8 partiden "Kürdistan" referandumuna rest!

Irak Türkmen partileri, 25 Eylül'de yapılacağı ilan edilen "Kürdistan" referandumu için ortak bildiri yayınlayarak rest çektiler.

8 partiden "Kürdistan" referandumuna rest!

Irak'ta Türkmen partileri yayınladıkları bildiride, Kerkük Bölge Meclisi’nin 29 Ağustos 2017 tarihinde Arap ve Türkmenlerin katılmadığı bir oturumda, "Kürdistan" referandumu için aldığı "referanduma katılma kararı"nın tek taraflı olduğunu, hukuki geçerliliğinin bulunmadığını ve Türkmen partileri tarafından kabul edilmediğini kaydetti.

Referandum dayatmasını sürdüren Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) lideri Mesud Barzani’ye rest çeken Türkmenler yayınladıkları bildiriyle "Irak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı'na, Irak’ın birliği, bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğini korumak için görevlerini yapma çağrısı" yaptı.

Türkmen halkına "referandumu boykot edin" çağrısı da yapan Türkmen partileri, referandum sonucunun kabul edilmeyeceğini ve yok sayılacağı kaydetti.

BAŞARISIZLIĞA MAHKUMSUNUZ

Kerkük’ün kaderinin dayatmayla değil diyalogla belirleneceğinin altı çizilen açıklamada, yalnızca bir tarafın kararının uygulanmasının "başarısızlığa mahkum olduğu" vurgulandı.

Irak’ın kritik bir dönemden geçtiğini hatırlatan Türkmenler, asıl yapılması gerekenin teröristleri bölgeden temizlemek ve IŞİD'in elindeki Havice’yi kurtarmak olduğunu kaydetti.

Türkmenler ayrıca, Kerkük’ün batı komşusu Havice’nin kurtarılması gecikirse bölge halkının bundan zarar göreceğini hatırlattı.

Açıklamanın altında şu partilerin imzası yeraldı: “Irak Türkmen Cephesi, Türkmen Partisi, Irak Türkmen Adalet Partisi, Türkmen Karar Partisi, Türkmen Hak Partisi, Türkmen Vefa Partisi, Irak Türkmen İslam Birliği Partisi, Türkmen Milliyetçi Partisi.”

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler