Ormana Rant Köyü

Orman içine AVM yapılıyor.

Ormana Rant Köyü

Zekeriyaköy’de 650 dönüm ormanlık arazi için planlanan “Köy” projesi inşaatı yargı sürecine rağmen başladı. Bin 198 konut ile alışveriş merkezi gibi sosyal alanları kapsayan projede, henüz tamamlanmayan evler satışa çıkarıldı. Gözler önümüzdeki günlerde Danıştay’dan çıkacak karara çevrildi.
Sarıyer Zekeriyaköy’de, köylülerin arsalarının kamulaştırılmasıyla 650 dönüm araziye kurulan 15. Hava Füze Üssü, 2010’da boşaltılmıştı. TOKİ 3. derece SİT alanı sayılan araziyi, ilk sahiplerine iade etmek yerine Emlak Konut’a devretti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2012’de söz konusu alanı yerleşime açan bir imar planı hazırladı. TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, planın iptali için dava açtı. Emlak Konut yargı sürecine rağmen projeyi başlattı, Siyahkalem Mühendislik “Köy” adını verdikleri konut projesini uyguluyor. Siyahkalem, AKP iktidarı döneminde aldığı büyük çaplı kamu ihaleleriyle gündeme gelen bir şirket. Bu sırada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay’ın durdurma kararına karşı 2013’te imar planlarını yeniledi. Yeni yerleşim planları da yargıya taşındı. Danıştay ilk dava için 2014’te karar verdi. Bölgenin ormanlık arazi olduğunu kaydeden Danıştay, yapılaşmaya imkân veren imar planlarının yürütmesini durdurdu. Danıştay ayrıca arazinin Orman Genel Müdürlüğü’ne iade edilmesi gerektiğini kaydetti.
Yeni planlar için açılan ikinci davayla ilgili süreç ise devam ediyor. Hazırlanacak bilirkişi raporunun ardından Danıştay’ın karar vermesi bekleniyor.
CHP’Lİ BELEDİYE RUHSAT VERDİ
CHP’li Sarıyer Belediyesi, Danıştay’ın ilk plana verdiği durdurma kararını göz ardı ederek Temmuz 2014’te projenin ilk etabı için ruhsat verdi. Belediye, halkın büyük tepkisine ve yeni planla ilgili yasal sürece rağmen daha sonra ikinci etap için de ruhsat hazırladı. Emlak Konut ve Siyahkalem, Danıştay’dan çıkacak kararı beklemeden projenin inşaatına başladı. Alışveriş merkezi binasının büyük oranda inşa edildiği ve bölgede çok sayıda ağacın kesildiği görüldü. Sarıyer Doğa Girişimi Başkanı Hakan Ganimgil, projeyi Aydınlık’a anlattı.
‘MENFAAT KOALİSYONU’
İstanbul’un özellikle Sarıyer ilçesinin büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğunu belirten Ganimgil, şöyle konuştu: “Doğanın yıkımı, haksız kazanç ve rüşvet konusunda, CHP’li Sarıyer Belediyesi ile AKP’li şirketler bir menfaat koalisyonu kurmuş vaziyette. AKP-CHP koalisyonu ile CHP’li belediyeden beslenen sahte sol örgütlerin katılımıyla büyük bir saadet zinciri kurulmuştur. Bu, 3. Köprü, 3. Havalimanı ile birlikte İstanbul’un son yeşilinin yok edilmesi projesidir. AKP’nin önümüzdeki 10 yıllık yegâne rantı bu alandadır.”
ORMAN İÇİNE AVM
Reklamları yayımlanan “Köy”ün bir de internet sitesi bulunuyor. Burada yer alan bilgilere göre,“Köy”de Çarşıköy adlı bir alışveriş merkezi, sinema salonu, spor alanı bulunuyor.
Kaynak: (Aydınlık Gazetesi)

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler