Afganistan’ın Yeni Hükümeti ABD’yi Kaygılandırıyor

İşte ABD’yi rahatsız eden, Taliban’ın meydan okuyan hükümeti:

Afganistan’ın Yeni Hükümeti ABD’yi Kaygılandırıyor

Taliban yeni geçici hükümetin bakan ve yöneticilerini açıkladı. İçlerinde ABD tarafından hapsedilmiş ya da hâlâ aranan bakanların olduğu yeni geçici hükümette, Özbek ve Tacik kökenli yöneticiler de bulunuyor.
15 Ağustos’ta Taliban’ın Kabil’i kurtarmasından sonra yeni hükümetin nasıl olacağı merak konusuydu. Taliban, önceki gün yaptığı açıklamayla yeni geçici hükümetin bakanlarını duyurdu. Yeni kurulan geçici hükümet ile herkesin gözü vekaleten atanan başbakan ve bakanlara çevrildi.

BAŞBAKAN YAPTIRIM LİSTESİNDE
Yeni açıklanan geçici hükümette Başbakan vekili olarak atanan Molla Muhammet Hasan Akhund, Birleşmiş Milletler yaptırım listesinde yer alıyor ve uzun süredir Taliban'ın güçlü karar alma organı Rehber-i Şura’nın (Liderlik Şurası) başkanlığını yürütüyor. 26 üyeli Liderlik Şurası, tüm askeri ve siyasi kararların alındığı yer olarak biliniyor. Akhund, Taliban'ın iktidar olduğu 1996-2001 yılları arasında, Dışişleri Bakanı ve ardından Başbakan Yardımcısı görevlerini yapmıştı. Taliban’ın kurucularından olan Akhund, Taliban’ın kurucu lideri olan Molla Ömer ile yakın ilişki içerisindeydi.

İÇİŞLERİ BAKANI HAKKANİ FBI TARAFINDAN ARANIYOR
İçişleri Bakanı vekilliğine atanan Siraceddin Hakkani, daha önce Sovyet işgaline karşı direnen Hakkani Grubu’nun kurucusu Celaleddin Hakkani’nin oğlu. Siraceddin Hakkani’nin liderliğini yaptığı Hakkani Grubu ise Pakistan-Afganistan sınırında Taliban’ın askeri ve ekonomik varlıklarını kontrol ediyor. Hakkani Grubu’nun lideri olan Siraceddin Hakkani, Aganistan’da yapılan bombalı eylemlerin planlayıcısı olarak anılıyor. 2008'de Kabil'in lüks otellerinden birine yapılan baskın, dönemin Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye yönelik suikast girişimi ve Hindistan'ın Kabil elçiliğine yapılan bombalı saldırılarla suçlanan Hakkani, FBI tarafından arananlar listesinde. ABD, Hakkani’nin yakalanması için 5 milyon dolara kadar ödül vereceğini açıklamıştı.

ADALET BAKANI GUANTANAMO’DA YATTI
Adalet Bakanı vekili olarak atanan Molla Abdul Hakim Sharae, Taliban’ın müzakere heyetinin başkanıdır. Abdul Hakim, ABD’nin Guantanamo’da bulunan hapishanesinde yattı. 2014 yılında müzakerelerde yardımcılığını yürüten Şir Muhammed Abbas Stanikzai ile birlikte mahkum takası kapsamında serbest bırakılmıştır. Abdul Hakim, müzakere heyetinin başkanı olarak atanmadan önce Taliban'ın yargı sisteminden sorumlu başyargıcıydı. Enformasyon ve Kültür Bakanı olarak, Birleşmiş Milletler liderliğindeki görüşmelerde Taliban hükümetinin temsilcisi olarak görev yaptı.

ABD YENİ KABİNEDEN RAHATSIZ
İçlerinde ABD’nin arama listelerinde yer alan bakan ve yöneticilerin olduğu kabine, ABD tarafından öfkeyle karşılandı. ABD’li Senatör Lindsey Graham, yeni kabinenin “haydutlar ve kasaplar”dan oluştuğunu söyledi. Graham, bu durumun, Biden yönetiminin çekilme kararının ne kadar yanlış olduğunu gösterdiğini söyledi ve yönetimin Taliban hükümetini tanımasına karşı çıkmak için her şeyi yapacağını açıkladı:
"Onlar bir terör örgütü. Onlara meşruiyet sağlayacak ülkeler de Afgan halkının terörün pençesine düşmesine ve terörün dünyaya yayılmasına yol açacaktır."
Graham BBC'ye verdiği mülakatta ABD'nin Afganistan'a geri dönmeye ihtiyaç duyacağına inandığını söylemişti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Almanya’ya geçerek, ülkenin güneybatısında, Rheinland-Pfalz eyaletindeki Ramstein Hava Üssü'nde Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile görüştü. Blinken yeni kurulan Afganistan hükümeti hakkında, ““Taliban’ın yeni geçici hükümeti kapsayıcı görünmüyor. Kabinedeki bazı kişiler hakkında kaygılıyız” ifadesini de kullandı.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler