Yeni Yasa Tasarısına Taraftarlar Tepkili

Sporda şiddeti önlemek amaçlı TBMM'ye sunulan Kanun Teklifi kabul edildi.Taraftar grupları ise yasanın Türk sporuna zarar vereceğini açıkladı.

Yeni Yasa Tasarısına Taraftarlar Tepkili

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik teklifi, tepki çekti. Kanunun içindeki bazı maddeler kişisel bilgilerin ifşasından hak ve özgürlükleri ihlal edecek birçok madde içeriyor. Taraftar grupları da yaptıkları açıklamalar ile bu yasaya karşı çıkıyorlar. Beşiktaş'ın ünlü taraftar grubu Çarşı Twitter'dan yaptığı açıklama ile bu yasaya karşı çıktı.

Çarşı Grubu'ndan 'Sevdamıza barikat kurmayın' başlıklı yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: ''Bir hafta sonu eğlencesi olan spor müsabakalarının gerçekleştiği statları bir 'suç alanı' taraftar gruplarını bir 'suç örgütü' taraftarı da bir suçlu olarak tanımlayan bu yeni yasa tasarısı baştan sona arızalı bir zihniyetin ürünüdür. Spor severlerin ve taraftarların stadlardan ve müsabakalardan uzaklaşması dışında bir getirisi bulunmayan 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası’nın ardından yeni bir yasa tasarısı ile sporseverleri tamamen spordan uzaklaştırılma tehlikesi önümüzdedir. Taraftarların “Ayakta maç izlemesinin, taraftarı olduğu takımın atkısı ile yüzünü örtmesinin dahi suç kabul edileceği bir yasa kabul edilemez.

MAÇLARA GİDENLER POTANSİYEL SUÇLU DEĞİL

Son yıllarda yaşananlarla tribünlerden ve stadlardan dahası, spordan neredeyse soğutulan vatandaşları yeniden spor müsabakalarına çekecek düzenlemler yapılması gerekirken, sunulan bu tasarı ile sporcuları bomboş salon ve stadlara mahkum etme durumu ortaya çıkarılmıştır. Çocuklarımızın, gençlerimizin spora ve spor müsabakalarına yönlendirilmesi gerekirken, maçlara girmeyi zorlaştıran, her türden insanın buluştuğu en büyük sosyal alan tribünlerin boş bırakılmasına sebep olacak olan bu tasarının gözden geçirilmesini, eskisinin de taraftarları stadyumlara ve salonlara çekecek, maçlara giden herkesi potansiyel suçlu kapsamından çıkaracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini önemler” ifadeleri kullanıldı.

ULTRA ASLAN: İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Galatasaray taraftar grubu UltrAslan da bu yasaya sert tepki koydu. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: ''Spor alanları stadların da dışına çıkarılarak, bir taraftarın taraftar kimliği ile var olduğu her yer ve takımının maçına yol aldığı şehirlerarası yollar dahi spor alanı kabul edilerek kanunun koyduğu anormal cezaları buralarda taraftarlara uygulamak çözüm gibi sunuluyor. Bu teklif, suç bile olup olmadığı tartışılacak hususlarda taraftarlara orantısız cezalar öngörüyor. Türk medyasında yurt dışında olanları “Muhteşem şov – görsel şölen” gibi ifadelerle övülen meşaleler bu teklif yasalaşırsa ülke içinde inanılmaz hapis cezalarının yolunu açıyor. Kanun koyucu irade olan Gazi Meclisimizden ve Meclisimizin üyelerinden beklentimiz taraftarlara ve taraftar gruplarına bu insan haklarına dahi aykırı muamelelerden bakış açısından vazgeçmeleridir. Sporun gelişiminin önündeki en büyük engel olan Federasyon ve Kulüp yöneticilerinin, vasıfsız ve provokatif spor medyası ile elele başarısızlıkları konuşulmasın diye günah keçisi olarak hep öne attığı taraftarlara ceza kesilmesi bugüne kadar sporumuza bir şey katmadığı ortadadır. Gelin Sporda Şiddeti Önlemek hatta Türk sporuna çağ atlatmak için bir de taraftarlara değil, kulüp ve federasyon yönetimlerine, polemikten ve seviyesizlikten beslenen spor medyasına odaklanalım! Bu kanun teklifinin hangi maddeleri; taraftarları kışkırtan yöneticileri, reyting uğruna insanları birbirine kırdırmaya çalışan tv yorumcuları ve köşe yazarlarını kapsıyor onları tartışalım.

GÖZDEN GEÇİRİLSİN

Nefreti ve şiddeti milyonların gözü önünde hiç bir sağduyu gözetmeksizin körükleyenleri tartışalım. Spor kulüplerini ve federasyonları neden sporun içinden gelen, sporun ruhunu bilen isimler değil de, spora uzak insanlar yönetiyor bunu masaya yatıralım! Bütün dünyada ciddi bir “ihracat” kalemi haline gelen futbolcu – sporcu yetiştirmeyi neden yapamadıklarını, kaynakları nasıl verimsiz ve etkisiz kullandıklarını tartışalım! Spor geliştikçe şiddet de azalır, ülkemiz hem itibar anlamında hem ihracat anlamında ciddi kazanımlar elde eder! Sizler Milletin vekilleri olarak bir spor müsabakasını izleme keyfini çileye ve tedirginliğe dönüştürmek, taraftarlara adeta terörist muamelesi yapmak yerine; bu müsabakaları çok daha kaliteli hale getirmek için çaba sarf edeceğinize yürekten inanmak istiyoruz. 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin gözden geçirilmesini istiyoruz.

GENÇ FENERBAHÇELİLER: UTANÇ VERİCİ BİR YASA

Fenerbahçe'nin en güçlü taraftar grubu Genç Fenerbahçeliler de bir açıklama yaparak yasayı eleştirdi. Yapılan açıklamada, ''Hayatlarında bir kez olsun, biz tribün emekçilerinin adeta evi olan tribünlere adımını dahi atmamış, sporla uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan insanların; hakkımızda kararlar almasıve yaşam tarzlarımızı ağır yaptırımlarla düzenlemeye çalışmasını utanarak takip etmekteyiz. Şunu hatırlatmak isteriz ki; bu tasarıyı hazırlayan ''yetkililerin'' milletin meclisinde ortaya koyduğu görüntüler de dün gibi hafızamızdadır. Genç Fenerbahçeliler olarak, tek amacı sevdasına sahip çıkmak olan biz tribün emekçileri üzerinde oynanmaya çalışılan oyunların ve dünyada başka hiçbir örneği olmayan bu utanç verici yasanın konuşulmasını dahi esefle kınıyor ve yürürlüğe girmesini kabul etmiyoruz'' denildi.

TEKLİFTE SAKANDAL MADDELER VAR

Teklif eğer yasalaşırsa, taraftar elektronik bilet almak için pasaport türü bir tür biyometrik uygulamaya tabi tutulacak. Teklif yasalaşırsa taraftarlar için biyometrik tarama getirilecek. Bu yöntem ile taraftarlar parmak izi, avuç izi, retina, ses tanımlama, yüz tarama ve hatta DNA aracılığıyla takip edilebilecek. Taraftarların kişisel verilerine ciddi müdahale gerçekleşecek. Bu veriler TFF’de tutulacak. Kişisel verilerin toplanması ve işlenmesi hakkında ayrıntılı düzenleme ise öngörülmemiş. Bu bilgilerin olası bir güvenlik açığı ile ortaya çıkacak olması ise kişileri zor durumda bırakabilecek.

FATURA SEYİRCİYE

Kanun teklifi hazırlanırken, sporun bileşenleri ile görüşülmediği, özellikle taraftarların görüşlerinin alınmadığı öğrenildi. Bu tek yönlü veri toplama da Türk sporundaki şiddetin tüm faturasını taraftara çıkardı. Federasyon ve kulüp yöneticileri üzerindeki sorumluluk yeni yasa ile kalkarken, seyirci hedef haline geliyor. Örneğin Federasyonların organizasyonunu üstlendiği Türkiye Kupası Finali, Süper Kupa, milli maçlar gibi organizasyonlarda meydana gelebilecek olaylarda TFF yönetimi ve yetkilileri sorumlu tutulmuyor.

TWİTTER'A TRİBÜN MUAMELESİ

Sosyal medyada sporla ilgili, spor üzerinden yapılan eleştiriler kanun kapsamında değerlendirilebilecek. Sosyal medya paylaşımları, tezahürat gibi değerlendirilecek. Hukukçular bu durumun ifade özgürlüğünü zedeleyeceği görüşünde.

YASAK YASAK

Kanunun uygulama alanı ise spor sahaları ile sınırlı değil. Taraftarların toplu şekilde seyahat ettikleri araçlar bile 6222 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilecek. Takım veya taraftarların toplu seyahat ettikleri uçak dahil tüm araçlara alkol yasağı geliyor. Örneğin taraftar uçağındaki içki ikramı uçuş ekibinin 6222'den yargılanmasına neden olabilecek. Keza Avrupa'da Fan-Zone diye adlandırılan toplu maç izleme alanlarındaki en ufak olayda da hapis cezası öngörülüyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler