Kritik Anlaşma Masada

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac Türkiye'ye geldi. Görüşmelerde MEB anlaşmasının masada olduğu öğrenildi.

Kritik Anlaşma Masada

Anlaşmayla Yunanistan’ın Akdeniz’deki işgal girişimi boşa çıkarılırken, Girit Adası güneyinde, Kıbrıs büyüklüğündeki bölge Türkiye ve Libya yetki alanlarına katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün İstanbul’da önemli bir konuğunu ağırladı. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Dolmabahçe Sarayı’nda Erdoğan tarafından kabul edildi. BM nezdinde Libya’nın meşru hükümeti olarak kabul edilen UMH’nin Başkanı, Libya’da yaşanan gelişmeler hakkında Erdoğan’ı bilgilendirirken, bölgede huzur ve istikrarın tesis edilmesi için atılması gereken adımlar ayrıntılı olarak değerlendirildi. Türkiye’nin desteklediği UMH, 2019 yılı başından bu yana General Hafter’in saldırılarına karşı mücadele veriyor.

O ANLAŞMA MASADA

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalandı.

MEB NEDEN ÖNEMLİ

Doğu Akdeniz’de toplam değeri 3 trilyon doları bulan doğalgaz rezervinin Türkiye’nin 572, Avrupa’nın ise 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte. Yunanistan için en tehlikeli senaryo Türkiye’nin Libya ile sınırlandırma antlaşması imzalaması. Türkiye ile Libya arasında sınırlandırılacak deniz yetki alanı şeridi, Yunanistan ile GKRY-Mısır arasında bir Türk kalkanı şeklinde durmaktadır. Libya ile deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzalanması ile Yunanistan’ın GKRY ve Mısır ile GKRY’nin Libya ile MEB anlaşması yapmasının önü kesilmiş olacak. Ayrıca Doğu Akdeniz’de Türk MEB’inin batı sınırı da belirlenmiş olacaktır.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler