Şeker fabrikaları özelleştiriliyor: 14 fabrika satışta!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı dün yaptığı duyuruda 14 şeker fabrikasının 18 Nisan’a kadar satılacağını ilan etti.

Şeker fabrikaları özelleştiriliyor: 14 fabrika satışta!

TSK, Afrin’de terör unsurlarına yönelik mücadele ederken AKP Hükümeti stratejik kurumların satışı için düğmeye bastı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (Türkşeker) ait 14 fabrikanın özelleştirilmesine ilişkin ihale sürecinin başladığını duyurdu. Dün akşam ÖİB’nin internet sitesinde yayımlanan ihale ilanına göre; Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpulu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikaları “satış” yöntemi ile ayrı ayrı özelleştirilecek. Son teklif verme tarihi 3 Nisan olarak belirlenirken Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal şeker fabrikaları için son teklif verme tarihi 11 Nisan; Afyon, Alpulu, Burdur, Elbistan, Muş şeker fabrikaları için son teklif verme tarihi 18 Nisan olarak ilan edildi.

Öte yandan ÖİB, Türkşeker’e ait bazı fabrikaların özelleştirilmesine yönelik yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Türkşeker’in özelleştirmeye hazırlanmak amacıyla 2000 yılında özelleştirme kapsamına, 2008’de ise özelleştirme programına alındığı anımsatıldı. İhale sürecinin başlatıldığına yer verilen açıklamada, özelleştirme yapılırken söz konusu fabrikalarda çalışanların ve pancar ekimi yapan çiftçilerin korunması, fabrikalarda üretimin devamlılığının temel ilke olarak ele alındığı ve bu konularda ihale belgelerinde önemli düzenlemeler yapıldığı savunuldu.

ÇALIŞANLAR NE OLACAK?

Çalışanların haklarının korunmasına yönelik olarak, özelleştirilecek fabrikalarda çalışan memurlara diledikleri takdirde Türkşeker’e ait diğer fabrikalarda çalışma, tüm özlük hakları korunarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil olma, özelleştirilen fabrikalarda yeni yatırımcılar ile çalışabilme gibi seçenekler sunulduğu belirtildi. Ayrıca daimi ve geçici işçilere ise emeklilik hakkını henüz elde etmeyenler açısından Türkşeker’in diğer fabrikalarında çalışma, ilgili mevzuat çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yılda 12 ay çalışma, fabrikalarda çalışmaya devam etmek isteyenlere Türkşeker tarafından tüm yasal hakları ödendikten sonra alıcı ile çalışmaya devam edebilme daha sonraki dönemde emeklilik hakkını kazanmadan önce kamuya geçmek istemeleri halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilme gibi olanaklar tanındığı ifade edildi.

"HEDEF ÜRETİMİN DEVAMI"

Mevcut durumda Türkşeker’e pancar temin eden çiftçilerin mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edeceğine değinilen açıklamada, alıcılara mevcut çiftçilerle asgari 5 kampanya dönemi boyunca pancar üretim sözleşmelerini devam ettirme zorunluluğu getirildiğine dikkat çekildi. Bu düzenlemeyle mevcut tüm çiftçilere pancar üretim sözleşmelerini devam ettirme imkanı sağlanacağı vurgulandı. Fabrikalarda üretim devamlılığı ve zorunluluğu getirildiği belirtilerek, “Şeker üretimi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan arsa ve araziler ihale dışında tutulmuştur. Taşınmazları ihale kapsamı dışında tutulmaktadır” denildi. (Aydınlık)

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler