Doğu Akdeniz'de Amerika'nın himayesindeki İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi işbirliği derinleşiyor. S-400 ve F-35 tehditleri ile Türkiye'ye geri adım attırmaya çalışan Washington, Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı yeni adımlar atıyor.
Amerikan Kongresine sunulan Doğu Akdeniz tasarısı da Türkiye'yi abluka altına almayı amaçlıyor.
"Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasa Tasarısı", Amerika'nın Doğu Akdeniz'deki startejisi için belirleyici. Tasarıda,
SENATODA DÜŞMANLIK TASARISI
-Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah satışlarına yönelik yasak kaldırılmalı,
-ABD, İsrail, Yunanistan ve GKRY arasındaki enerji işbirliğini kolaylaştırmak için bir ABD-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulmalı,
-Yunanistan’a üç milyon dolarlık Dış Askeri Finansman yardımı yapılmalı,
-Uluslararası askeri eğitim ve öğretim için Yunanistan ve GKRY’ye ikişer milyon dolar yardım yapılmalı, maddeleri var.
Yunan basını da Doğu Akdeniz'le yakından ilgileniyor. Kathimerini gazetesinde , Yunan askeri üslerindeki ABD varlığının artırılması, tatbikatların kapsamının genişletilmesi ve Amerikan donanmasının Yunan limanlarında görünürlüğünün yükseltilmesi gibi konular öne çıkıyor.
Kathimerini'ye göre Amerika iki Yunan üssüne ilgi gösteriyor. Bunlar Larissa askeri hava üssü ve Stefanovikeio hava üssü. Öte yandan Dedeağaç veya Selanik limanları da Doğu Avrupa’ya yapılan uçuşlar için önemli bir rol üstleniyor.
GASP GİRİŞİMLERİNE SESSİZ KALMAYIZ
Konuyla alakalı değerlendirme yapan Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Emete Gözügüzelli, ABD'nin, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan ve İsrail'in faaliyetlerini teşvik etmek suretiyle Türkiye karşıtı ittifakı cesaretlendirdiğini belirterek, "Türkiye Doğu Akdeniz'de bir beka meselesiyle karşı karşıyadır. Gasp girişimlerine Türkiye sessiz kalmıyor ve Türkiye'siz bölgede bir adım atılamayacağı da aşikardır." dedi.
tgb.gen.tr