"ABD'nin sünni bloğu çöktü"

Hizbullah hareketinin önemli isimlerinden Enis el Nakkaş ve İngiliz gazeteci Robert Fisk, Katar krizi ile ABD'nin güç kaybettiğini ifade etti.

"ABD'nin sünni bloğu çöktü"

Filistin direnişinin önemli isimlerinden ve Hizbullah hareketine yakınlığı ile bilinen stratejist Enis el Nakkaş, Katar krizindeki son gelişmeleri Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalı için yorumladı. Yaşanan gerginlikle oluşturulmaya çalışan İran karşıtı blokun güç kaybettiğini dile getiren Nakkaş, “En büyük kazanç ABD ve müttefiklerinin iç çatışma yaşamasıdır” dedi.

TÜRKİYE VE ABD KARŞI KARŞIYA

Ortadoğudaki en büyük ABD üssüne ev sahipliği yapan Katar'ın Washington'dan gelen tepkiler sonucu yalnızlaştığını hatırlartan Nakkaş, Türkiye ve İran'dan gelen destek sonucu Katar'ın toparlandığını ifade etti. “Türkiye'nin varlığı ABD'nin işine gelmiyor” diyen Nakkaş bu kapsamda şunları kaydetti:
“ Katar, ABD ile çok çalıştı ve şu an ABD'nin ona nasıl sırt çevirdiğine şaşırdı. Daha önce benzer bir süreci ABD ile yaşayan Türkiye Katar'a destek verdikçe Katar yalnızlığından kurtuldu. Bu da Doha yönetimine boyun eğmemesi için cesaret verir.İran şimdi olanları alaycı biçimde izlemektedir. Elbette, Riyad zirvesinde İran'a karşı söylenen onlarca şeyden sonra bunların yaşanması Tahran'ın çıkarınadır. Durum daha da kötüye giderse Kuveyt ya da Umman da bunu kabul etmeyecektir. Çünkü bu ülkeler Katar'dan sonra sıranın kendilerine geleceğini biliyorlar. Türkiye'nin tavrı rahatlacı oldu ve Suudi Arabistan'ı ne rahatsız ederse İran'ı memnun eder.

Türkiye de Suudi A.'nın İslam dünyasıda tek başına liderlik yapmasına izin vermez. Erdoğan'ın konuyla ilgili planları var. O nedenle Katar'ın Suudi Arabistan'a boyun eğmesini istemiyor. Erdoğan Katar'ı ekonomisine katkıda bulunacak bir müttefik olarak görüyor. Katar'ı bırakmayacağı kesin. Verdiği mühlet ise TBMM'nin Katar'a göndermeye karar verdiği asker sayısının ulaşmasına denk. Körfez'i korumak istediğini söylemesi diplomasi gereğidir. Önemli olan Katar aracılığıyla nüfuzunu yaymak istemiştir. Katar'da kendine koruma bulmuş oldu. Çünkü ABDye güven kalmadı. Türkiye'nin varlığı şu an ABD'nin işine gelmiyor ama Yemen'de olduğu gibi yeni bir çatışma yaratmak istemez”

FİSK: ABD BLOĞÜ ÇÖKTÜ

İngiliz The Indipendent gazetesi yazarlarından ödüllü gazeteci Robert Fisk, Katar krizine ilişkin kaleme aldığı yazıda ABD önderliğindeki bloğun güç kaybettiğini vurguladı.

“Katar krizi iki şeyi kanıtlıyor: Arap devletlerine bebek bakıcılığının devam ettiğini ve 2 hafta önce Donald Trump’ın Suudi zirvesine yaptığı abes katılımın yarattığı iddia edilen Sünni Müslüman birliğinin tamamen çöktüğünü” ifadelerini kaleme alan Fisk, İran'ı hedef alan sürecin Katar'ın ablukasıyla sonuçlanmasını “Shakespeare’in komedisi” olarak tanımladı.

Katar ve Suudi Arabistan'ın terörün farklı kollarına destek verdiğini ancak son süreçte Doha yönetiminin Suriye'ye ilişkin planlarının farklılaştığını dile getiren ödüllü gazeteci şöyle devam etti: “Biraz daha derinlerine inersek Suudileri asıl endişelendiren şeyin ne olduğunu görmek zor değil. Katar, Esad ile gizli bağlantılara sahip. Katar, Nusra Cephesi’nin elindeki Suriyeli Hristiyan rahibelerin ve Suriye’nin batısında IŞİD’in elindeki Lübnanlı askerlerin serbest bırakılmasına yardımcı oldu. Rahibeler esaretten kurtulduklarında hem Beşar Esad’a hem de Katar’a teşekkür etti. Ve Körfez’de Katar’ın, savaş sonrası Suriye’nin yeniden inşasını fonlamak gibi daha büyük hırsları olduğuna dair büyüyen şüpheler var. Esad, devlet başkanı olarak kalsa dahi, Suriye’nin Katar’a olan borcu, ülkeyi Katar’ın ekonomik kontrolüne itecektir”

Kaynak: Aydınlık

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler