ABD'den Erbil'de 'Kürdistan' hazırlığı

Irak'ın kuzeyinde yapılması planlanan 'bağımsızlık referandumu' hazırlıkları ABD tarafında başladı.

ABD'den Erbil'de 'Kürdistan' hazırlığı

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani 25 Eylül'de 'bağımsızlık referandumu' yapacaklarını ilan etmişti. Barzani'nin açıklamasının ardından ilk destek ABD, İsrail ve PKK'dan gelmişti. 'Kürdistan'ın bağımsızlığına destek veren ABD, Kuzey Irak'ta kurulması istenen 'Kürdistan'ın başkenti olacak Erbil'deki Başkonsolosluk binasını hazırlamak için düğmeye bastı.

 

EN BÜYÜK OFİS

 

Geniş bir araziye kurulacak yeni Başkonsolosluk, birçok sosyal tesis ve uluslararası misafirler için konaklama alanları içeriyor. ABD Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, "Bakanlığın, Sermaye Güvenliği İnşaat Programının bir parçası olarak, 1999 yılından bu yana, Denizaşırı Binalar İşletmesi Bürosu 137 yeni diplomatik tesisi tamamladı ve tasarımda veya yapım aşamasında 48 proje daha var" ifadeleri kullanıldı ve daha önce, 'Kürdistan'daki en büyük diplomatik ofisi inşa etmeyi planladıkları bildirildi. Açıklamada "Denizaşırı Binalar İşletmesi'nin görevi, ABD hükümetine bağlı personelimizin dış politikadaki amaçlarına ulaşmada desteklemek için temsil eden güvenli ve işlevsel tesisler sunmaktır" denildi.

 

BÜYÜKELÇİLİK OLABİLİR

 

ABD'nin yeni Başkonsolosluğu'nun yapımını üslenen Amerikalı şirket EYP'nin web sitesinde ise "Amaç, her iki tarafın da etkileşimde bulunduğu yerel halkın kültürüne bağlı, Amerikan nüfusuna tanıdık özelliklerin ve olanakların bulunduğu bir topluluk oluşturmak" tanımı kullanıldı. Referandumun ardından Irak'ın kuzeyinde bir 'Kürdistan' kurulur ise yeni yerleşke Büyükelçilik olarak hizmet verecek.

 

BM: REFERANDUMUN SONUCUNA KARŞI ÇIKMAYIZ

 

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephen Dujarri, Irak'ın kuzeyindeki “bağımsızlık referandumu” sürecine katılmamalarının referandum sonucuna karşı çıkacakları anlamına gelmediğini söyledi.

BM Irak Yardım Misyonu Ofisi’nden 15 Haziran'da Barzani'nin “bağımsızlık referandumuna” ilişkin yapılan açıklamada, “referandum sürecinde herhangi bir role sahip olmayacakları” belirtilmişti. Barzani'nin Rûdaw'ına konuşan Stephen Dujarri, referandum sürecine katılmamalarına ilişkin, “Herhangi bir ülkenin merkezi hükümeti bizden talep etmediği sürece referandum veya seçimlerine katılmıyoruz” dedi. Stephen Dujarri, 15 Haziran’da yapılan açıklamanın “referanduma karşı oldukları anlamına gelmediğini” belirterek, “Bağdat’la sorunların diyalogla çözülmesinden yanayız” diye konuştu.

Mesut Barzani’nin 7 Haziran’da Erbil’in Pirmam ilçesinde siyasi partilerle bir araya geldiği toplantıda, referandumun 25 Eylül’de yapılması kararı alınmıştı. Karara başta Irak olmak üzere Türkiye, İran, Rusya ve Almanya gibi ülkeler tepki göstermiş, ABD ve İsrail'den destek açıklaması gelmişti.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler