Kadrolaşma Akrabalık İlişkileri Üzerinden Yapılıyor

Şırnak Üniversitede tarikat/cemaat kadrolaşmasının yanı sıra akrabalık ilişkileri üzerinden de yerleştirmelerin yapıldığı iddia edildi.

Kadrolaşma Akrabalık İlişkileri Üzerinden Yapılıyor

Şırnak Üniversitesi’ndeki tarikat/cemaat kadrolaşması iddialarının ardından, şimdi de üniversitede akrabalık ilişkileri üzerinden yerleştirmelerin yapıldığı iddia edildi. İddialara ilişkin Aydınlık gazetesine konuşan Rektör Mehmet Emin Erkan, “‘Bunlar Şırnaklı, kendi ekibini getiriyorlar’ deniyor. Siz kendi ekibinizi getirmiyor musunuz” ifadelerini kullandı.

Eski Rektör Mehmet Emin Nas döneminde başlayan üniversitedeki usulsüz kadrolaşmaya ilişkin iddialar, yeni Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan döneminde de azalmadı. Üniversiteye akademik ve idari personel alımlarında Süleymancılar olarak bilinen tarikatın mensuplarına ayrıcalık yapıldığı, yazılı sınavda düşük puan alsalar da yüksek mülakat puanlarıyla terfi ettirildikleri, aile ve akrabalık bağları üzerinden de çok sayıda alım yapıldığı iddia edildi. Alımlara ilişkin Aydınlık’a bilgi veren üniversite kaynaklarının iddiaları şöyle:

Köse Ailesi: Osman Köse şu an Personel Daire Başkanı olarak görev yapıyor. Polistikten akademisyenliğe geçti. Bacanağı İbrahim Kırımlı da Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nda Şube Müdür Vekili.

Nas Ailesi: Önceki Rektör Mehmet Nuri Nas’ın kardeşi Halef Nas, Ziraat Fakültesi’nde Fakülte Sekreteri olarak çalışıyor. Mehmet Nuri Nas’ın öz yeğeni Şahin Nas ise, Şırnak Üniversitesi’ne Araştırma Görevlisi olarak alınmıştı. Şahin Nas daha sonra Mersin Üniversitesi’ne doktora yapması için gönderildi.

Aktaş Ailesi: Aydınlık’ın ortaya çıkardığı, 15 Temmuz’a “Kutlu ihtilal” diyen Mehmet Nurullah Aktaş, Batman’dan önce Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri olarak görev yapıyordu. Aktaş’ın Şırnak’ta olduğu dönemde imamlık yapan akrabası Ruhullah Öz, üniversiteye öğretim elemanı olarak alındı. Öz, halen İlahiyat Fakültesi’nde çalışıyor.

Osmanoğlu Ailesi: Hasan Osmanoğlu, 2012 yılında Şırnak Üniversitesi Silopi Meslek Yüksek Okulu (MYO)’nda Öğretim Görevlisi olarak göreve başladı. Kısa sürede MYO Müdürlüğü’ne getirildi. Kişiye özel ilan usulsüzlüğü ile Doktor Öğretim Üyeliği’ne yükseltildiği iddia edildi. Kardeşi Ali Osmanoğlu da, kendisinin müdürlüğünü yaptığı Silopi MYO’da, Pazarlama ve Dış Ticaret Bölüm Başkanı oldu.

Hüseyni Ailesi: İbrahim Hüseyni, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapıyor. Akrabası olan Zeynelabidin Hüseyni’nin de özel ilanlarla yıllardır Araştırma Görevlisi olarak üniversitede çalıştığı iddia ediliyor.

Kantarcı Ailesi: Dört sene boyunca toplamda üç öğrencisi olan ve YÖK tarafından öğrenci alımı durdurulmuş olan Maden Mühendisliği Bölümü’nde, 2013’te skandal bir görevlendirme oldu.

Üniversiterye Araştırma Görevlisi olarak alınan Orkun Kantarcı ve eşi Sadiye Kantarcı, bu bölümde görevlendirildi. Orkun Kantarcı, 2018 tarihinde Doktor Öğretim Üyeliği’ne yükseltildi.

Yücel Ailesi: Prof. Dr. Celal Yücel ve eşi Doç. Dr. Derya Yücel’in özel ilanlarla atandığı iddia edildi. İkili halen Ziraat Fakültesi’nde görev yapıyor.

Donuk Ailesi: Her ikisi de Şırnak Üniversitesi Cizre Meslek Yüksek Okulu’nda Öğretim Görevlisi olarak görev yapan Hakan Donuk ve Kenan Donuk’un akraba oldukları iddia edildi.

Uygur Ailesi: Silopi Meslek Yüksek Okulu’nda Öğretim Görevlisi olan Mehmet Nedim Uygur ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışan Mehmet Nazım Uygur da aynı aileye mensuplar.

Üniversite Rektörü Mehmet Emin Erkan ise halen AKP Şırnak İl Başkanlığı görevini yürüten İbrahim Halil Erkan’ın öz kardeşi.

"RUH HASTASI HOCALAR VAR"

Şırnak Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Erkan, üniversiteye alımlarla ilgili şunları söyledi:

"Rektör Yardımcılarımın üçü de 73 yaşındaydılar. Diyarbakır’dan bir Rektör Yardımcısı getirdim. ‘Dışarıdan kadroya bu şekilde hoca alamazsın’ diye şikayet etmişler. Ama ben ne yapayım? En genci 73 yaşında bu insanların. Mecbur dışarıdan bulduklarımızdan yapıyoruz.

Ruh hastası olduğunu düşündüğüm hocalar var. Maalesef atamıyoruz da. Öğrencilerimize hakaret eden, beni şikayet eden de var. Bakın atsam bütün basın diyecek ki öğretim üyesini attı. İnanın öğrencilere hakaret edip buradan soğutmaya çalışan insanlar var. Şu anda hocalarımızın yüzde 80’i gitmek istiyor. Adamlara hendeklerde silahla kimlik sormuşlar. Adam o psikolojiyi daha atamamış. 'Ben Şırnak’a tenezzül edip gelmişim, bir lojman bile vermiyorlar' diyor. Hocalar bu psikolojide. Elimden gelse hepsini başka üniversitelere gönderip yeni genç akademisyenler alırım. Bu adamlardan istesen de artık istediğin randımanı alamıyorsun.

Birine soruşturma açıyoruz, öğrencilere kötü davranıyor diye. Diyor ki 'Ben Türk’üm ya, bana o yüzden soruşturma açılıyor'. Bunu söylememesi lazım. Sen öğrenciye kötü davranmışsın, nereli olursan ol, bir soruşturmayı hakediyorsun. Bunu bile başka yere çekiyorlar. İşte 'Bunlar Şırnaklı ekip, Diyarbakırlı ekibi getiriyorlar...' diyorlar. Tabiki insan kendi ekibini getirir. Siz kendiniz de gazetenize kendi ekibinizi getirmiyor musunuz? Gelenler hepsi liyakatli zaten. Bir de ekip olma ruhu var. Ben '17.00’den sonra çalışmam' diyeni ekibime almıyorum, çünkü ben 23.00’e kadar çalışıyorum. Bazen gece 01.00’de toplantı bittiği oluyor. Sonuç olarak bir sıkıntı yok. Ben de tekrar iddiaları araştıracağım. Bir şey yakalarsam gerekeni yapacağım."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler