AKP Avrupa'da başkanlık çatlağı

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’de halk oylaması nedeniyle ciddi kopmaların ve görüş ayrılıkların yaşanıyor.

AKP Avrupa'da başkanlık çatlağı

MHP’nin Avrupa teşkilatlarından sonra, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’de de 16 Nisan halk oylaması nedeniyle ciddi kopmaların ve görüş ayrılıkların yaşandığı ortaya çıktı.

Aydınlık gazetesine konuşan UETD’nin eski yöneticisi 16 Nisan halk oylaması sürecine dair önemli bilgiler aktardı.

HAYIR OYU KULLANACAK

Adının açıklanmasını istemeyen UETD’li eski yönetici, şu bilgileri paylaştı: “Teskilatta husursuzluk üst düzeylerde. İçeride çok ciddi tartışmalar var. Başkanlığa ‘Hayır’ diyenlerin oranı teşkilat içinde önde görünüyor. Ancak kimse çıkıp da, sesini yükseltemiyor. Birçok kişi açıktan ‘Hayır’ demekle hedef olacağını düşünüyor. Teröristlerle yan yana getirilmek istenilmesi de birçok üye ve yöneticiyi ürkütüyor. İçeride çok sert tartışmalar yaşanıyor. Tartışmalar Avrupa geneline yayılmış durumda. Benim gibi birçok üye ve yönetici aslında AKP’nin dinimizi kullandığının farkında. Bundan dolayı da ciddi bir hayal kırıklığı var. Aramızdaki FETÖ’cü unsurları 2013-2014’den bu yana uzaklaştırmasını başardık. Hâlâ bazı gizli FETÖ’cüler olabilir. Ancak olay sadece FETÖ sorunu değil. Bir tarafta diktatörlük kurulmak isteniyor, ki bu Türkiye için büyük bir tuzaktır, diğer taraftan da AKP’nin aslında dinle ilgisinin olmadığı, tam tersine dinimizi iktidar ve ekonomik çıkarları için kullandığı gün geçtikçe ortaya çıkıyor.”

Köln merkezli UETD’de ciddi oranda yönetici ve üyenin ‘Hayır’ oyu kullanacağı bilgisini veren kaynak, “Halk oylamasında geniş çevrem ve dostlarım, tanıdığım birçok eski-yeni UETD’li ‘Hayır’ oyu kullanacak. ‘Hayır’ diyenlerin çoğunluğu Başkanlık yetkilerini antidemokratik, orantısız, denetimsiz ve aşırı bulurken, bazı vatanseverler de ‘Başkanlık rejiminin Erdoğan’a ve Türkiye’ye kurulan bir tuzak olduğu görüşünde birleşiyor. TBMM’ne ziyaretlerimizde havaalanından özel Meclis araçlarıyla alınırdık. Üst düzeyde karşılanırdık, Meclise çok rahat elimizi Kolumuzu sallayarak girer çıkardık. Ama artık bu oyunda yer almak istemiyorum. Referandumda geniş çevremle ‘Hayır’ oyu kullanacağım.”

UETD NEDİR?

2004 yılında AKP’li üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Köln’de kurulan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD, idari kadrolarının tercihen yaşadakları ülkenin vatandaşlığına sahip olan başarılı kişilerden oluşmasına dikkat ediyor. Başlangıçta akademisyenleri öne çıkarmayı hedefleyen kuruluş, başarılı olamayınca iş dünyasına yöneldi. Fiilen AKP’nin Avrupa teşkilatı olarak hareket eden UETD, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan için Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yapılan miting ve gösterilerin düzenleyicisi olarak Avrupalı siyaset ve basın dünyasının tepkisini çekiyor. Yapılan tepkiler sertleştikçe, Avrupa’da dışlanan, hedefte olan muhafazakâr Türkler de kendilerini UETD’ye yakın hissedebiliyorlar.

Kuruluşundan bu yana UETD, güçlü mali olanakları, Türk hükümetinin ve konsolosluk çevrelerinin desteğine rağmen, Avrupa genlinde Erdoğan’ın gösterileri dışında, hiçbir kitlesel veya etkili siyasi faaliyette bulunamadı.

Kaynak: Aydınlık

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler