Türkiye'nin ABD'ye Yaptırımı: S-400

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, hem S-400’ler hem de siyasal süreç hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkiye'nin ABD'ye Yaptırımı: S-400

Türkiye Atlantik sisteminden adım adım koparken, Atlantik’in yerli ve yabancı sözcüleri bu kopuş sürecini baltalamak adına her türlü manipülasyonu yapmaya devam ediyor.

S-400 almanın ABD ile ilişkileri gereceği ve müttefikimizi (!) kaybedeceğimiz bu sözcülerce dillendiriliyor.

Oysaki ABD bizim müttefikimiz değil, düşmanımız. Üstüne üstlük, ABD ile aramızda en az S-400’den başka PKK/PYD meselesi, sözde Kürdistan gibi birçok mesele daha var… Her seferinde “aman Amerika’yı kaybetmeyelim” diyen bu kişiler, esasında kendi hayat alanlarını kaybetmemeye çalışıyorlar. Ancak çabaları nafile. Esas mesele, Türkiye’nin hayat alanıdır, tam bağımsızlığıdır ve Türkiye bu yolda önemli adımlar atmaktadır.

Değerli komutanımız Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, hem S-400’ler hem de siyasal süreç hakkında önemli bilgiler verdi.
Karataş, “Türkiye PKK/KCK ve PYD/YPG’ye kara gücüm diyen, 21 Mart 1999’dan beri FETÖ elebaşına ev sahipliği yapan, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olan ülke ve ülkelere karşı bazı yaptırımlar uygulayacaktır. Bunlardan birine örnek olarak siyasi karar gerektiren Rusya’dan S400 alımı gösterilebilir.” dedi.

S-400’LER DÜŞMANLARA KARŞI KULLANILACAK
S400’lerin bir hava savunma sistemi olup, saldırı silahı olmadığını belirten Karataş, “Türkiye’nin özellikle 1990’lı yıllardan itibaren eksikliğini hissettiği uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sisteminde önemli bir boşluğu dolduracaktır. Çok açık bir şekilde ‘ülkemize, anavatanımıza’ tehdit teşkil edecek ve saldıracak düşmanlara karşı kullanılacaktır. Bu şu anlamı taşımaktadır; Havadan gelebilecek bir saldırıya karşı kimden gelirse gelsin yani ‘düşman ülke’ tehditlerine karşı kullanılacak bir sistemdir.” ifadelerini kullandı.

S-400'lerin üç farklı bölgeye yerleştirilmesi simülasyonu.
S-400'lerin üç farklı bölgeye yerleştirilmesi simülasyonu.
S-400'lerin Ankara-Çiğli-Diyarbakır'a yerleştirilmesine ilişkin bir başka harita. Simülasyonlar bir fikir vermek için hazırlanmıştır. Çok farklı değerlendirme kriterlerine ve planlara göre asli ve tali yerleşim yerleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır, yapılacaktır.
S-400'lerin Ankara-Çiğli-Diyarbakır'a yerleştirilmesine ilişkin bir başka harita. Simülasyonlar bir fikir vermek için hazırlanmıştır. Çok farklı değerlendirme kriterlerine ve planlara göre asli ve tali yerleşim yerleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır, yapılacaktır.

Karataş’ın açıklamalarının devamı şöyle: “S-400’ler, Türkiye’nin öncelik stratejik hedeflerinin savunmasında kullanılacak şekilde konuşlandırılacaktır. Yani tehdit değerlendirilmesine uygun Türkiye’nin başkentine, doğu-batı, güney-kuzey her bölgesine konuşlandırılabilir. Sistemlerin hareketli (mobil) olması Türkiye’ye bu harekât elastikiyetini kazandıracaktır. Türkiye’nin coğrafi özellikleri nedeniyle her sistemin yerleştirildiği yer ve coğrafi şartlar S-400’lerin başlangıçta açıklanan teknik değerlerinin arazi şartlarına göre yeniden hesaplanmasını zorunlu kılmaktadır. Haritalarda gösterilen değerler azami ve arazi engebeleri dikkate alınmadan hazırlanmış olup, gerçek değerler ise sistemlerin yerleştirileceği bölge/bölgelere göre değişiklik gösterecektir."

S-400 HAVA SAHAMIZIN KORUNMASI AÇISINDAN CAYDIRICI
“Unutulmaması gereken bir diğer konu S-400’lerinin kendi öz savunması için başka füze ve uçaksavarlara da ihtiyaç vardır. Yani, S-400’lerle uyumlu onların orta ve alçak hava savunma ihtiyacını karşılayacak ilave hava savunma sistemlerinin alınması kaçınılmaz olacaktır.
10. Hiçbir zaman bir hava savunma sistemi tek başına çözüm olmayacaktır. S400'lerin de hava savunma korumasına ihtiyaç vardır. Buna karşılık Türkiye'nin Rusya ile S-400 anlaşması hava sahamızın korunması açısından çok önemli bir caydırıcılık sağlayacaktır. Dünyada silah üreticileri başta ABD, Rusya, İngiltere ve arkasından da Almanya, İtalya olmak üzere hiçbir ülke ürettiği silahların kaynak kodlarını sattığı ülkelerle paylaşma yoluna gitmemektedir. Teknoloji transferinde kısıtlı transferi ön görmektedirler. Bu sadece Rusya için değil ABD için de geçerlidir. Örnek, ABD, kaynak kodlarını veya ileri teknoloji paylaşımına ait bilgileri en az 5 sene en yakın müttefiki İngiltere ile bile paylaşmamaktadır. Ayrıca, Rus yetkililer de S-400’lerin kaynak kodlarını Türkiye'ye vermeyi düşünmediklerini açıklamışlardır.”

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ, SAYGINLIĞI VE BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ İÇİN S-400
“2019-2020 yılından itibaren envantere gireceği ifade edilen S-400’ler, yapılacak anlaşmaya uygun olarak Türkiye için gelecekte uzun menzilli yüksek irtifa milli hava savunma sistemimizin üretilmesi tecrübesine önemli bir katkı sağlayacaktır. S400'ler Türkiye-Rusya ilişkilerinin siyasi, askeri, ekonomik boyutunun yanı sıra savunma sanayii yönüyle de gelişmesine katkı sağlayacaktır. ABD ve NATO S-400 anlaşmasının Çin ile olan anlaşmada olduğu gibi yine iptal edilmesini ümitle beklemekte ve Türkiye’ye karşı her türlü baskı ve engelleme yollarını son ana kadar kullanacaklarını açıkça ifade etmektedirler. Sonuç; Türkiye ve Rusya arasında S400 tedariğine ilişkin imzalanan anlaşmanın uygulanması bu anlamda Türkiye’nin güvenirliği, güvenliği, uluslararası alanda saygınlığı ve komşu ülkelerle iş birliği açısından da büyük önem içermektedir.”

NOT: Haberin içerisinde yer alan haritalar, Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş'a aittir.

tgb.gen.tr

 

Tarih:
Diğer Haberler