ABD Her Yerde Yenilgiye Uğruyor

Kabil'den son askerini de çeken Pentagon, Suriye'yi de boşaltmaya hazırlanıyor.

ABD Her Yerde Yenilgiye Uğruyor

Afganistan'dan son askerini de çeken ABD, yakında bir başka işgal bölgesi Suriye'yi terk edebilir. Buna ilişkin işaretler her geçen gün artıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Donald Trump döneminde denenen ancak şahin senatörler ve İsrail lobisinin devreye girmesiyle akim kalan geri çekilme kararını uygulamak istiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına yakınlığı ile bilinen Foreign Policy dergisi, Pentagon'un Afganistan gibi Suriye’den de tamamen çekileceğini yazdı. Joe Biden’ın iktidara gelmesinden bu yana değişen Ortadoğu politikasına vurgu yapılan makalede, ABD yönetiminde 'Suriye'deki hayati çıkarları savunabilecek kimse kalmadığının' altı çizildi. Dergi, Trump döneminde Fırat'ın doğusunda bir Amerikan şirketine verilen petrol izninin Biden tarafından iptal edilmesine de dikkat çekiyor.

KÖRFEZ ÜLKELERİ ÖNE ÇIKACAK
Dergide ayrıca başta Körfez ülkeleri olmak üzere bazı Arap devlet yönetimlerinin son aylarda Esed rejimi ile yakınlaştığı ifade edildi. 10 yılı aşan çatışmaların ardından Körfez ülkelerinin savaşa Arap ülkeleri üzerinden bir çözüm getirmeye çalıştığı ifade ediliyor. Dergide Suriye konusunda birkaç yıl önce tuhaf görünen çözüm önerilerinin artık daha gerekçi olmaya başladığı belirtildi.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ GÜÇLENECEK
Makalede şu tespitlere yer verildi: ABD'nin Suriye'den çekilme kararı, terör örgütü PYD ve YPG'nin silahlı kanadının oluşturduğu sözde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) için hayati önem taşıyor. Washington yönetimi 2014 yılından bu yana YPG güçlerine destek veriyordu. Türkiye'nin, PKK'nın uzantısı olan bu örgütlerle Suriye'de mücadelesi sürüyor. ABD'nin çekilme kararının hayata geçmesi halinde Türkiye'nin Suriye'deki konumunun güçleneceğini düşünülüyor.

İDDİAYI RUSYA DOĞRULUYOR
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, ABD'nin güçlerini Suriye'den her an çekebileceğini duyurmuştu. Lavrentiev, Rus TASS haber ajansına verdiği demeçte, "ABD güçlerinin Suriye’den çekilmesinin her an gerçekleşebileceğini düşünüyorum" diye eklemişti.

HEPSİ ORTADA KALACAK
ABD askerleri Suriye kuzeyinde kurduğu kamplarda bugüne dek onbinlerce teröristi eğitti. Bilhassa Rakka, Haseke ve Kamışlı'daki eğitim alanlarında PKK/YPG'li teröristler Türkiye'ye karşı kullanılmak üzere eğitilip donatıldı. Bölgeye ABD tarafından gönderilen zırhlı araç, silah ve mühimmatın hacim büyüklüğü 60 bin TIR'ı aştı. Washington'un Kabil'de olduğu gibi Suriye'den de çekilme kararı alması halinde yıllardır palazlandırdığı teröristlere ne olacağı merak konusu. ABD'nin Suriye'deki terörist işbirlikçilerini kargo uçaklarına doldurup bölgeden götürüceği konusunda henüz hiçbir işaret yok. Ancak çıkarılacak özel göçmen vizeleriyle PKK/YPG elebaşlarının 'kurtarılmasına', kalanların ise tek başlarına bırakılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler