Söz’ün Son Kadını Belgesel Oldu

KKTC’deki ilk Türk kadın gazetecimiz Bedia Okan’ın hayatı belgesel oldu.

Söz’ün Son Kadını Belgesel Oldu

KKTC’deki ilk Türk kadın gazetecimiz Bedia Okan’ın hayatı belgesel oldu.

KKTC’de yayımlanan Söz gazetesinde, 13 yaşında muhabirliğe başlayan ilk Türk kadın gazetecimiz Bedia Okan’ın yaşamı belgesel oldu. KKTC İzmir Başkonsolosluğu, Kıbrıs Yakın Doğu Ünivesitesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmir Türk Kültür Derneği’nin işbirliğiyle ‘Söz’ün son kadını Bedia Hanım’ adlı belgesel İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Lokali’nde seyircilerle buluştu. Gösterime 1920 doğumlu Bedia Okan da katıldı.

 

Bedia Okan, gösterim öncesi anılarını katılımcılara anlattı. Okan, “Babamla Denktaş’ın sohbetlerini dinleyerek büyüdüm. İlk eğitimimizi onlardan aldık” dedi. 23 yaşında Halkın Sesi adlı bir gazete çıkartmaya başladığını anlatan Okan, şöyle konuştu: “Biz milliyetçiliği anlattık. İngiliz sömürgeciliğini yazdık. Zamanında tatile çıkacak öğrenciler Türk bayrağını öper öyle tatile çıkardı. Türk’ü sevmeyi gençlere böyle öğrettik. Üretici tarlayı nasıl çapalar, tohumu nasıl eker, nasıl korur gibi bilgileri yazdık. Köylü bizi çok severdi. Halkın içindeydik.” Bedia Okan, gençlere ileteceği en önemli mesajının ne olduğunu da söyledi: “Gençler Türk olduğunu bilmeliler, içlerinde hissetmeli ve Türklüğü ile gurur duymalılar” dedi.

 

SÖZ GAZETESİ

Söz gazetesi 1912 yılında Kıbrıs’ta yayın hayatına başladı. Rauf Denktaş’ın arkadaşı Mehmet Remzi Okan tarafından yayınlanan gazete ilk Türkçe gazete olmanın dışında Latin harflerini kullanan ilk gazete olma özelliğini de taşıyor. Gazete, milliyetçi bir çizgi, İngiliz sömürgeciliğine karşı bir tutum içindeydi. Ayrıca, Remzi Okan’ın Atatürk’le irtibat halinde olduğu da biliniyordu.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler