ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 'S-400'ün alınması durumunda Türkiye'nin F-35 programına katılımı gözden geçirilir' açıklaması geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi alma planına ilişkin konuştu.
Palladino "S-400'ler konusunda duruşumuz değişmedi. Türkiye'ye değerlendirmesi için Patriot sistemi de dahil bazı fırsatlar sunduk. Rusya'dan S-400 füze sisteminin alınmasının Türkiye'nin F-35 programına katılımının gözden geçirilmesiyle sonuçlanacağı ve potansiyel askeri teçhizat transferlerini riske atacağı konusunda uyarıda bulunmuştuk" açıklamasını yaptı.
NATO KOMUTANI F-35'LERİN SATILMAMASINI ÖNERECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler (SACEUR) Yüksek Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti de bugün yaptığı açıklamada Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini alması durumunda ABD'nin F-35 savaş uçaklarını bu ülkeye satmamasını önereceğini söylemişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada ABD ile Patriot füzeleri için müzakerelerin başladığını ancak S-400 alımından ise vazgeçmeyeceklerini söylemişti.
KİMSE ENDİŞELENMESİN HAVLU ATMAYIZ
Yeni Şafak'a konuşan Oğuz, ABD'nin ilgili kurumlarıyla "Türkiye'ye F-35 teslim edilmeyecek" kararı alması halinde yapılacak bir şey olmadığına vurgu yaparak, "Eğer böyle bir karar alınırsa ilgili firmanın yapabileceği bir şey yok. Bize F-35’leri vermezler ama sözleşmedeki ceza maddeleri uyarınca da Türkiye tazminat talep edebilir. Teslim edilmezse kimse endişelenmesin, havlu atmayız." dedi.
Oğuz, hiçbir alternatifin mümkün olmayıp, mecbur kalınması durumunda ortaya çıkacak yol haritasını ise şu sözlerle açıkladı:
"Öncelikle Türkiye'nin sonuna kadar 5. nesil uçak almak için süreci zorlaması gerektiğini belirtmekte fayda var. Çünkü dünya 5. nesil uçaklara geçerken sizin eskide kalmanız büyük hedefler koyan bir ülke için pek olumlu değil. Bu noktada şunu da vurgulamak lazım, unutmamak gerekir ki dördüncü nesil uçaklar çok iyi elektromekanik platformlar olabilirler ama F35’ler uçabilen bilgisayarlar, yani çok farklı bir seviyedeler.
Eğer mecbur kalırsak, o zaman yolumuza yurtiçi ihtiyaçlar için ilave S/İHA ve HÜRKUŞ temin edip, yurtdışı için de 2030'lara kadar eldeki F-16 ve F-4E 2020'leri kullanma durumunda olabiliriz. Bu sistemleri desteklemek için de 2023’te seri üretime başlaması planlanan HÜRJET’i ve 2030’da hizmete girmesi planlanan MMU’yu (Milli Muharip Uçak) gerektiğinde hiç batı yardımı olmaksızın daha kısa sürede hazırlayabilecek şekilde hızlandırmayı planlamamız gerekebilir. Ayrıca yapay zekalı, hava-hava saldırısı ve sinyal istihbaratı kabiliyetli AKINCI İHA’nın varlığı da önemli bir destek olacaktır. Tabi o noktada bunu destekleyecek güçlü bir hava savunma sistemi ihtiyacımız olacağının da altını çizmek gerek.
tgb.gen.tr