PKK'lı Canlı Bombalara Psikotrop İlaç Veren Doktor Çetesi Yakalandı!

PKK'lı canlı bombalara kanser, hematoloji, epilepsi ve psikotrop ilaç veren eczacı ve doktor çetesi yapılan operasyonlarda çökertildi.

PKK'lı Canlı Bombalara Psikotrop İlaç Veren Doktor Çetesi Yakalandı!

İstanbul merkezli 32 ilde düzenlenen sahte reçete operasyonunda 18’i doktor, 30’u eczacı 109 kişi gözaltına alındı. Çetenin kanser, hematoloji, epilepsi ve psikotrop alanlarında kullanılan, oldukça yüksek fiyatlı ilaçları sahte reçeteyle alarak Irak, Suriye, Özbekistan ve Hindistan’a gönderdikleri belirlendi. Çetenin yaklaşık 300 milyon liralık vurgun yaptığı belirlendi. Çete içerisindeki bazı kişilerin PKK’ya da ilaç verdiği öne sürüldü. Polis, ele geçen Psikotrop ilaçlarını başta Suriye ve Irak’ta konuşlu örgütlerin canlı bomba hazırlamada kullandıklarını yönünde bilgilere ulaştı.

 

BİR SURİYELİ’DEN 266 KİŞİYE

 


İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçak- çılık Şube Müdürlüğü ekipleri 8 ay önce düzenledikleri bir operasyonda Suriyeli bir kişide sahte ilaçlar ele geçirdi. Suriyeli’nin bağlantılı olduğu kişilerle ilgili yapılan telefon ve fiziki takipte polis 266 kişiye ulaşan bir ilaç çetesiyle karşılaştı.

 

ÇETENİN ÇALIŞMA YÖNTEMİ

 

Polisin tespitlerine göre; çeteyi daha önceden emniyette bazı suçlardan kaydı bulunan B.A ile birlikte 5 kişi yönetiyordu. Bunlardan 2’si Suriyeliydi. Çetenin bağ- lantı kurduğu 32 ildeki doktorlar kanser, hematoloji, epilepsi ve psikotrop alanlarında kullanılan ilaçlara sahte reçete hazırlıyordu. İlaçlar bağlantılı olan eczacılardan alınıyordu. İlaçların parası SGK’dan alınırken, ilaçlar da savaş bölgeleri olan Irak ve Suriye’nin yanısıra Özbekistan ve Hindistan’a gönderiliyordu.

 

SGK’YI DOLANIRDILAR

 

Yapılan incelemede çetenin SGK’dan 250 milyon lira ilaç parası aldığı saptandı. Takip yürütülürken yapılan ara operasyonlarda da 150 bin kutu ilaç ele geçirildi. Bu ilaçların değerinin de 40 milyon lira olduğu belirtildi. Yapılan tespitlerin ardından dün sabah saatlerinde İstanbul ile birlikte 32 ilde 2500 polisin katılımıyla operasyon baş- latıldı. Gözaltı listesindeki 266 kişinin adreslerine girildi. Elebaşı B.A, 18’i doktor, 30’u eczacı 109 kişi gözaltına alındı. Diğer kişilerin yakalanması için çalışmalar devam ederken, operasyonda çok sayıda ilaç yurtdışına gönderilmek istenirken ele geçti.

 

PKK’YA İLAÇ GÖNDERDİLER

 


Çete içerisindeki bazı kişilerin Suriye ve Irak’taki PKK unsurlarına ilaç gönderdiği de iddia edildi. Polis, ele geçen psikotrop ilaçlarına dikkat çekti. Polis, başta Suriye ve Irak’ta konuşlu canlı bomba eylemleri düzenleyen örgütlerin, canlı bomba hazırlamada bu ilaçları kullandıkları yönünde bilgilere ulaştı. İstanbul dışında yakalanan kişilerin uçaklarla getirildiği belirtilirken, İstanbul’da yakalanan şüpheliler yapılan sağlık kontrollerinin ardından emniyete götürüldü.

 

İLAÇLARIN ÖZELLİĞİ NEDİR?

 


Psikotrop madde ya da psikoaktif madde, asıl olarak merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren ve beynin işlevlerini değiştirerek algıda, ruh hâlinde, bilinçlilikte ve davranışta geçici değişikliklere neden olan kimyasal maddelerdir. Bu ilaçlar eğlence amaçlı olarak bilerek bilinç düzeyini değiştirmek, entojen olarak ritüel ve spiritüel amaçlı, zihni incelemek amaçlı ya da tedavi amaçlı ilaç olarak kullanılabilir. Psikotrop maddeler bilinç düzeyinde ve ruh hâlinde, kullanıcının zevkli bulacağı ya da farkındalığı artıracağı değişiklikler yaratabileceğinden birçok psikotrop madde risklerine ve olumsuz sonuçlarına rağmen aşırı derecede kullanılmaktadır. Dünya üzerinde birçok hükümet ilaç üretimi ve satışları üzerine sınırlamalar getirerek aşırı kullanma ve bağımlılığı azaltmaya çalışmaktadır.

 

(Aydınlık)

Tarih:
Diğer Haberler