Oktay Yıldırım: Türk ordusu yüklendikçe PKK kaçıyor!

Türk milletinin ve ordusunun kararlılığı bölgedeki şekillenmede belirleyici olacaktır.

Oktay Yıldırım: Türk ordusu yüklendikçe PKK kaçıyor!

tgb.gen.tr olarak başlattığımız "Uzmanların Değerlendirmesiyle Zeytin Dalı Harekatı" yazı dizisi için Emekli Astsubay Oktay Yıldırım ile konuştuk.

Sayın Oktay Yıldırım, tgb.gen.tr için Mehmetçiğimizin Afrin'de ABD'nin kara gücüm dediği PKK'ya karşı düzenlediği Zeytin Dalı Harekatını değerlendirdi.

 

"Afrin harekatının Türkiye’nin bütünlüğü ile doğrudan ilişkili olduğunu artık hiç kimse inkar edemiyor. İlk başta buna karşı çıkan bir takım kafalar vardı ama artık hiç kimse buna karşı çıkamıyor.

Afrin harekatında Türkiye’nin doğrudan Amerika ile karşı karşıya geldi. Nasıl karşı karşıya geldi? Şimdi Amerika bölgede bir koridor oluşturmaya çalışıyor. Bu koridorun uç noktası da Afrin’di Akdeniz’e ulaşım Reyhanlı’yı hedefe koyacak olan son noktaydı. Birinci önemli özelliği bu Afrin’in. Afrinin ikinci önemli özelliği ise 30 yıldır Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde PKK’nın en önemli eğitim bölgelerinden biri olması eğitim ve adam devşirme merkezlerinden biri olması. Orada ciddi muhabere merkezleri, üst bölgeleri var oradan adam yetiştiriyorlar. Akdeniz’e Amanos dağları üzerinden sarkıyorlar, yurt içine oradan sarkıyorlar, daha batı bölgelere oradan sarkıyorlar. Afrin’in Fırat Kalkanından sonra Fırat kalkanı ile birleştirilecek şekilde Türk ordusunun kontrolüne geçmesi, oradaki PKK unsurlarının temizlenmesi Amerika’nın kurmaya çalıştığı ve bu iş için neredeyse çok büyük emek, para harcadığı, neredeyse başkan değiştirdiği bu iş için bütün bir Pentegon’un yapısını değiştirdi. Klasik Amerikan harp kültürünü askerlik kültürünü taşıyan generallerinin hepsini kenara attılar. Sırf bunun için böyle bir şeye gittiler ve bu kadar büyük bir umut bağladıkları 22 ülkenin sınırlarını değiştirecekleri şeyin sonu Afrin.

Afrin alındığında o bütün her şey gömülmüş olacak. Neden? Şundan dolayı; çünkü aşağıda Suriye kazanarak geliyor. O Suriye’nin kazanarak gelmesi ve Irak’ta özellikle Kerkük’te Barzani’nin ağır yenilgi almasıyla -Barzani kuvvetleri biliyorsunuz Kerkük’e girdikten sonra çok ağır bir yenilgi aldılar ondan sonra 2003 sınırlarının da gerisine doğru şey yaptılar artık itibar kaybediyor- o bölgede bir özerk Kürt bölgesi artık tartışılır oldu. Suriye’deki Menbiç, Kobani, Haseke ve Ayn El Arab arasındaki bölge de şu an da PYD kontrolünde. O bölge etrafı çevrilmiş vaziyette kaldı. Oradaki on iki Amerikan üssü ne için planlanmıştı? Fırat Kalkanı yapılmayacak, Afrin’de bunların kontrolünde olacak. O üsler ileriden Reyhanlı üzerinden Akdeniz’e geçmenin yolu.

Reyhanlı bundan sonraki hedef çünkü yollarını arıcak o üslerin bulunuş amacı o idi orada. Artık o üsler de anlamsızlaştı. Hem anlamsızlaştı hem uluslararası camiadan tepki toplamaya başladı. Ruslar ne diyor? Artık hukuka aykırı bu üsler, hukuka aykırı çünkü özerk bölge yok, bu üsleri tutamazsın diyor. Amerika arka arkaya kaç cepheden yenilgi aldı yani Türk ordusu Afrin’de doğrudan silahın namlusunu Amerika’ya doğrultmuş durumda çünkü Amerika da bize doğrultuyor. Oradan bize doğrultuyor çünkü Amerika vekil kullanıyor. Binlerce tır 4900 tır silah veriyor, 100 bin tona yakın yaklaşık silah veriyor donatıyor.

Harekatın geldiği nokta Türk ordusunun eşsiz bir savaşma yeteneği var bunu bütün karşı karşıya olduğumuz ve çevremizde olan ülkeler de biliyor. Üzerinden Ergenekon, Balyoz, 15 Temmuz gibi çok moral bozan, savaşma kapasitesine, azmine darbe vuran büyük zelzeleler, büyük depremler geçtiği halde bir ordu Fırat kalkanı diye bir harekat yaptı, bütün dünya parmağını ısırdı. El-Bab’a girdi, 500 komando bütün o alışılmış harp standartlarını alt üst etti ve koskoca Amerikan savunma bakanı çıktı, “500 Türk komandosunun yaptıklarını hayretle izliyoruz” dedi. Şimdi aynı komandolar orada Afrin’deler ve o kadar hızlı ilerliyorlar ki, onlardan haberler alıyorum. Onlarla konuşuyorum. Her savaş kendi savaşçısını yaratır. Türk milletinin son 15 yıldır daha büyük bir şiddetle verdiği varoluş savaşı da, hukukunu koruma savaşı da kendi savaşçılarını yaratıyor.

Herkes müsterih olsun, her şey çok güzel olacak. Pırıl pırıl çocuklar hem o kadar hızlı ilerliyorlar hem bu kadar kendilerinden eminler hem de bu kadar moralleri yüksek. Arkadaşlar “Sen Mehmetçik kitabını yazdın. Bu ‘ben düğüne gidiyorum’ diyen adamı tanımla” diyorlar, nasıl gidiyor düğüne. Bu adam niye böyle diyorlar. Türk konuşuyor, konuşan Türk, Türk kültürü konuşuyor. Türk böyle bir şeydir çünkü savaşla var olur. Türk’ün geçmişte bile varlığı kendini korumak için savaşmasına dayanır. Ergenekon Destanı da böyledir. Dolayısıyla orada da kahramanlıklarıyla savaşma azmi ve savaşma yetenekleri ile çok hızlı ilerliyoruz. Savunma hatlarını yarıp geçiyoruz. Biz yüklendikçe PKK kaçıyor. Direnenler de var ama yüklendiğimiz anda bırakıp kaçıyorlar.

Amerika yeniliyor peki ama Amerika bu yenilgiyi nasıl karşılayacak? Nasıl kabullenecek. Yani Kobani (Ayn El Arab) ile Derik arasındaki üsleri gereksizleşti. Uluslararası hukuk da tartışılmaya başlandı. Suriye’de kaybetti. Irak’ta kaybetti. Türkiye’de de kaybediyor. Türkiye’de bir zamanlar BOP eş başkanı olan Cumhurbaşkanının bugün Amerika’ya bekli de Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kimsenin söyleyemediği sertlikte bir şeyler söylüyor. Sadece söyleme değil Türk ordusuna bakıyorsun, eylemlere bakıyorsun… Eylemlerde de bir Türk-Amerikan savaşı karşıtlığı var. Amerika bu yenilgiyi nasıl karşılayacak? Amerika’nın yenildiğini görüyorum Afrin’de.

En önemli konu şu: Türk ordusunun içindeki FETÖ unsurları temizlenince Amerika‘nın ne kadar yenilebilir, ne kadar bizimle böyle kolay başa çıkabilecek bir güç olmadığı da ortaya çıkıyor. ABD de biliyor Afrin harekatı durmayacak. Afrin’de bitmeyeceğini de biliyor, Menbiç’e mutlaka sarkacağını biliyor.

Bu gibi çok boyutlu operasyonlar 2’ye ayrılır. Birincisi askeri harekat boyutudur. Askeri harekat boyutu da kendi içinde farklı farklı evrelere bölünür ama askeri harekatın ardından istikrar operasyonu gelir. İstikrar harekatında askeri harekatla ele geçirilmiş bölgenin sivil halk ile yeniden siyasal bir şekilde bütünleşmesi, düzenin tekrardan hayata geçirilmesi anlamını taşır. Afrin de bitmeyeceğini bildikleri bu operasyonu biz nasıl yapıyoruz şu anda?

Türkiye bu harekatı kimle yapıyor? Rusya ve Suriye ile yapıyor. Açık açık başbakan söylüyor, görüşmeler devam ediyor diye. Amerika biliyor ki Türkiye harekatı askeri boyutunu bitirdikten sonra oranın yeniden geleceğinin belirlenmesi ve şekillenmesi hususunda Rusya ve Suriye ile hareket edebilir. Bunu engellemek istiyor, bunun için de “bu harekatı sınırlı tutun” ısrarını yapıyor. Sınırlı tutun ısrarının arkasında yatan şey de şu; Türkiye’yi bir federasyon havucuyla kandırmayı yani “burada bir de Sünni bölge olsun, o da sizin kontrolünüzde olsun” gibi bir havuçla kandırmayı, buna mukabil olarak da adına her ne kadar özerk bölge demese de oradaki küçük enterne edilmiş Kürt bölgesinde özerke yakın bir yapı kurmayı planlıyor.
Onların nüfusunun orantısızlığını da üsleri ile dengelemeyi ve önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte doğu projesini mevcut hali ile uyutmayı planlıyor olabilir.

Bu yönü ile birincisi olarak kazanımlarının bir kısmını kaybetmiş ama bir kısmını hala bir uyuyan yanardağ gibi orada tutuyor olacak. İki, Türkiye ile ilişkilerini koparmadan kurtarmış olacak. Üç, Astana’da kaybettiği rolü tekrar kazanmış olacak. Dört Türkiye’nin Rusya ve Suriye ile daha sıkı işbirliği yapmasını da engellemiş alacak. Bu onlar için büyük kazanım. Şu anda Amerika’nın yapmaya çalışacağı budur ancak Türkiye’nin buna kapılması çok kolay gibi görünmüyor çünkü koşullar Türk toplumunun savaşa bakışı hükümetin de kendi geleceği bakımından ihtiyaçları var. Hükümetin de kendi geleceği bakımından ihtiyaçlarından bir tanesi bu harekatın yarattı olumlu dalgayı seçimlerde kullanmak. Bu harekat Türkiye için gerekli bu tartışılmaz ama o da bundan yararlanacak. Türk milletinin artık Amerika ile savaş yapıldığına ilişkin bir genel kesin kabulü var. Türk milleti böyle bir şeyi kabul etmez ve kendilerinin de sonu olur. Bu nedenlerle çok kolay görmüyorum Amerika’nın bu hesabında başarılı olmasını ama bu hesabını yapıyor, bunu simüle ediyor. Bu simülasyonu hayata geçirmeye çalışıyor.

Önümüzde görmemiz gereken olguyu görmezden gelemeyiz. Amerika bu bölgeden çekilecek ama çekilişini bile zararsız atlatmaya çalışacak. Bunu görmek zorunda Türk hükümeti. Türk hükümetinin kararlılığı, Türk devletinin kararlılığı bölgedeki şekillenmede belirleyici olacaktır."

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler