ABD’de Türkiye karşıtı dernek kuruldu

John Bolton’ın kurucuları arasında olduğu “Türk Demokrasi Projesi” adlı derneğin internet sayfasında Türkiye’ye karşı ağır suçlamalar yöneltildi.

ABD’de Türkiye karşıtı dernek kuruldu

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın kurucuları arasında olduğu “Türk Demokrasi Projesi” adlı derneğin internet sayfasında Türkiye’ye karşı ağır suçlamalar yöneltilirken, “Erdoğan etnik azınlıklara zulmetti, özgür basını yok etti, siyasi muhalifleri hapse attı ve öldürdü” ifadeleri yer aldı.

ABD’nin başkenti Washington’da Turkish Democracy Project (Türk Demokrasi Projesi) dernek kuruldu. Derneğin resmi internet sitesinde ise Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı suçlayıcı nitelikte ifadelere yer verildi. İnternet sayfasında "Türk Demokrasi Projesi, Türkiye'nin son zamanlarda demokrasiden uzaklaşmasına ve otoriterliğe dönüşmesine yanıt olarak oluşturulmuş, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan, uluslararası bir politika örgütüdür" ifadeleri bulunan Türk Demokrasi Projesi Derneği’nin kurucuları arasında ise ilginç isimler yer alıyor.
ABD Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, G.W Bush’un kardeşi Jeb Bush, İtalyanın eski Dışişleri Bakanı Sant'Agata derneğin kurucuları arasında bulunuyor.

‘ETNİK AZINLIKLARA ZULMETTİ’
Freedom House’un 2020 raporunu referans alarak hazırlanan açıklamada “(Erdoğan) aşırılıkçı grupları destekledi, Orta Doğu'dan Avrupa'ya kadar uzanan çatışmaları desteklemek için malzeme gönderdi, etnik azınlıklara zulmetti, özgür basını yok etti, siyasi muhalifleri hapse attı ve öldürdü, demokratik kurumları aşındırdı, Türkiye'nin tüm kurumlarına yolsuzluk yaydı.” denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarının Türkiye ekonomisinde gerilemeye yol açtığı belirtilen açıklamada “Hukukun üstünlüğü bozulurken ve yolsuzluk yaygınlaşırken, Erdoğan ve oligarkları servet ve güç toplamaya devam ediyor. 2020'de Freedom House örgütü, Türkiye'yi resmen “özgür değil” ilan etti" şeklinde ifadeler yer aldı.
İnternet sitesinde derneğin amacının ise “Türkiye'yi daha demokratik politikalar benimsemeye teşvik etmek ve Türkiye'nin demokratik kurumlarının, insan haklarının korunmasına ve ekonomik refahına yönelik sürekli erozyonuna durdurmak olduğu” ileri sürüldü.

JOHN BOLTON KİMDİR?
Eski Cumhuriyetçi Partili başkanlar Ronald Reagan, George H.W. Bush ve George W. Bush yönetimlerinde görev yaptı. Adalet ve Dışişleri bakanlıklarında da güvenlik ve hukuki konularda diplomatlık yapan John Bolton, 2005’ten Nisan 2007’ye kadar ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi olarak görev yaptı.
Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi ‘nden mezun olan Bolton, ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın döneminde Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak da görev yaptı.
John Bolton Venezuela, Irak, Kuzey Kore, İran ve Libya dahil olmak üzere pek çok ülkede ABD eliyle rejim değişiklikleri yapılmasını savunan görüşleriyle de ön plana çıktı. İran ve Kuzey Kore liderlerinin gerekirse zor kullanarak koltuklarından indirilmesi gerektiğini savundu.

IRAK İŞGALİNİN MİMARI
ABD’nin Irak işgalinin mimarı olarak kabul edilen Bolton , 2018 yılına kadar işgale verdiği desteğin arkasında durdu. Öte yandan İsrail’e verdiği güçlü destekle de tanınan John Bolton, 2010 yılında “İsrail’in Dostları Girişimi’ni kurdu. Ayrıca Filistin’de iki devletli çözüme karşı çıkıyor.
Çin ve Rusya’nın Afrika’daki varlığının, Afrika ekonomisi önündeki en büyük engel olduğunu söyleyen Bolton, “Tüm dünyada ve Afrika’da Çin ve Rusya’nın artan etkisi ile savaşmak zorunda olduklarını” ifade ederken, “Çin ve Rusya’nın Afrika’daki varlığı, Afrika’nın ekonomik büyümesinin önünde engeldir; Afrika’nın mali bağımsızlığına tehditdir; Amerika’nın sunacağı fırsatlara çelmedir; Amerikan askeri operasyonlarına müdahaledir; ABD milli çıkarlarına tehdittir!” şeklinde konuşmuştu.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler