Özel uçakla Pentagon'da sır gezi!

Aydınlık’a açıklamalarda bulunan Suriyeli kaynaklar, ABD’ye giden PYD yöneticisi İlham Ahmed’in özel uçakla Kobani’den alındığını belirtti.

Özel uçakla Pentagon'da sır gezi!

PYD’nin Pentagon’dan aldığı talimat doğrultusunda Nisan ayında Deyrezzor’a saldırması bekleniyor.

Başını YPG’nin çektiği Suriye Demokratik Güçleri, Rakka’nın yanı sıra, Deyr Zor için de kullanılacak. ABD, PKK/PYD’ye daha çok askeri yardım yapacak. Ayrıntılar PYD’nin önemli ismi İlham Ahmed’e bir ay süren ABD gezisinde bildirildi.

Aydınlık, Suriye’deki güvenilir kaynaklardan, PKK/PYD’nin önemli isimi İlham Ahmed’in bir ay süren ABD gezisinin perde arkasına ilişkin önemli bilgilere ulaştı. Suriye Demokratik Konseyi Eş Başkanı İlham Ahmed, Kandil’in Suriye’ye gönderdiği en önemli figürlerden. Doğrudan PKK’ya bağlı. Son dönemdeki temas trafiğiyle PYD Eş Başkanı Salih Müslim’den daha fazla ön plana çıktı. İlham Ahmed örgütün çelik çekirdeğinden. PKK’nın Kandil’deki liderlerinden Sabri Ok, Ahmed’in Suriye’deki faaliyetlerindeki en önemli organizatörü. Ok, PKK sistemini Suriye’ye uygulayan isim olarak biliniyor. Vergi toplama, silah ticareti, ABD silahlarının uygun yollardan Türkiye’ye transferini Sabri Ok belirliyor. Ok, Suriye’de PKK lehine korsan devlet yaratmak için ciddi faaliyet yürütüyor. Projenin bir ayağı da Kandil kökenli Ahmed’in Suriye’deki ağırlığının artırılması. Ahmed’in bu açıdan yürüttüğü temaslar dikkat çekici.

ÖZEL TARİFELİ SEFER

İlham Ahmed, 17 Ocak’ta ABD’ye gitti. Yaklaşık bir ay Washington’da kaldı. Ahmed’in ABD’ye ayak bastığı tarihte Donald Trump henüz başkanlık koltuğuna oturmamıştı. Ekibi geçiş dönemini planlama konusunda hazırlıklar yürütüyordu. Ahmed, bu kapsamda ABD’de misafir edildi. Ahmed, Kobani’den (Ayn el Arap) ABD’ye özel uçakla gitti, özel uçakla döndü. ABD temaslarının sonuçlarını PKK’nın Suriye kanadı PYD yetkililerine Öcalan posteri altında 18 Şubat’ta düzenlenen toplantıda anlattı. ABD temaslarından çıkan “ev ödevleri”yle ilgili uzun bir sunum yaptı. Toplantı ABD’nin askeri üssünün de bulunduğu Suriye’nin Haseke iline bağlı Rumeylan’da yapıldı.

İLHAM’IN TEMASLARI

Ahmed, Washington’da Trump ekibiyle ve kongreden etkili isimlerle görüştü. Ahmed’in gündeminde Cenevre’de, politik bir muhatap olarak kabul edilme talebi vardı. Amerikan tarafı, Cenevre’ye katılmak gibi siyasi talepleri ikinci planda değerlendirerek PYD/YPG’ye yeni görevler çıkardı. ABD’nin Suriye’de PYD için şu aşamada çizdiği rol IŞİD’e karşı savaşmak. Bu plan olgunlaşmadan, PYD’nin siyasi taleplerine yeşil ışık yakılması beklenmiyor. ‘Önce IŞİD’e karşı savaş, sonra özerklik...’ ABD’nin sıralaması bu şekilde işliyor. Bu kapsamda PYD’li İlham Ahmed’e “Suriye’ye size destek olmak için daha çok asker göndereceğiz” sözü verildi.

Rumeylan’daki toplantıda İlham Ahmed Amerika’nın taleplerini sıraladı. Buna göre; ABD, Haseke yakınlarındaki yeni üssüne daha çok asker gönderecek. Askerler önce Kuveyt’te ardından Suriye’ye nakledilecek. Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) silah desteği artacak. Bölgedeki Arap aşiretleriyle koordinasyon sıkılaştırılacak. Daha çok Arap aşiretinin SDG’ye çatısı altına girmesi sağlanacak. YPG varlığı bu yolla kamufle edilecek. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Deyr-i Zor için düğmeye basılacak. Olası takvime göre, Deyr-i Zor harekatının Nisan ayında başlaması planlanıyor. Bu operasyonla bölgedeki petrol yatakları SDG’nin, dolayısıyla PKK/PYD’nin denetimine geçmiş olacak. Suriye ordusu Haseke’de olduğu gibi çembere alınacak.

ZOR DİYAR DEYREZZOR

Suriye ordusunun ülkenin en doğusundaki kilit önemdeki askeri varlığı Deyr Zor’da. Krizin başından beri Şam, Deyr Zor’u bırakmadı. Ülkeyi birleştirmek için Deyr Zor ve Kamışlı’daki askeri varlık, kritik önemde. Suriye bu noktalardan birleştirilecek. Buranın önemini bilen ABD, Eylül 2016’da koalisyon uçaklarıyla Deyr-i Zor’da konuşlu Suriye ordusu birliklerini “sehven” vurmuştu! Saldırıda 80 Suriye askeri öldürüldü. Bu saldırı sonrasında IŞİD, Deyr Zor’da avantajlı konuma geçti. IŞİD ikinci dalga saldırısını ise 16 Ocak’ta başlattı. Ancak Suriye ordusunun büyük gayretiyle saldırı çökertildi. ABD’nin Suriye’de defalarca uyguladığı senaryo hep aynıydı: Önce IŞİD alacak, ardından ABD’nin kara gücü kurtarıcı olarak bölgeye girecek.

TRUMP’IN SURİYE PLANI

16 Şubat’ta Pentagon’dan bir yetkili CNN International’a yaptığı açıklamada, “Suriye’ye askeri birliklerin gönderilme ihtimali bulunuyor” demişti. 17- 19 Şubat tarihlerinde toplanan Münih konferansında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da “ABD’ye sahaya özel kuvvetlere bağlı askerler göndermeleri önerisinde bulunduk” dedi. Ardından ekledi: “IŞİD ile mücadele, PKK’yı ve PYD’yi meşrulaştırıcı faktör olmamalı.” Ankara’nın unuttuğu şey, Amerika askerlerini Suriye’ye PYD/YPG’ye destek çerçevesinde yolluyor. Trump’un Deyr-i Zor ve Rakka hesapları, YPG’nin askeri olarak desteklenmesini öngörüyor. Suriye’deki denklem, ne kadar çok ABD askeri o kadar YPG’nin kuvvetlenmesi şeklinde çalışıyor.

aydinlik.com.tr

Tarih:
Diğer Haberler