ABD'den Türkiye'ye alçak tehdit

Türkiye’nin Rusya ve İran’la birlikte İdlib ve çevresinde güvenliği ve çatışmasızlığı sağlaması ABD’yi rahatsız etti.

ABD'den Türkiye'ye alçak tehdit

Türkiye’nin Astana anlaşması kapsamında Rusya ve İran’la birlikte İdlib ve çevresinde güvenliği ve çatışmasızlığı sağlaması ABD’yi rahatsız etti. ABD İdlib’de ‘bombalı araç’la Türkiye’ye mesaj verdi.

Aydınlık’ın, bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türk güvenlik güçleri ve yetkilileri geçen haftalarda İdlib’te 950 kilo patlayıcı taşıyan bir bombalı araç istihbaratı aldı. İstihbarata göre, bombalı araç, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib’te oluşturduğu bir kontrol noktasını hedef alacaktı. Güvenlik güçleri ve istihbarat ekibi bu bilgiyi değerlendirdi, Özgür Suriye Ordusu içerisinde görev yapan bir ekiple birlikte istihbaratın alındığı bölgeye intikal edildi. Kontrol noktasına erişmeden bombalı araç yakalandı. İstihbaratın doğru olduğu, araçta yaklaşık 950 kilo bomba bulunduğu tespit edildi.

 Konuyla ilgili alınan istihbaratın değerlendirdiğini söyleyen güvenlik kaynağı, bombalı araç istihbaratını veren ülkenin ABD olduğunu söyledi. Kaynaktan edinilen bilgilere göre, ABD’nin Türk güvenlik güçlerine istihbarat bilgisini verirken, bombalı aracın fotoğrafını da gönderdiği, araçta 950 kilo patlayıcı bulunduğunu tespit ettiklerini söylediği ve bunun kontrol noktalarını hedef aldığını belirttiği ifade edildi.

‘ABD MESAJ VERİYOR’

Konuyla ilgili üst düzey güvenlik kaynağı Aydınlık’a, bu istihbaratın ABD’nin Türkiye’ye bir gözdağı olduğunu savunarak şunları söyledi: “Amerika bu istihbaratı neden verdi, düşünelim. ABD, Türkiye’ye istihbaratı vererek, aslında şunu söylüyor. ‘Bak ben burada her istediğimi yaparım, sana da bu saldırının yapılmasını sağlarım, istihbaratı vermesem bu saldırıya uğrayacaktın, bundan sonrasında bölgede kendine dikkat et’. ABD açıkça bu mesajı vermeye çalışıyor. İhtimaldir ki, eylemi de kendisi yapıyor. Münbiç görüşmeleri var, Afrin’den rahatsız... İdlib’te de Rusya ile yapılan anlaşma gereği 12 kontrol noktası oluşturuldu. Bundan rahatsızlar tabii.”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrol noktalarında güvenliği sağlandığını, her ne kadar bazı tacizler olsa da her türlü güvenlik önlemlerin alındığını söyleyen güvenlik kaynağı, “Sorun terör örgütlerinden çok, bölgedeki yabancı devletlerin istihbarat elemanlarında” diye konuştu.

TÜRKİYE GÜVENLİK SAĞLIYOR

Zeytin Dalı Harekâtı esnasında Rusya ile yapılan anlaşma gereği İdlib’e 12 kontrol noktası kuran Türk Silahlı Kuvvetleri bölgede etkinliğini sürdürüyor. Ancak ABD’nin bu kontrol noktalarından ve Rusya ile birlikte yapılan hamlelerden rahatsız. Bunun için de ABD’nin Türkiye’nin bu faaliyetlerini bölgede yapmasını önlemek için çeşitli hamleler yaptığı belirtiliyor.

Bir yandan Cerablus ve Azez’de sükûneti sağlayan, Afrin’de de el yapımı patlayıcı ve mayın temizleme görevini sürdüren Türkiye, bir yandan da birçok muhalif ve terör gruplarının da bulunduğu İdlib’te güvenliği sağlamaya ve terör unsurlarının İdlib sınırlarından kaçması için mücadele ediyor.

Tarih:
Diğer Haberler