'Kontrollü Darbe' uydurması NATO ürünü

FETÖ’ye karşı yürütülen mücadeleyi baltalamak için ortaya atılan ‘kontrollü darbe’ söyleminin merkezi NATO’daki FETÖ’cü subaylar çıktı.

'Kontrollü Darbe' uydurması NATO ürünü

15 Temmuz Fetullahçı darbe girişiminin ardından sık sık dillendirilen ‘kontrollü darbe’ iddialarına ilişkin yayımlanan raporun kaynağı ortaya çıktı. Rapor, FETÖ’nün başarısız darbe girişiminin ardından ordudan tasfiye edilen NATO’da görevli subayların kurduğu, kendilerine ‘Purged NATO Officer’ (tasfiye edilmiş NATO subayı) ismini veren grup tarafından yazıldı.

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre rapor, ilk olarak 16 Mayıs 2017’de ‘Purged Nato’ isimli sitede İngilizce olarak yayımlandı. 19 Haziran’da da “Gerçeğin Peşinde-15 Temmuz 2016” ismiyle Türkçe olarak yayımlanan raporu Pentagon’un psikolojik savaş elemanı Michael Rubin de sosyal medya hesapları üzerinde paylaştı. Rapor, ‘Purged Nato’ isimli gruba ait sosyal medya hesabında ise “Tasfiye edilenler tarafından titizlikle hazırlanan 15 Temmuz belgesi” olarak sunuldu. FETÖ’cüler ve bazı çevrelerce dillendirilen “Erdoğan savaş suçlusu” argümanı üzerinden kurulan rapor, “kontrollü darbe”nin söyleminin de temeli niteliğinde olmasıyla dikkat çekiyor.

MÜDAHALE ÇAĞRISI

Türkiye’nin Batı çizgisinden uzaklaştığı vurgulanan raporda, uluslararası güçler “Türkiye’de düzeni sağlamak” için göreve çağrılıyor. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise FETÖ ve PKK soruşturmalarından ihraç edilen, tutuklanan isimlerin mağdur ilan edilmesi.

Öte yandan NATO’cu subayların 15 Temmuz FETÖ darbesinin lideri ve planlayıcısı olmakla yargılanan Orgeneral Akın Öztürk, Orgeneral Âdem Huduti, Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan ve Korgeneral Erdal Öztürk’ü darbeden mağdur olmuş isimler ilan etmesi de dikkat çekiyor.

NATO: ÖNEMLİ HİZMETLER VERDİLER

Raporun paylaşıldığı sayfada ayrıca NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti’nin 9 Aralık 2016’daki, NATO’da görev yapmış FETÖ’cü subayları savunan ifadelerine de yer veriliyor. Scaparrotti söz konusu röportajında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin Brüksel’de görevli subayları görevden uzaklaştırmasının ittifakı ‘zayıflattığını’ söyleyerek “Bu subaylar, NATO’ya önemli hizmetler verdi... Burada yetenekli ve yetkin insanlarla birlikte çalışıyordum ve şu anda ekibimde yetenek, uzmanlık ve üretilen iş anlamında bir zayıflama görüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

KİM BU PURGED NATO

‘Purged Nato’ adıyla faaliyet yürüten internet sitesi, TSK’yı hedef alan FETÖ’nün kaçak subayları, profesyonellerin elinde çıktığı belli olan görsel ve yazınsal materyallerle, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı kara propaganda savaşı yürütüyor. “TSK, Batı’dan ayrılan kaygan bir yolda” sloganıyla faaliyet yürüten siteyi yönetenler ise ABD öncülüğündeki NATO ülkelerinin koruması altında yurtdışında yaşıyor.

NATO’DAKİ FETÖ BİLANÇOSU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçları Soruşturma Bürosu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen koordinesinde Savcı Mustafa Gökçe’nin hazırladığı NATO’cu subaylara ilişkin dosya yurtdışında FETÖ’cü subaylar gerçeğini günyüzüne çıkardı. NATO’da görevli 462

Türk subayından aralarında generallerin de bulunduğu 237’si FETÖ’cü çıktı. Bunlardan en az 200’ü ‘geri dön’ çağrısına uymadı.

15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinin hemen ardından NATO karargahlarında sürekli ve geçici olarak görev yapan FETÖ şüphelisi subayların görevlerine son verilerek bu isimlere “Türkiye’ye dönün” emri verilmişti. TSK’dan ihraç edilen fakat haklarında şimdilik adli işleme başvurulmayan 10 NATO subayıyla birlikte toplamda 237’ye ulaşan şüphelilerden en az 200’ü, Türkiye’nin ‘dön’ emrine uymadı ve firari duruma düştü. FETÖ’cü teröristlerden bazıları sağlık raporu alarak Türkiye’ye dönmedi, bazısı da görev yaptıkları ülkelerde iltica talebinde bulundu.

Yurtdışında olduğu bilenen ve aranan FETÖ’cü generallerin sayısı 10 olarak biliniyor.

Bunlardan ABD’de görevli Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu ile Güneydoğu Avrupa Tugayı’nda (SEEBRIG) görevli Tuğgeneral Numan Yediyıldız ve Almanya’da görevli Tuğgeneral Mehmet Yalınalp TSK’dan ihraç edildi.

ÜLKE ÜLKE BİLANÇO

FETÖ’cü subayların en çok yoğunlaştığı ülkelerin başında ABD, Almanya, İtalya, Belçika ve Hollanda geliyor.

NATO karargahlarında görev yapan subay sayısı ve hakkında işlem yapılan FETÖ şüphelilerinin bazılarının ülke bilgileri şöyle:

- HOLLANDA: 32 NATO subayından 17’si hakkında işlem yapıldı.

- İTALYA: 62 NATO subayından 25’i hakkında işlem yapıldı.

- BELÇİKA: 140 NATO subayından 78’i hakkında işlem yapıldı. (29’u Brüksel’deki NATO karagahında görevli)

- ABD: 39 NATO subayından 26’sı hakkında işlem yapıldı.

- ALMANYA: 77 NATO subayından 32’si hakkında işlem yapıldı.

- İSPANYA: 16 NATO subayından 8’i hakkında işlem yapıldı.

- AVUSTURYA: 3 NATO subayının 3’ü hakkında da işlem yapıldı.

- NORVEÇ: 10 NATO subayından 4’ü hakkında işlem yapıldı.

- MACOM (NATO Deniz Komutanlığı- İNGİLTERE: 18 NATO subayından 9’u hakkında işlem yapıldı.

- SEEBRIG (Güneydoğu Avrupa Tugayı

- YUNANİSTAN): 9 NATO subayından 2’si hakkında işlem yapıldı.

- NIFC (NATO İstihbarat Füzyon Merkezi- İNGİLTERE): 4 NATO subayından 3’ü hakkında işlem yapıldı.

- UKMARFOR (İngiliz Deniz Kuvvetleri): 1 NATO subayı hakkında işlem yapıldı.

GENERALLER KORUMA ALTINDA

NATO’daki FETÖ’cülerin arasında yer alan Tuğgeneral Mehmet Yalınalp, daha önce CNN International’da bir programa katılıp Türkiye aleyhine konuşma yapmıştı. Almanya’dan sığınma hakkı isteyen ve Türkiye-Almanya arasında krize neden olan isimlerden Yalınalp, katıldığı programda NATO’culara “Türkiye’ye dönmeyin” çağrısı yapmıştı. Yalınalp’in geçmişi ise şöyle: Darbenin merkez üssü olan Akıncılar’da 2008-2010 yılları arasında 141. Filo’nun komutanlığını yaptı. Daha sonra Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri olan Yalınalp 2012’de Akıncılar Üssü Harekat Komutanlığı’na getirildi. Bu görev değişimi sırasında halef selef olduğu isim de 15 Temmuz darbesinde Akıncılar Üssü Komutanı olan Hakan Evrim’di. 2014 YAŞ’ında Balyoz ve Ergenekon’dan tutuklu isimler emekliye sevkedilirken, Yalınalp 15 Temmuz darbesinin kritik isimlerinden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk tarafından Tuğgeneralliğe terfi ettirildi ve Almanya Ramstein’daki NATO Üssüne gönderildi. Öte yandan NATO’daki FETÖ’cü generallerden olduğu bilinen Güneydoğu Avrupa Tugayında (SEEBRİG) görevli Tuğgeneral Numan Yediyıldız’ın da Yunanistan’da olduğu biliniyor. Tuğgeneral Yediyıldız, Güneydoğu Avrupa Çok Uluslu Barış Gücü Anlaşması ile kurulan Güneydoğu Avrupa Tugayında (SEEBRİG) görevliydi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler