Yüksek öğrenimde yeni rota Avrasya

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, öğrencilerin eğitim için artık ABD’ye gönderilmeyeceği, Avrasya ülkelerinin tercih edileceğini söyledi.

Yüksek öğrenimde yeni rota Avrasya

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, "Türkiye’nin dış politikaları gereği" öğrencilerin eğitim için artık ABD’ye gönderilmeyeceğini, bunun yerine Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin tercih edileceğini söyledi.

ABD ile gerilen ilişkiler, döviz kurundaki dalgalanmalar ve ekonomide tasarruf için kesintilerin başlamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüksek öğrenimde rotayı ABD’den uzaklaştırmaya başladı.

Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Mustafa Safran, yüksek lisans öğrencilerinin ilk adres olarak gördüğü ABD yerine artık Avrupa ve Uzakdoğu’yu tercih edeceklerini açıkladı. Eğitim-Bir-Sen’in toplantısında konuşan Safran, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na Türkiye’nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak yurtdışında lisansüstü eğitim konusunda yeni bir çalışma teklif edeceklerini belirtti. Safran, şöyle konuştu: “ABD’ye yıllık yurtdışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Yüksek lisansı burada yaptıracağız. Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans olarak açılmamış branşlar var. Bunlar dışında hiçbir öğrenciyi yüksek lisans için eğitim, işletme, iletişim, öğretmenlik, mühendislik gibi alanlarda yurt dışına göndermeyeceğiz. En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız 20 milyon dolar.”

"TÜRKİYE’NİN MENFAATLERİ İÇİN..."

Pasifik’te, Uzakdoğu’da dünya sıralamalarına giren onlarca üniversite bulunduğuna dikkat çeken Safran şöyle devam etti: “Bundan sonra biz Türkiye’nin menfaatleri gereği ve dış politikada takip ettiği boylam ve enlem doğrultusunda öğrencileri, Avrupa’ya ve Uzakdoğu’ya yönlendireceğiz. Bu hem ekonomik kaynaktır hem de çocuklarımızın belki kültürel anlamda da kendisi gibi olabilme ve kalabilme noktalarında da bunun daha faydalı olacağına inanıyoruz.”

"20 ALANDA KENDİN YETİŞTİR"

Safran, vakıf üniversitelerinin yurt içinde ve yurtdışında asistan yetiştirmememesini, devlet üniversitelerinden hazır almasını da eleştirerek “Onun için aslında vakıf üniversitelerine konulacak şartlardan birisi bu. ‘Öğretime başlamadan önceki süreçte 20 alanda asistanı yurtdışına gönder, yetiştir’ diyeceksiniz” diye konuştu.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler