Metal işçileri iş bıraktı

MESS ile Birleşik Metal-İş arasındaki görüşmelerde arabuluculuk sürecinde de uzlaşma sağlanamayınca dün sabah işçiler iş bırakarak eylem yaptı.

Metal işçileri iş bıraktı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasındaki grup toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde uyuşmazlık tutulmasının ardından eylem kararı alan işçiler dün sabah 1 saat iş bıraktı. İşçiler fabrika önlerinde, yemekhane ve vardiya girişlerinde basın açıklaması yaparak MESS’i uyardı. Ücret başta olmak üzere, sosyal haklar ve fazla mesai, gece çalışma zammı gibi maddelerde taraflar uzlaşmaya varamadı. Arabuluculuk sürecinde de uzlaşılamayınca toplusözleşme taslağındaki toplam 63 madde için uyuşmazlık raporu tutuldu. Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada, metal işçilerinin, ağır çalışma koşullarına karşılık aldıkları ücretin ortalamada ikramiye dahil net 2 bin 145 lira olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Bu ücretle yaşamanın oldukça zor olduğu ortadadır. Sendikamızın ücret zammı talebi iblağ, kıdem zammı ve maktu ücret zam şeklinde 3 aşamadan oluşmaktadır. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 30.47’dir. Bu tutar da ilk 6 aylık dönem için net 695 TL’ye denk gelmektedir. MESS, 1 Aralık günü yapılan toplantıda ücret zammı olarak tüm 6’şar aylık dönemler için enflasyon oranında ücret zammı teklif etmiştir.

"CİDDİYE ALINACAK TEKLİF YOK

Bu teklif ilk 6 aylık dönem için yüzde 3.20 zam anlamına gelmektedir. MESS, bu oranın işyeri ücret ortalamalarına göre maktu olarak verilmesini teklif etmiştir. Bu teklif işyerlerine göre net ikramiye dahil 59 TL ile 101 TL arasında değişen oranlarda zam demektir. Bu sefalet zammının kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. Bu teklif metal işçileriyle alay etmek demektir. Ciddiye alınacak bir teklif değildir.” (Aydınlık)

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler