ABD'nin Ukrayna'da Paralı Asker Tezgahı

ABD, Suriye'den Donbass'a paralı askerler göndererek bunu Türkiye'nin üzerine yıkmayı amaçlıyor.

ABD'nin Ukrayna'da Paralı Asker Tezgahı

ABD’nin Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirecek yeni bir Ukrayna tuzağı hazırladığı öğrenildi.

Uluslararası güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ABD, Türkiye ile Rusya arasında önce güvensizlik, sonra da gerilim yaratmak için bir plan hazırladı. Buna göre, bölgeye Suriye’den paralı askerler ve cihatçılar taşınacak. İçlerinde bölgeyi iyi bilen Tatarlar ve Çeçenler de olacak. Bu gruplar bölgede Rusya’ya ve Rusya yanlısı gruplara karşı savaştırılacak. Daha sonra da dünya basınına bu grupların bölgeye Türkiye tarafından getirildiği yalanı yayılacak. Böylece Türkiye ile Rusya karşı karşıya getirilmek isteniyor.

BİR ÖNCÜ GRUBUN DONBAS’A TAŞINDIĞI İDDİASI
Uluslararası kaynak şunları söyledi: “Türkiye-Rusya ilişkileri esas olarak iyi gidiyor. Anlaşmazlık konuları var ama ikinci planda. Erdoğan ile Putin’in arası iyi. Bu, bizzat kendileri tarafından da dünya kamuoyuna ilan edildi. Bu Amerika’nın istemediği bir durum. ABD’de, ‘Türkiye’yi Rusya’nın yanından çekme’ hesapları yapılıyor. Bunun için zaman zaman havuç, zaman zaman sopa taktiği uygulanıyor.

“Şimdi ABD, Ukrayna üzerinden yeni hamleler yapıyor. Son girişim, Suriye’den Ukrayna’ya paralı asker taşınması. Bu konuda hazırlık yapıldığı belirlendi. Özellikle Türkiye ile de ilişkisi olduğu ileri sürülen gruplardan adam seçiliyor. Eğitiliyor.

“Küçük bir öncü grubun Donbas bölgesine taşındığı konusunda iddialar var. Bu grupların içindeki Tatar, Çeçen kökenli cihatçılar da işlerini kolaylaştıracak. Önümüzdeki dönemde taşıma işlemi gerçekleştikten sonra Libya ve Dağlık Karabağ’da olduğu gibi ‘Türkiye Suriye’de eğittiği grupları Ukrayna’ya gönderdi’ kampanyasını başlatacaklar. Kendi yaptıklarını Türkiye’nin üzerine atacaklar. Bunları örtülü operasyonlarda kullanıp sansasyonel işler yaptıracaklar. Sivillere yönelik saldırılar yaptıracaklar. Veya kendileri yapıp bunların üstüne atacaklar.”

RUS KAMUOYU DA HEDEF
ABD’nin bu tertiple Rus kamuoyunu da etkilemeyi hedeflediğini ifade eden kaynaklar şu bilgiyi verdiler:

“Suriye’den Ukrayna’ya taşınan paralı askerlerin eylemlerini, videolarını, fotoğraflarını servis edecekler. Hatta bunların Türkiye’de çekilmiş fotoğraf ve videoları da paylaşılacak. Sosyal medyayı devreye sokacaklar. Uçak krizinde olduğu gibi Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmaya çalışacaklar. Bunu yaparken Rus kamuoyunda Türkiye karşıtı bir hava estirmeye çalışacaklar. Eş zamanlı olarak Rusya içindeki Türkiye karşıtlarını da kullanacaklar. Oradaki Batıcıları da devreye sokarak gerilimi körükleyecekler.”

RUSYA TETİKTE
Bu arada, Rusya’nın da tetikte olduğu bildirildi. Kaynaklar Rusya’nın bölgede yoğun bir istihbarat ağı olduğuna dikkat çekiyor, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Rusya Ukrayna tarafında da geniş istihbarat ağına sahip. Bölgeye girip çıkan herkesi takip etme olanağı var. Zaten Donbas bölgesindeki halkın önemli bölümü Rusya’yı destekliyor. Bu koşullarda bölgedeki her hareketliliği bilmesi normal. Bu nedenle Rusya’nın yanlış değerlendirmesine yol açacak girişimlerden uzak durmak gerekiyor. Türkiye’yi zan altında bırakacak yanlışlar, Rusya’da tepkiyle karşılanır. Buna da en çok Ermeniler ve PKK/PYD sevinir.”

LAVROV’UN AÇIKLAMASI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Mısır ziyareti sırasında yaptığı açıklamada bir gazetecinin sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “Temas içinde olduğumuz, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere, Kiev rejiminin hiçbir zaman bitmeyen askeri açıklamalarını iyi analiz etmelerini güçlü bir şekilde tavsiye ediyoruz ve onları Kiev’in militarist eğilimlerinin teşvik edilmemesi konusunda uyarıyoruz.”Diplomatik kaynaklar, Lavrov’un bu açıklamasının altında, Ortadoğu’dan paralı askerlerin Ukrayna’ya taşınması istihbaratının ve yarattığı endişenin bulunduğunu ifade ediyorlar.

ESPER KARADENİZ'E ABD ASKERİ İSTEDİ
ABD’nin önceki savunma bakanı Mark Esper, Rusya'nın olası saldırılarını önlemek için ülkesinin Karadeniz kıyısı boyunca, Bulgaristan ve Romanya'ya daha fazla asker konuşlandırması gerektiğini savundu.
 
Reuters haber ajansına konuşan eski bakan, ABD'nin Romanya, Polonya ve Bulgaristan gibi ülkelere kalıcı olmasa da dönüşümlü olarak daha fazla asker yığarak Avrupalı müttefiklerine güven verip NATO ittifakını güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna’daki gerilimin ardından ABD, Almanya'daki askeri varlığını

arttıracağını duyurmuştu. Esper'in görev aldığı Donald Trump başkanlığındaki bir önceki Amerikan yönetimi ise Almanya'daki 36 bin askerden 12 binini çekmeyi planlıyordu. Trump, Almanya'nın NATO'ya olan finansal sorumluluklarını yerine getirmediği halde bölgedeki Amerikan gücünden faydalandığını savunuyordu.

UKRAYNA, IŞİD İÇİN GÜVENLİ LİMAN
Ukrayna’da yayınlanan Zaborana gazetesinde 2 Aralık 2020 tarihinde “Cihatçılar tatilde… Ukrayna neden IŞİD militanları için bir sığınak haline geldi?” Başlıklı haberde dikkat çekici bilgiler yer alıyor.

Haberde, özetle şöyle deniyor: “Birkaç yüz eski hilafet savaşçısı, kalacak yer olarak Ukrayna'yı seçti. Zayıf kamu kurumları, yolsuzluklar, gevşek sınırlar ve devam eden çatışmalarla Ukrayna, gizli kalmak isteyenler için pek çok fırsat sunuyor.

 “Ukrayna, Suriye ve Irak'ta kaybeden militanları cezbetmektedir. Ülke, Avrupa Birliği'ndeki evinize veya eski Sovyetler Birliği'ndeki başka bir yere güvenli bir şekilde dönme fırsatınız olana kadar saklanmak ve beklemek için iyi bir yerdir.” 

ABD, IŞİD’LİLERE YENİ GÖREVLER VERİYOR
ABD’nin Suriye ve Irak’ta maymuncuk gibi her kapıyı açan anahtar olarak kullandığı IŞİD, Türkiye’nin bölgedeki harekatlarının ardından, değerini esas itibarıyla kaybetti. Sayıları binlerle ifade edilen IŞİD militanları için yeni görevler bulundu. Önemli bir kısmı ABD’nin askeri desteği ile PKK/YPG’nin denetlediği bölgelere taşındı.

Eski ABD Başkanı Trump’un “CIA kurdu” diye açıkça belirttiği örgüt esas olarak paralı askerlerden oluşuyor. İçlerinde Suriye, Irak ve diğer Arap ülkelerinin yanı sıra Kafkasya’dan gelen militanlar dikkat çekiyor. Arkasında CIA’nın bulunduğu, Çeçenistan savaşı sırasında görev yapan ve Gürcistan Pankisi vadisini sığınak olarak kullanan Çeçen militanlar, 2011 yılından itibaren Suriye’ye taşınmıştı. CIA’nın görevlendirme ihtiyacına göre, bugün IŞİD’li yarın El Nusra’cı öbür gün başka bir “cihatçı” örgüt içinde yer alan paralı askerlerin, PKK/YPG içinde de etkin oldukları biliniyor.

UKRAYNA’DAKİ CİHATÇILAR
 Doğrudan Suriye’de “cihatçı” kisvesiyle faaliyet yürütenler arasında, eski Sovyet coğrafyasından ve Orta Asya kökenli gruplar da var. Aralarında 500 kadar Kırım Tatarı da bulunuyor. Ukraynalı aşırı-sağ terör örgütü ‘Sağ Sektör’ lideri Dmitriy Yaroş, 2014 yılında ayrılıkçı Çeçen Kafkasya Emirliği liderliğini, Rusya’ya karşı işbirliği yapmaya çağırmıştı. 2014’ün mart ve nisan aylarında, haber ajanslarına, “Suriye'den dönen ve Donbass'ta savaşan yaklaşık 300 paralı asker” hakkında bilgiler sızdı. Suriye’deki Ceyş el-Muhacirin vel-Ensar terör örgütü liderinin yardımcısı Abdul Karim Kırımlı, Kırım Tatarlarına ve Ukrayna'da yaşayan tüm Müslümanlara "cihat yoluna girme" çağrısında bulundu. Ukrayna’da Maydan olaylarından önce ise Hizb ut-Tahrir terör örgütü temsilcileri, Kiev'in göz yummasıyla Kırım Tatarları arasında aktif faaliyette bulunmaya başladı. Kırım Tatarı nüfusu arasında Hizb ut-Tahrir’in aşırılıkçı fikirleri hızla popülerlik kazandı. 2012 ve 2013 yıllarında Kırım'da Hizb ut-Tahrir’in yaklaşık 10 bin üyesi mevcuttu ve bunların bazıları Suriye'de terör örgütleri saflarında savaştı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler