İlk kadın komando eğitime başladı

Komando İhtisas Kursu'na katılan ilk kadın kursiyer olan 23 yaşındaki Astsubay Arzu Oğuz, tarihte bir ilki başarmak istiyor.

İlk kadın komando eğitime başladı

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde kurulu Eğirdir Dağ Komando Okulu ve  eğitim Merkez Komutanlığı, dünyanın en zorlu eğitimleri arasında gösterilen  Komando İhtisas Kursu'na ev sahipliği yapıyor.

Zorluluk derecesi nedeniyle gönüllülük esasına göre başvuruların  alındığı ve yalnız astsubay ve subaylara açık olan kursu genellikle erkek komando  adayları tercih ediyor. Yılda sadece bir kez düzenlenen kursa bu yıl 23 yaşındaki  astsubay Arzu Oğuz da katılıyor.

"Kurs senin için gereksiz" diyenlere rağmen ailesinin desteğiyle  Komando İhtisas Kursu'na başvuran, ilk aşama olan fiziki ve psikolojik testlerden  de başarıyla geçen Oğuz, komando olmaktaki kararlılığını ihtisas kursunun daha  fazla cesaret, dayanıklılık gerektiren ana safhalarına katılmaya hak kazanarak  gösterdi.

 Torosların en yüksek zirvesindeki Davraz Dağı'nda şubat ve mart  aylarında "derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı"nı da başarıyla  tamamlayan Oğuz, şimdi kursun en zorlu safhası olan Kara Komando Harekatı'na  katılıyor.

 Erkek adaylar gibi sırtındaki 40 kilogramlık malzemeyle safhanın  gerçekleştiği bölgelerde yüzlerce kilometrelik yol yürüyen, sarp arazilerden,  derin kanyonlardan geçen, bazen çamurun bazense boynuna kadar gelen suyun içinde  kararlılığını koruyarak hedefine ilerleyen Arzu Oğuz'un en büyük hedefi, kursu  tamamlayan ilk kadın olarak komando brövesi almak.

Oğuz, bröveyi "su üstü komando harekatı" ve "hava indirme harekatı" ,  "mayın/EYP müdahale ve acele tahrip teknikleri" ve "meskun mahallerde teröristle  mücadele harekatı"na katılarak kazanacak.

Özel Kuvvetler'de görev almak istiyor

Astsubay Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının astsubay  olması dolayısıyla askerliğin gururunu küçük yaşta tattığını söyledi.

Emekli olan babasından aldığı bayrağı taşımak için asker olduğunu  belirten Oğuz, hırslı birisi olduğunu, zor olanı başarmak için Komando İhtisas  Kursu'na başvurduğunu anlattı.

Kursun zorluğunu lehine çevirmek için elinden geleni yaptığını  belirten Oğuz, şöyle devam etti:

"Kadın olmamı fiziki ve psikolojik zayıflık görenler oldu. Sonrasında  muharip sınıf olmamam sebebiyle bu kursu benim için gereksiz görenler oldu. Bence  burada önemli olan kişinin kendi gücünü bilmesi ve yapabileceklerinin farkında  olmasıdır. Ben kadın da olsam muharip sınıfta olmasam da kendimde bu gücü buldum.  Bu kurs süresince edindiğim yeterlilikleri zamanı geldiğince kullanabilmenin  gururunu yaşayacak olmak en önemlisi bence."

Kursun zor olduğunu ancak zorlanarak güç kazandıklarını vurgulayan Oğuz, şöyle konuştu:

"Fiziksel olarak bittiğimiz anlar, vücudumuzun kaldıramadığı zamanlar  oluyor. Fakat bizler de bu sürecin sonunda aslında bedenlerimizin ne kadar güçlü  olduğunun farkına varıyoruz. Bazen psikolojik olarak bir çöküşün içinde  olabiliyoruz ki eğer o çöküşten kurtaramazsak kendimizi kursa devam edemeyiz. Ben  biliyorum ki buradaki her bir eğitim bizim bedenimizde ve psikolojimizde yeni  şeyler inşa ediyor. Komando olmak tam tükendim dediğin noktada yeniden  başlamakmış. Bunu babamdan ve buradaki komutanlarımızdan sürekli duyardım. Bunun  ne ifade ettiğini yaşayarak öğrendim. İyi ki katılmışım."

Başarılı ve nitelikli bir astsubay olmak istediğine dikkati çeken  Oğuz, "Kadın olmam dolayısıyla Özel Kuvvetler timlerinde çalışamayacağımı  biliyorum ancak Özel Kuvvetler bünyesinde herhangi bir kadroda görev yapmak  istiyorum. Bu nedenle Komando İhtisas Kursunu tamamlayarak hayalime bir adım daha  yaklaşacağımı düşünüyorum" dedi.

Kaynak: Milliyet

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler