PKK’nın zehir güzergahı: Balkan hattı

İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı raporda PKK’nın uyuşturucuyu yurtdışına Balkanlar üzerinden gönderdiği belirtildi.

PKK’nın zehir güzergahı: Balkan hattı

PKK terör örgütünün en önemli gelir kazançlarından biri olan uyuşturucuya karşı güvenlik güçleri hız kesmeden operasyonlarına devam ederken, İçişleri Bakanlığı ise hazırladığı “Narkoterörizm ile mücadele, uyuşturucu ve PKK/KCK” raporunda önemli tespitlerde bulundu.

Terör örgütü PKK/KCK’nın uyuşturucudan elde ettiği gelirlere ilişkin olarak “PKK/KCK terör örgütünün sadece Afganistan’dan Avrupa’ya giden Afgan eroininden yıllık 50 ile 100 milyon Dolar arasında bir gelir elde ettiği uluslararası yayınlarda yer almakla birlikte, bu gelirin toplamda 1,5 milyar Doları bulduğu tahmin edilmektedir” bilgisine yer verildi.

Raporda PKK’nın uyşturucu trafiği için kullandığı rota ise şöyle tarif ediliyor: “PKK/KCK terör örgütünün teşkilatlanması göz önüne alındığında; yurtdışı teşkilatının, Ortadoğu’dan Batı Avrupa ülkelerine kadar uzandığı görülmektedir. Bu geniş alan, dünyanın en önemli uyuşturucu madde ticareti güzergahlarından birisi olan ‘Balkan Rotası’nın tamamını kapsamaktadır. Yoğun uyuşturucu madde akımının geçtiği bu rota üzerinde teşkilatlanması bulunan PKK/KCK terör örgütü, ürettiği veya kaynağından temin ettiği uyuşturucu maddeleri bu güzergah üzerinden kolaylıkla nakledilebilmektedir.”

500 MİLYON DOLAR GELİR

24 Temmuz 2015’te PKK’ya karşı başlayan kapsamlı operasyonlarda başta Lice kırsalı olmak üzere birçok yerde tonlarca Hint keneviri ele geçirilmişti. Hint kenevirinden terör örgütünün elde ettiği kazancın 500 milyon doları bulduğu ifade edilen raporda, “Örgüt, yasadışı kenevir ekimini, bu alanın en kazançlı yöntemi olarak görmektedir. Bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu kırsalında kenevirden elde ettiği esrar ticaretinden büyük gelir elde eden örgüt, bu süreci bizzat organize etmenin yanı sıra köylülere ve bölge insanına kenevir ektirmekte veya kenevir ekimine teşvik etmekte, üretilen esrardan komisyon almaktadır. Bizatihi içerisinde yer aldığı esrar imal ve ticaretinin tamamından, bölge halkının üretim faaliyetinden ise % 50 oranında pay aldığı tespit edilmiştir. Örgütün bu alanda yılda 500 milyon dolar gelir sağladığı değerlendirilmektedir” denildi.

AVRUPA’DA ELE GEÇİRİLEN UYUŞTURUCUNUN YÜZDE 80’İ PKK’NIN

İçişleri Bakanlığının raporunda PKK’nın Avrupa’daki uyuşturucu ağı için ise şöyle deniliyor: “Almanya Başsavcılığı, Avrupa’da yakalanan uyuşturucunun %80’inin PKK ile bağlantısı olduğunu öne sürmüştür. Son yıllarda İnterpol; Almanya, İtalya, Hollanda ve İspanya’da yer alan çeşitli Kürt grupların uyuşturucu ticaretini takip etmiştir ve bu grupların PKK ile ilişkileri olduğu düşünülmektedir. PKK, Türkiye ve Kuzey Irak’ta uyuşturucu laboratuvarlarını işleten grup olarak bilinmektedir. Operasyonları desteklemek için tek tek hücreler tarafından yapılan uyuşturucu imal ve ticaretinin yanı sıra PKK, Batı Avrupa’daki Kürt uyuşturucu tacirlerinden de vergi almaktadır. PKK/KCK; AB Ülkeleri için en tehlikeli uyuşturucu olarak kabul gören ve 2016 yılında AB ülkelerindeki uyuşturucuya bağlı ölümlerin %82’sine neden olan opioidlerin kaçakçılığını koordine eden en büyük terör örgütüdür.”

KUZEY IRAK’TAKİ LABORATUVARLAR

PKK’nın ağır darbeler aldığı hendek operasyonları sırasında örgütün uyuşturucu baronları ile de ilişkisi gündeme gelmişti. Özellik Yüksekova’daki operasyonlar sırasında İstanbul’dan gelen ve uyuşturucu ticaretinde bulunduğu değerlendiren bazı ‘iş adamlarının’ operasyonların durdurulması için ricacı olduklarını o dönem Aydınlık gazetesi kamuoyunun gündemine taşımıştı. Yüksekova Kuzey Irak’taki uyuşturucu laboratuvarlarında üretilen eroin için geçiş kapısı olarak değerlendirilmekte. Raporda Kuzey Irak’ın örgüt açısından önemi de “Şimdiler de ise Kuzey Irak kamplarında ve ülkemiz sınırına yakın sınır ülke köylerinde uyuşturucu imal ederek nihai pazara sunmaktadır. Bilhassa Afgan afyonunu işleyerek elde ettiği eroinin Avrupa pazarında arzına büyük önem vermektedir” diye yazıldı.

DEŞİFRE OLMAMIŞ MİLİTANLAR KULLANILIYOR

PKK terör örgütünün en önem verdiği işlerin başında yer alan uyuşturucu ticaretinde deşifre olmamış militanlarını kullandığı vurgulanarak “Güney Amerika’daki uyuşturucu kartellerinin dağıtımında uyguladığı yöntemleri, PKK/ KCK terör örgütü Avrupa ülkelerinde rahatlıkla uygulamaktadır. Güney Amerika’daki kartellerin kullandıkları paravan şirketleri ile maaşlı dağıtım elemanlarının yerine, PKK/KCK terör örgütü siyasi amaçlı dernekleri ve deşifre olmamış militanlarını kullanmaktadır” bilgisine yer verildi.

Kaynak: Aydınlık

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler