Doğu Akdeniz'de kriz büyüyor: ABD'li Exxonmobil dahil oluyor

Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz’de tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki kışkırtmaları sürüyor. ABD’li ExxonMobil de sürece dahil oldu.

Doğu Akdeniz'de kriz büyüyor: ABD'li Exxonmobil dahil oluyor

Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz’de tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki kışkırtmaları sürüyor. ABD’li ExxonMobil de sürece dahil oldu.

Amerikalı enerji devi ExxonMobil, Doğu Akdeniz’de doğalgaz araştırması yapmak üzere denizaltı robotu taşıyan iki gemisini bu ay sonunda Kıbrıs açıklarına göndereceğini duyurdu. Türk Deniz Kuvvetleri ise Doğu Akdeniz’deki haklarımızın gaspedilmemesi için alarma geçti. Geçen ay İtalyan ENI şirketine ait bir geminin 3. parsele girmesine müsaade etmeyen Türk Donanması, ExxonMobil’e ait gemilerin olası bir hak ihlaline yönelik, bölgeye yeni savaş gemileri göndererek önlemlerini artırdı.

ABD Dışişleri Bakanı olmadan önce Rex Tillerson’un CEO’luğunu yaptığı ExxonMobil şirketi ve Katar’a bağlı Qatar Petroleum ortaklığı, Rumların tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki (MEB) 10’uncu parselde doğalgaz aramak için kolları sıvadı. Daha önce 2018 yılı içinde iki sondaj çalışması yapacağını duyuran ExxonMobil yetkilileri, yaz sonunda başlatmayı planladıkları çalışmalar için iki araştırma gemisini ay sonunda bölgeye göndereceğini açıkladı. Bölgeye gelecek gemilerde, sondaj yapılacak noktaların kesinleştirilmesi için denizaltı araştırmaları yapacak robotların bulunacağı öğrenildi. Uzaktan kumandalı denizaltı robotlarının deniz dibi yüzeyini tarayarak sondaj için alternatif noktalar belirleyeceği, bu çalışmalar çerçevesinde alınacak çoğu verinin de, sondaj izni için şart olan olası batıklar, eski eserler, hassas çevresel veya diğer şartlarla ilgili olacağı belirtildi. Yaz sonu itibarıyla 10’uncu parselde çalışmaya başlayacak iki geminin, bugünlerde Hayfa Limanı bölgesinde benzer çalışmalar yürütmekte olan “Med Surveyor” ve uzaktan kumandalı sualtı robotu operasyonlarının gerçekleştirileceği “Ocean Investigator” isimli offshore gemisi olduğunu iddia edildi. Exxon Mobil’in bu aşamada 10’uncu parselde bulunan “Anthias”, “Delfinos” ve “Glafkos” olarak isimlendirilen üç hedef üzerinde odaklandığı öğrenildi.

AKDENİZ KALKANI

Türkiye ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin tek taraflı ilan ederek ABD, Katar, İtalya, Güney Kore, Fransa gibi ülkelerin enerji devlerine sözde ruhsat verdiği parsellerde araştırma yapılmasına karşı çıkıyor. Türk Donanması, Doğu Akdeniz’deki hak ihlallerine karşı Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında bölgede iki fırkateyn, bir korvet, bir akaryakıt gemisi ve iki hücumbot ile deniz eğitimleri icra ediyor. Bir karakol gemisi ise sürekli karakol faaliyeti yürütüyor. Kardak’ta tansiyonun düşmesinin ardından bazı savaş gemilerinin de Kıbrıs’a sevkedildiği belirtiliyor. Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa da Deniz Kuvvetlerimizin mihmandarlığında bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.

SINIRI AŞTILAR

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, geçen kasım ayında da Fransız Total ve İtalyan ENI enerji şirketleriyle vardığı mutabakat sonucu ada açıklarında bir blokta ortaklaşa doğalgaz aramaya başlayacaklarını duyurmuştu. Şirketler de daha önce çalışma yaptıkları 11 numaralı bloktan iyi sonuçlar alamamış olmamasına rağmen, 6 numaralı blokta çalışmaya devam edeceklerini doğrulamıştı. ENI, 2016’nın aralık ayında 6 numaralı bloğun işletme hakkını, Total ile yüzde 50 ortaklık koşuluyla aldı.

28 Aralık 2017 tarihinde, Rum Yönetimi’nin ENI’den kiraladığı ‘Saipem 12000’ adlı doğalgaz arama gemisi ada açıklarına geldi. Rum yönetimiyle yaptığı anlaşma uyarınca 6 numaralı blokta bir süre faaliyet yürüten ‘Saipem 12000’ adlı geminin, sondaj çalışmalarının ardından geçen hafta 3 numaralı bloğa yönelmesi, krizin fitilini ateşledi. (Aydınlık)

tgb.gen.tr

Tarih:
Diğer Haberler