Avrupa’yı Koruyan Asya’yı Kuşatan Tatbikat Defender Europe 21 Nedir?

Defender Europe 21, Mart ayında başlayan, ABD önderliğinde 26 ülkenin katılımıyla Avrupa’da düzenlenen son 25 yılın en büyük askeri tatbikatıdır.

Avrupa’yı Koruyan Asya’yı Kuşatan Tatbikat Defender Europe 21 Nedir?

Defender Europe 21 Tatbikatı Mart ayında başlayan, ABD önderliğinde 26 ülkenin katılımıyla Avrupa’da düzenlenen son 25 yılın en büyük askeri tatbikatıdır. Tatbikata NATO üyesi olmayan Bosna-Hersek, Kosova, Moldova, Ukrayna ve Gürcistan ile birlikte aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 NATO ülkesi katılıyor.
Toplamda 28 bin askerin katılacağı tatbikat, ‘Avrupa Savunması’ olarak adlandırılıyor ancak esasında Avrasya ülkelerinin birliğine olan büyük bir saldırıyı temsil ediyor. ABD, yıllardır Karadeniz ve Balkan ülkelerine askeri yığınak yapıyor:

1-ABD, Romanya ve Bulgaristan’a NATO kapsamında son birkaç yıldır yığınak yapıyor. Bu iki ülke ile ABD arasında ikili askeri iş birlikleri de var.
2-ABD ve Bulgaristan arasında Ekim 2020 tarihinde imzalanan ‘Karşılıklı İş Birliği Yol Haritası’na göre ABD Bulgaristan’a 4 askeri üs yerleştirdi. Konuşlanacak 2 bin 500 asker sayısı 5 bine çıkabilecek.
3-Romanya’da da ABD’nin askeri varlığı son 10 yıl içinde fazlasıyla arttı. Bükreş, ABD’nin NATO füze savunma sisteminin bir bölümüne de ev sahipliği yapıyor. Romanya ile ABD arasındaki anlaşmalar kapsamında Romanya’da Babadağ, Köstence ve Fetesti üslerinde Amerikan varlığı söz konusu.
Amaç: ABD, Bulgaristan ve Romanya’ya yaptığı yığınakla Karadeniz’de kendini var etmeye çalışıyor. ABD, Türkiye ve Rusya’nın ortak inisiyatifi ile barışın hakim olduğu bir deniz olan Karadeniz’de düşmanlık faaliyetlerini  fitillemek istiyor.

KUŞATMA SADECE RUSYA’YA DEĞİL
ABD’nin Bulgaristan ve Romanya’ya yaptığı askeri yığınağın yanı sıra Yunanistan’a da büyük bir yığınak yaptı. ABD ve Yunanistan arasındaki anlaşma ile Amerika, Yunanistan’da var olan bütün askeri tesisleri kullanabiliyor. Girit'teki Suda Üssü'nün genişletilmesi, Stefanovicio, Larissa ve Alexandroupoli üslerinin ABD'ye sağlanması ve Dedeağaç'a bir deniz üssü kurulması karara bağlanmıştı. Bütün bu yığınağın Türkiye’nin sınırlarına ve deniz yetki alanlarına komşu bölgede artan bir ABD askeri varlığı aslında Türkiye için büyük bir tehdit olduğunun göstergesidir.
Bu durum ABD’nin Balkanlar ve Doğu Akdeniz’deki askeri varlığının tek amacının sadece Rusya’yı çevrelemek değil aynı zamanda Türkiye’yi de kuşatmak olduğunu gösteriyor. ABD, Doğu Akdeniz’den Karadeniz’e uzanan bir cephede Rusya ile birlikte Türkiye’yi de kuşatacak bir askeri ağırlık oluşturmaya çalışıyor.

ASYA’YI KUŞATMA VE ZAYIFLATMA
Defender Europe 2021 Tatbikatı, Avrasya’ya yapılan büyük çaplı bir saldırı. Netice itibariyle, ABD'nin, yeni küresel jeopolitikte, Türkiye’nin askeri, Çin'in iktisadi gücünün ve Rusya'nın savunma gücünün önüne geçebileceği stratejik noktalar Doğu Akdeniz  ve Karadeniz olarak gözükmektedir. Amerika’nın, Avrasya’nın kilit ülkesi Türkiye’yi kuşattığı her cephede görülmektedir.
Bu kuşatmanın yarılması için en güçlü panzehir, Türkiye’nin Çin-Rusya-İran gibi Avrasya’nın anahtarı olan ülkelerle ekonomik, siyasi ve askeri olarak iş birliği yapmasıdır. ABD emperyalizminin Türkiye’yi kuşatma planları ancak Rusya, Çin, İran, Azerbaycan gibi Avrasya ülkeleriyle geniş bir ittifak cephesi örülerek yarılır.

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler