Petkim'de süresiz eylem kararı!

Petkim’de çalışan Petrol-İş üyesi 2 bin işçi toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine eylemlerinin dozunu artırma kararı aldı.

Petkim'de süresiz eylem kararı!

Petrol-İş Sendikası, örgütlü olduğu İzmir Aliağa'daki Petkim Petrokimya Holding AŞ ile 1 Ocak'tan beri yaptığı toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan iş bırakma eylemlerini artırma kararı aldı. İşçiler, grev yasağı kapsamında olan işyerinde süresiz iş bırakma ve nöbet eylemlerine bu sabah 7.30'da fabrikada toplanarak başladı.

Arabuluculuk dahil tüm süreçlerin sona erdiği Petkim ile Petrol-İş Sendikası arasında toplusözleşme görüşmelerinde süreç Yüksek Hakem Kurulu'na taşındı. Petkim işçisi, toplusözleşme görüşmelerinin tıkanmasına tepki olarak 12 Haziran'dan bu yana ara ara 2 saat iş bırakma eylemleri yaparken taraflar arasındaki görüşmeler de devam etti. En son geçen cuma günü yapılan görüşmede de uzlaşmaya varılmadı. Grev yasağı olan fabrikada işçiler, uluslararası anlaşmalardan doğan haklarına dayanarak, bugün süresiz olarak iş bıraktı. Fabrikada da nöbet tutacak olan işçiler taleplerine yanıt verene kadar eylemlerine devam edecek.

Sürece ilişkin Aydınlık'a bilgi veren Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Ahmet Kabaca, toplusözleşmeyi masada çözüme kavuşturmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Petkim, kamudan özelleşen bir işyeri. Yaklaşık 2 bin üyemiz var. Bu işyerinde grev uygulama hakkımız yok, grev yasağı uygulaması kapsamında olan bir işyeri. Sözleşmemizi masada yapılan bir anlaşmayla imzalamak istiyoruz. Aynı anlayışı ve özveriyi işverenimizden de bekliyoruz. Yüksek Hakem Kurulu'nun bitireceği toplusözleşmeyi asla kabul etmiyoruz. Kendi irademiz dışında birilerinin sözleşmeyi imzalayıp dayatmasını kabul edemeyiz. 2 bin kişilik petrokimya sektöründeki bir sözleşmenin Yüksek Hakem Kurulu'nda bitmesinin bu işyerinde çalışma barışını ve huzurunu bozacağını düşünüyoruz. Bu işyerinde mutlaka toplusözleşmenin masada imzalanması gerektiğini söylüyoruz. İşverenin bizim kabul edemeyeceğimiz tekliflerini geri çekmesi gerekiyor.”

TAŞERON FİRMA İTİRAZI

Toplusözleşmede anlaşılamayan ücret ve sosyal haklara ilişkin maddeler kaldığını belirten Kabaca, 2 yıllık sözleşmede anlaşmak istediklerini işverenin ise 3 yıllık sözleşme talebi olduğunu belirtti. İşverenin bazı idari maddelerde de değişiklik yapmak istediğini söyleyen Kabaca, “Mevcut idari maddelerimizi kazanılmış hak olarak görüyoruz. Çalışma düzenimizin kurallarını kökten değiştirecek herhangi bir değişiklik yapılmasını kabul etmiyoruz. İşveren bizim yaptığımız bazı işleri taşeron firmalara yaptırmak istiyor. Bizim asla kabul edemeyeceğimiz bir madde bu. Ücretler konusunda da biz artışların altışar aylık yapılmasını istiyoruz işveren yıllık olmasını istiyor. İşverenin en son teklifi ücretlerde yıllık yüzde 10 artış, biz ise altı aylık dönem için yüzde 17 artış talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay da geçen cuma günü yapılan görüşmelerde de uzlaşma olmayınca sözleşmenin tıkanma sürecine girdiğini belirtti. Bunun üzerine aralıksız eylem yapma kararı aldıklarını ifade eden Oktay, “İşverenin taleplerimize cevap verecek noktaya gelmesi için elimizden ne geliyorsa o tavrı ortaya koyacağız” diye konuştu.

Tarih:
Diğer Haberler