkat çekici.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler