Emini protestolarının arkasındaki gerçek

İran’da polisin işkencesi yüzünden öldüğü iddia edilen 22 yaşındaki Mahsa Emini ile ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı.

Emini protestolarının arkasındaki gerçek

Tahran’da bir metro istasyonunda Ahlak Polisi tarafından kuzenleriyle birlikte gözaltına alınan Mahsa Emini’nin ölümünün ardından İran’ın bazı bölgelerinde kitlesel eylemler başladı. Emini’nin işkence sonucu öldüğü iddiaları ise İranlı yetkililerce yalanlandı.

ÖLÜM SEBEBİ İŞKENCE Mİ?
Mahsa Emini’nin polisler tarafından darp edildiğine dair iddialarla ilgili henüz somut bir veriye rastlanmadı. Kuzenleriyle birlikte gözaltına alınan Emini’nin karakoldaki görüntüleri, bayıldığı anı gösteriyor. Görüntülere göre, Emini karakoldaki bekleme salonunda bir süre normal bir şekilde hareket ediyor, bir anda kötüleşerek yere yığılıyor.

Genç kadının ilk müdahaleden 12 dakika sonra hastaneye getirildiği belirtildi. Hastane yetkilileri de yaptıkları açıklamalarda Emini’nin vücudunda herhangi bir darp izi olmadığını açıkladı. Beraber gözaltına alından kuzenler de ifadelerinde kendilerine ve Emini’ye herhangi bir şekilde fiziksel müdahalede bulunulmadığını söyledi.

REİSİ, ‘ÖZ KIZIM GİBİ’ DEDİ SORUŞTURMA TALİMATI VERDİ
Olayların yaşandığı sırada Semerkant’ta Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, soruşturma için İçişleri Bakanına talimat verdi. Olayla ilgili yargı da hızlı bir şekilde harekete geçerek, bir soruşturma heyeti oluşturdu. Reisi, Özbekistan’dan döner dönmez Emini’nin ailesi ile telefonla görüştü. Ailenin hiçbir hak mahrumiyetine uğramayacağını ileten Reisi, “Mahsa Emini’yi, kendi öz kızım gibi görüyorum.” dedi.

Soruşturma sürecinin 10 ila 15 gün arasında tamamlanacağı duyuruldu.

Batı basını Emini’nin ölümünden sonra işkencenin sebep olduğu haberlerini yaydı. Propaganda sonucunda sokaklarda eylemler meydana geldi. İran’da müesses nizamı hedef alan eylemlerde İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Hamaney için diktatör ifadeleri kullanıldı. Hamaney’in bölgedeki temsilcisi Abdolreza Pourzahabi ise aile ile iletişime geçti. Baba Emini yaptığı açıklamada kızlarının ölümünü kullanarak şiddet olaylarına başvuranların kendileri ile ilgili olmadığını söyledi. Baba aynı zamanda Hamaney’in mesajlarının kendilerine güç ve umut verdiğini belirtti.

EYLEMLERDE PJAK ETKİN ROL OYNUYOR
İran’ın Tahran da dahil olmak üzere çeşitli yerlerinde çıkan protestolar yakma, yıkma ve kamu malına zarar verme eylemlerine dönüş-tü. Aydınlık’ın İran kaynaklarından edindiği bilgilere göre, eylemlerde İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele), PKK’nın İran kolu PJAK, İran Kürdistan Demokrat Partisi gibi ayrılıkçı gruplar aktif rol alıyor. Tutuklama ve gözaltına alınan eylemcilerin bu gruplardan olduğu tespit edildi. Yurt dışında kaçak olan İran Komünist Partisi Kürdistan Örgütü lideri İbrahim Alizadeh, katıldığı bir televizyon yayınında eylemlerin önceden planlandığını ve eskisine göre daha koordineli hareket ettiklerini söyledi.

Tarih:
Diğer Haberler