Türkiye’deki Yunan üsleri

Yunanistan, Türk adalarındaki askeri üslerine top ve uçaksavar gibi ağır silahlar yerleştirdi. Namlular ise Türkiye’ye çevrilmiş durumda...

Türkiye’deki Yunan üsleri

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Yunanistan’ın İzmir, Aydın ve Muğla illerinde 10 üs kurduğunu ve bu üslerin 13 yıldır faaliyette olduğunu söyledi. Yalım, yaptığı açıklamada, 2004 yılında tesis edilmeye başlanan Yunan askeri üslerindeki asker sayısının, Katar’daki üsse gönderilmesi planlanan Türk askerinin sayısından daha fazla olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

10 ÜS

Türkiye’de Yunan askerlerinin konuşlu olduğu 6 kara üssü, 2 deniz üssü ve 2 helikopter üssü, 2004’den beri tam 13 yıldır faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürüyor. İzmir Koyun Adası’nda tesis edilen Yunan kara üssünde 1 Tabur Görev Kuvveti konuşlandırılmış. İzmir Venedik kayalıklarına da deniz feneri yerleştirilmiş. Ege Denizi’nin ortasında bulunan Venedik Kayalıkları gözetleme maksadıyla kullanılıyor. İzmir Koyun Adası’na deniz ve helikopter üssü de kurulmuş. Deniz üssünde Yunan SAT Komandoları da görev yapıyor. Aydın Eşek Adası, Aydın Bulamaç Adası ve Aydın Hurşit Adası’ndaki kara üslerine birer tabur olmak üzere toplam 3 Tabur Görev Kuvveti konuşlandırılmış. Aydın Eşek Adası’na deniz ve helikopter üssü de kurulmuş. Deniz üssünde Yunan SAT Komandoları da görev yapıyor. Muğla Kalolimnoz Adası ve Muğla Keçi Adası’ndaki kara üslerine birer tabur olmak üzere toplam 2 Tabur Görev Kuvveti konuşlandırılmış.

 

6 TABUR ASKER 

Mevcut durum itibarıyla İzmir, Aydın ve Muğla illerinde bulunan Yunan askeri üslerinde toplam 6 Tabur Görev Kuvveti bulunuyor. Yunan askeri üslerindeki asker sayısı 4 binin üzerinde. Yunan askerlerinin terhis durumuna ve çevre adalardan yapılan asker takviyesine bağlı olarak asker sayısı zaman zaman azalıp çoğalıyor. Anılan adaların dışındaki Türk adalarında ise sınırlı miktarda Yunan askeri var. Yaz ve kış mevsimlerinde asker sayısı değişiyor.

AĞIR SİLAHLAR YERLEŞTİRİLDİ

 

Yunanistan, Türk adalarındaki askeri üslerine top ve uçaksavar gibi ağır silahlar yerleştirdi. Top ve uçaksavarların namlusu Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Adalarımızdaki Yunan askeri üsleri, Türkiye’ye yönelik askeri harekat için ileri karakol olarak tahkim edilmiş.

Adana İncirlik üssü başta olmak üzere Türkiye’deki askeri üsleri kullanan yabancı ülke askerleri ve hava araçlarının gelişi, gidişi ve Türk hava sahasının kullanımı için önceden izin almak gerekiyor. İlgili ülkenin Ankara Büyükelçiliği tarafından bir hafta öncesinden başvuru yapılarak Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan izin alınıyor. Ancak Türkiye’deki Yunan askeri üsleri tamamen Yunanistan’ın kontrolünde. İpini koparan Yunan siyasetçi veya askeri hiçbir izin almadan askeri üslere girip çıkıyor. Yunan hava araçları hiçbir engelleme ile karşılaşmadan Türk hava sahasını kullanıyor.

Tarih:
Diğer Haberler